Илиан Илиев: Трябва да опитаме да сме на нивото на Лудогорец

7 Dni Sport18.08.2023
Черно море - Хебър Пазарджик, Илиан Илиев

Наставникът на Черно море Илиан Илиев се превръща във феномен за българския футбол, след като в наши дни, когато треньорската професия е една от най-несигурните, той е начело на моряците от декември 2017-а, а феновете на всеки мач скандират името му и тези на неговите помощници. Тази подкрепа, доверие и шансът да работи дълго на “Тича” явно дават резултат, а варненци са начело в класирането заедно с Локо Пд след изиграването на първите 5 кръга от шампионата. Илиев обаче остава здраво стъпил на земята и отказва да изпада в еуфория, знаейки, че предстои дълъг път. За пътя, формулата за успеха и очакванията му за предстоящите срещи с Лудогорец и ЦСКА, Илиан Илиев даде обширно интервю за „Тема Спорт“.

Г-н Илиев, твърде рано е да говорим за класирането, но гледайки старта може ли да кажем, че най-силно се представят отборите, чиито треньори най-дълго работят там? И до колко това е фактор?

– Със сигурност е фактор и оказва влияние. Още повече, когато нямаш много време за подготовка, то когато даден треньор е по-дълго време с дадени футболисти и ги познава по-добре, то те по-бързо възприемат идеите му. Не съм гледал детайлно класирането, но явно към момента е така. Все пак нека не си вадим генерални изводи, защото първенството е в прекалено ранен етап и не се играе само 5 мача.

След 5:1 над Славия в София това ли беше лицето, което искате да виждате от Черно море?

– Агресивносттаа, старанието в дефанзивен план, стремежът да имаме топката са много важни, но с оглед развитието на срещата резултатът е малко тежък за Славия. Те имаха също добри моменти, но ние се възползвахме от нашите. Не искам да правим генерални изводи от това, че в един двубой сме вкарали 5 гола на чужд терен. Хареса ми това, че скъсяваме дистанцията до противника, не им оставяме време да играят, но имаме още много неща да подобряваме.

Предстоят ви два доста трудни мача – домакинство на Лудогорец и гостуване на ЦСКА. Шампионите са повече на европейска вълна, а армейците имат своите проблеми и катаклизми. До колко добра новина е това за Черно море?

– Наистина залитането от една посока в друга е много опасно във футбола и като цяло в живота. Това, че Лудогорец е на европейска вълна, то те имат достатъчно ресурс като качества в отбора си, за да изкарат боеспособен състав. В годините се е доказало и те много добре знаят, че

срещу нас ги

очаква труден мач

и те ще подходят много сериозно. Надявам се ние да сме на ниво. В ЦСКА също може да имат проблеми, но срещу друг отбор от челото ще се вложат много. На “Армията” ще подходят агресивно, а и публиката застава зад тях и ще им даде допълнителна сила. И не са само това тежките мачове за нас. След това преди паузата ни предстои мач с Ботев Враца, които създадоха доста проблеми на Левски и имат добри футболисти.

След последния мач от миналия сезон, когато загубихте у дома от Лудогорец с 0:1 и разградчани спечелиха 12-ата поредна титла казахте, че сте доволен от представянето в дефанзивен план, но вашите играчи в атака сякаш са изпитвали притеснение. Сега залогът не е толкова голям. Ще видим ли повече смелост в предни позиции?

– За нас във всеки един мач залогът е голям и е свързан с трите точки. Естествено, че се надяваме да сме по-освободени, защото не е един решителен мач, а пореден от първенството. Да играем агресивно в дефанзивен план, и да сме по-креативни в атака. И ако съперникът е добър, то ние трябва да опитаме да сме на ниво, за да търсим по-добър резултат.

Като стана дума за смелост – защо вие не се страхувате да давате път на млади играчи?

– Не съм единствен и има и други треньори, които дават шанс на млади български футболисти. Аз съм много

против делението

на българи и чужденци

и искам да ги възприемаме по един и същ начин. Аз съм бил чужденец в други държави и винаги съм бил добре приет. Това се стремя да правя и тук – приемаме добре чужденците, но всички играчи получават равен шанс и възможност, за да опитат да го използват. Младите на първо място трябва да усетят подкрепа и доверие. При нас юношите са с първия отбор 2-3 подготовки, виждат, че играят наравно с големите и във времето разбират, че не е трудно. Макар. че при някой виждаме, че трябва да се влагат повече и да не очакват да получт шанс даром. В последните два мача ние излизаме с четири юноши от школата и виждате, че резултатите не са толкова лоши. Най-важното е тези играчи да имат качества, да покажат желание и да видят, че им вярваш.

Как се намира този баланс и как координирате работата в Академията, за да получавате футболисти, които след това да успяват да направят прехода между юношески и мъжки футбол, където се губят най-много таланти?

– С доверието. Тези играчи трябва да участват наравно в тренировъчния процес и в мачовете. Има колеги, които взимат на подготовките млади състезатели и ги пускат по 2 минути. Как тогава тези момчета ще повярват, че ще играят в първенството? Ние нямаме колебание да им гласуваме доверие и да им дадем шанс в контролите да играят наравно с останалите и си играят по минимум 45 минути. По този начин те трупат самочувствие, увереност и расте амбицията им, казват си: “Явно не съм по-лош и мога”. За съжаление има и други случаи, когато се налага да кажем на този малкия, че имаме повече желание от него да стане футболист. Не един и два са случаите, когато с влизането в първия отбор, започват да си мислят, че са постигнали всичко, но това е въпрос вече на характер, възпитание и желание за развитие. За щастие ние имаме момчета, които са в националния отбор, но си останаха същите амбициозни играчи, каквито бяха, когато дойдоха на по 17 години.

Да се върнем на Лудогорец – какво ви притеснява най-много там – индивидуалната класа или отборното самочувствие на хегемона?

– Те имат и качество, и новите попълнения са класни, но каквото и да си говорим Петев работи много добре. Той ги промени, стегна ги, а и се видя, че много добре и бързо реагира на ходовете на съперника. За купата му предложихме нещо ново и излязохме с трима в защита, но той успя да се настрои след това и да направи необходимите корекции.

Петев е много

подготвен треньор

и въпреки че имат негативни резултати в евротурнирите, знаем, че при нас винаги идват на 100 процента.

Отборите нямаха време за пълноценна подготовка – ясно е, че паузата бе по-кратка с около две седмици. До колко това се отрази негативно?

– Нормално след подготовка да сме малко тежки, защото въпреки по-краткото време за почивка, направихме подготовката така сякаш сме почивали достатъчно време. С времето ще ставаме по свежи. Някои отбори може да са продължили тренировъчния цикъл просто след едноседмична почивка, така че реалните резултати и това кой е бил прав в подхода си ще се види октомври-ноември. Аз вече казах, че съм “за” да има кратка почивка, но тя да е през зимата, защото през лятото организмът възстановява и почива по-добре. Спокойно тези мачове, които ги играхме през юни могат да се изтеглят през декемвр, миналата годин не играхме, заради световното първенство, шампионатът да се поднови през февруари и щеше да се отвори по-голям прозорец през летните месеци. Първенството щеше да завърши в средата на май и щяхме да имаме почти месец за пълноценна почивка.

До затварянето на трансферния прозорец може ли да очакваме някакво движение в Черно море – продадени или привлечени. Има ли позиция, на която искате да се подсилите?

– Ако продадем наш футболист това мове да се случи скоро, със сигурност ще се наложи да вземем друг на негово място.

Как приемате моделът на работа в един от бившите ви клубове – Берое. В последния мач излязоха без един българин в стартовия състав?

– Това не е добре за българския футбол, но там си имат треньор, ръководство и щом така са решили… Макар че и да пуснат 1-2 българи, то няма да има голямо значение.

Автор: Явор Пиргов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ