Сватът на Васил Божков: Време е Левски да си върне титлата!

7 Dni Sport10.01.2020
стефан софиянски

Служебният премиер на България от 1997 година Стефан Софиянски по традиция сподели мнението си за старта на подготовката на любимия му Левски.

Бившият кмет на столицата и настоящ сват на собственика на сините Васил Божков изрази надежда пред ТОПСПОРТ, че времето за шампионска титла на клуба е дошло.

Ето какво каза реномираният ни респондент пред нашата медия:

Г-н Софиянски, в началото на годината, както винаги, бихме искали да чуем мнението Ви за старта на подготовката в Левски. Колко по-различни са първите дни на 2020, в сравнение с тези от преди 12 месеца?

– Левски вече е подреден клуб. Това със сигурност може да се каже за ситуацията на „Герена“ сега.

Преди не беше точно така?

– Да. Това искам да подчертая. Беше ясно, че под ръководството на Спас Русев в Левски цареше предимно хаос. Ситуацията съвсем не беше такава, каквато е сега.

Основно заради силния финансов гръб, стабилността, перфектният треньор начело на отбора и извършените трансфери, предполагам?

– Всичко е съвкупност, една цялост. Това, което изброихте, е от определящо значение, ако един футболен клуб иска да е на върха. А всички, които симпатизираме на Левски, искаме точно това. Никой на „Герена“ не бива да мисли за различен сценарий. Може би все още само едно нещо ми липсва в отбора…

Кое е то?

– Изявеният лидер. Левски има нужда от такъв. Който да води състава в трудните, тежки моменти.

Какъвто беше Гонзо, да речем? Изглежда така, сякаш в миналото основно лидер на отбора беше нападател. Основната движеща сила беше в атака, но и подкрепена от мощни халфове и стабилни защитници.

– Да. Гонзо беше изключителен в ролята си на лидер на отбора. Радвам се, че той остана в реалността на българския футбол. Винаги има с какво да бъде полезен един такъв човек. Доказана личност, която не се нуждае от допълнителен коментар. Последният солиден лидер беше в средата на терена.

Кой? За кого става дума?

– Роман Прохазка. Смятам, че той, въпреки че е чужденец, беше често ангажиран със сериозната отговорност в трудните моменти. Доказа, че може и халф да е движещата сила.

В Левски заявиха, че се надяват да бъде изграден и затвърден във времето „гръбнак“, съставляван от поне един играч с лидерски функции на всеки основен пост. Факт ли е вече това? И ако не, колко време ще бъде необходимо да се случи?

– Лично аз се радвам от това, че се залага на български имена. Това е показателно за намеренията и вижданията на спортно-техническото ръководство. И само може да ни радва. В лицето на Петър Хубчев, Левски разполага с безспорно качествен специалист и той знае най-добре от всички какво е необходимо в състава. Виждаме, че резултатите вече са налични. Много е важно това, което предстои сега. Какво ще се случи в първите мачове за годината.

Стартът ще е сред най-важните, предвид първия съперник в шампионата за 2020-а година.

– Точно така. В миналото дерби пропиляхме аванс от два чисти гола и съм сигурен, че са били взети поуки от това. Две загубени точки. А знаете, че резултатът в този мач е много важен.

Целта? Титлата преди няколко години изглеждаше много далечен блян, но в настоящата реалност е може би малко по-постижима.

– Да. Левски може да триумфира в края на сезона. Мисля си, че в клуба имат всичко необходимо за краен успех в първенството. Ако си вземем мачовете с ЦСКА и Лудогорец, ще можем да се надяваме на шампионска година. И през следващата да сме, ако не фаворит, то поне сигурен претендент за трофея.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ