mt: Белчев, време е да счупиш гипса! След 3 мача си пътник, но още не ти го казват

7 Dni Sport15.05.2024
payimage-624596

„Този отбор има потенциал“, обяви Стамен Белчев след фиаското в Разград. И допълни, че предстои работа.

Ти да видиш… Все едно досега не ги знаехме тези неща. Предшествениците на Стамен Белчев също не спираха да ни го повтарят. В същото време резултатите са налице. И от тях боли. Тимът се провали в пореден важен мач. Ще завърши този сезон без трофей, загуби най-важната битка с „орлите“ – последната на „Българска армия“ преди да бъде съборен. След това падна още 2 пъти от Лудогорец. Сега ще трябва да се бори със зъби и нокти поне за калъфката, защото тя дава излаз в Лига Европа. Но при едно условие – задължителен провал на Ботев Пд във финала за Купата на България.

Иначе калъфката ще си е просто една калъфка. И нищо друго. Дали имаше още нещо хубаво? Да не пропуснем двете победи над Левски. Ако това обаче е потенциалът на ЦСКА – мерси… Писна! Може би и затова доста от тези играчи, които довчера бяха със статута на големи звезди, сега ще получат възможност да се развиват и да блестят на друго място. Тук вече сме ги виждали.

Лошото е, че Стамен Белчев или не иска да го проумее, или вярва, че тези хора ще се напънат като за последно заради него. Дали? Не го направиха за Саша Илич, не го направиха и за Нестор Ел Маестро. Сега не се случва и с Белчев. Да, той успя да избегне влизане в спиралата от загубите. Но толкова! Затова е време и треньорът да се разчупи малко и да излезе от този стереотип, в който сам се вкара от победата с 3:2 над Арда.

Това, което се набива на очи е, че освен схемата, Белчев почти не пипна нещо друго в отбора. Ако се получат нещата – хубаво. Иначе нищо. ЦСКА не е способен на отговор, нито има някакъв План Б. За сметка на това се правят безсмислени смени в последните минути. Ако сметнем, че първата, до която прибягва между 60-ата и 65-ата минута, е за освежаване на играта, то останалите са за убиване на темпото и да мине време. В Кърджали Белчев направи цели три 3 след 90-ата минута! Срещу Левски имаше една такава. Асприля влезе да потича за 2 минути на мястото на Каранга. И до днес обаче доста фенове на ЦСКА се питат защо това не се случи с някой юноша. Илиян Антонов, например. Ако щеш и Християн Петров. Да усети отвътре атмосферата на победата над „сините“. Да натрупа самочувствие с 2-3 точни паса, отнета топка или рейд.

В Разград Белчев направи две смени в 85-ата минута, а спокойно можеше да мине и без тях. Махмутович довърши срещата вместо Петров, а Шакич замени Юга! Ако целта е била ЦСКА да загуби с по-малко – да, браво. Белчев успя! Ако така ще се „развива“  цска – благодаря. Това няма да е ЦСКА, а отбор, който сега влиза за първи път в Първа лига.

Белчев може и да е спокоен за нещо друго. Със сигурност няма да има шанс да води „червените“ през новото първенство. Каквото и да говорят „малките“ шефове, които сега са извадени на преден план. Затова е време да счупи гипса. И да експериментира. Да пробва и покаже нещо ново. Да търси и създаде основата за един нов ЦСКА. Тим, който ще може гордо да излиза от мачовете с Лудогорец, да печели трофеи. А не само да отчита, че има потенциал, но трябва да се работи. Тим, в който Лазар Туфегджич няма да стои на пейката и да гледа мачовете без пари, а ще си плаща вход. И ако Лига Европа все още е някакво оправдание, то след сряда и може да не важи повече.

„Мач Телеграф“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ