Черно море изненада и себе си в „Овча Купел“ за победата над Славия

7 Dni Sport16.08.2023
Черно море - Лудогорец, Алекс Фернандес

През миналия редовен сезон Славия и Черно море се разделиха в класирането с четири точки в полза на моряците, плюс две места. В събота разликата се мултиплицира до четири гола само в един мач, което би трябвало да означава, че двата отбора, които по принцип са като скачен съд , сега са се раздалечили.

И затова си има

основателни причина

Белите няколко сезона бяха държани над водата единствено и само от Златомир Загорчич. Фактите както винаги говорят по-добре от всякакви разсъждения – пет гола пое Бакеро сега, преди това Тарханов се отърва с тройка. А при сърбинът с българския паспорт най-честия резултат бе 1:0 и 0:1.

Но това са проблеми на Славия, които ще се задълбочават, защото нямат отбор и няма да имат, докато не върнат отново Заги на бял кон.

А понеже Черно море имат отбор и то изграден по правилния начин, трябва задължително през тази кампания да надградят. При сегашното ниво на така нареченият ни елитен футбол, моряците от Варна вече трябва да си поставят по-високи цели. Не да правят единични фойерверки като този в „Овча Купел“, а да редят убедителни победи в дълги серии. И не да се доволстват с пето до седмо място в крайното класиране, а да се прицелят в третото, че дори по-нагоре.

На „Тича“ имат всички основания да тропнат по масата и да заявят претенции. Илиан Илиев е комай единственият треньор в Ефбет лига, който от А до Я изгражда отбора си. И това се експонира игрово на терена. Черно море в последните сезони даде достоен отпор на всеки един от фаворитите. В доста мачове спечели победи, а в други не, защото бе ощетен. Черно море е отбор, който не излиза като аутсайдер срещу нито един съперник в първенството. И възниква естествения въпрос – това не е ли

повод за нещо повече

От място в златната среда и еднакъв брой победи спрямо равни и загуби. Илиан Илиев е длъжен да се прицели в минимум 20 успеха в редовния сезон, защото подавляващото число тимове са на нивото на Славия и трябва да бъдат побеждавани със същата лекота. Няма привърженик на футбола в България, който да не е наясно, че Черно море е много добър отбор за родните стандарти. С приличен вратар в лицето на национала Дюлгеров, с опитна защита, съставена от Живко Атанасов, Дробаров, Виктор Попов и Цветомир Панов и със солидни аргументи в атака. Черно море вкара 14 гола в 4 мача и сред имената на голмайсторите попаднаха Наско Илиев, Исмаил Иса, Матеус Машадо, Пабло Алварес, Алекс Фернандес, Едгар Пашеко и Мазир Сула. Дори Велислав Василев и Николай Златев се доредиха до едно попадение в началото на сезона. Наистина ми е много трудно да открия друг тим с толкова много ефикасни и разнообразни оръжия в атака.

Няма никакво основание с този потенциал Черно море да живурка и да доволства само от комплиментите на анализаторите и коментаторите. Надграждането трябва да се състои още този сезон, дори защото моряците са сред малкото, които играят приличен футбол на познатото от световния екран ниво. Въобще не се поставя на дискусия и правилната им работа с юношите. Златев, Василев, Попов, Стефанов и Дюлгеров говорят по-добре от всякакви думи и разсъждения. И в полза на собствената си репутация Илиан Илиев трябва да престане да акцентира върху страничните фактори. След толкова много работа и след цялото вложено постоянство, Черно море трябва да успее да надскочи дори толкова труден за преодоляване фактор като съдийството. Потенциалът е наличен, опасността също е констатирана отдавна. Най-добрият треньор в първенството просто трябва да надскочи себе си. Трябва да започне да мечтае и да си позволи да лети нависоко, защото мечтите понякога се сбъдват. А успехът на Черно море ще е успех за всички, които искат в България да се играе истински, а не измислен футбол.

Автор: Жаклин Михайлов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ