40 години след Стойчо Младенов, няма кой да вкара гол на адзурите в Италия!

7 Dni Sport02.09.2021
39

До 28 март тази година България не бе губила у дома от Италия в официален мач. Логичното обаче най-после се случи и трикольорите отстъпиха с 0:2 от бъдещия европейски шампион в световната квалификация на „Васил Левски“. Головете на Белоти от дузпа и на Локатели паднаха в края на двете полувремена, а селекцията на Роберто Манчини дори и не се изпоти.

На другата крайност са нещата, когато България гостува на Италия, както ще е днес във Флоренция. В 10 мача нашите никога не са печелили на Ботуша – цели 8 поражения при 2 равенства и голова разлика 3:20. Нещо повече, последното ни попадение на Апенините датира отпреди 40 години, пише „Тема спорт“. На 23 септември 1981-а падаме с 2:3 в приятелски мач в Болоня. Скуадрата повежда с 3:0, а в края Стойчо Младенов (84) и Благой Благнев (89) от Ботев Пд вкарват за лъвовете. Следващите 4 мача в Италия ги губим на нула. В последните две визити при Любослав Пенев и Ивайло Петев измъчихме сериозно скуадрата, като, освен че паднахме само с по 0:1, показахме и добра игра. Но отново победата остана мисия невъзможна, както се очертава да е и днес.

За пръв път двата съперника се срещат на зеления терен на 14 юни 1966 година в Болоня на стадион „Комунале“. Срещата е контролна преди финалите на Световното първенство в Англия през 1966-а и се играе пред 40 000 зрители. Адзурите побеждават с 6:1, като головете са дело на: Рицо-2, Мацола, Перени, Баризон и Мерони, а за нашите бележи Георги Аспарухов. Разликата в класите е очевадна и нашите стават само близки свидетели на събитията.

Първото равенство 0:0 е регистрирано на 24 май 1969 година в проверка в Торино. Второто реми на италианска земя също е в приятелски мач, който се играе на 29 декември 1974-та в Генуа, когато подмладеният след световните финали в Германия български национален тим завършва 0:0 срещу адзурите. С това се изчерпват и позитивите от визитите ни на Ботуша.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ