Списъчето с четири български имена за нов старши-треньор на ЦСКА е показано

7 Dni Sport26.02.2024
Черно море - ЦСКА, Фернандо Каранга

ЦСКА загуби с 0:1 при визитата си на хита на сезона – Черно море.

„Червените“ продължиха негативната си серия да не могат да спечелят срещу отбор от Топ 3 в класирането на Първа лига. А именно „моряците“ и Лудогорец са тимовете, с които армейците ще водят битка за шампионската титла.

Александър Станков, даде интервю пред колегите от „Gol.bg“, в което анализира представянето на столичани при поражението от варненци, на които също е бил начело на два пъти в досегашната си кариера. Треньора, който е бил 3 пъти старши треньор на „червените“, взе отношение и по темата с наставника Нестор Ел Маестро, към когото феновете съвсем изгубиха търпение и открито призовават да бъде освободен от клуба на сърцето им.

Ето какво заяви Станков в първата част от интервюто пред медията ни:

– Г-н Станков, ЦСКА загуби ключовия двубой срещу Черно море. Как ще анализирате представянето на „червените“ и защо се стигна до поражението във Варна?

– Не се забеляза някаква коренна промяна в представянето и стила на ЦСКА. Да, Каранга внесе повече живец в тима, но не е този стил, който приляга на отбор като ЦСКА.

Като цяло имаше известни проблясъци през първото полувреме. После Черно море си вкараха мача в тяхното русло. Може би в двубоя нямаше кой знае колко положения. Ясно беше, че ако някой вкара в последните минути, ще спечели срещата.

Просто Черно море използваха този момент и победиха. Абсолютно рационално, разумно – този път съм съгласен, че варненци изиграха умно мача, а не само с желание, т.е го проведоха хитро, чакайки своя момент, който дойде.

– Как ще коментира факта, че ЦСКА на практика нямаше точен удар към вратата на Дюлгеров?

– Не съм обърнал внимание, но сигурно сте прав, че не беше отправен точен удар към вратата на Черно море. Не видях някаква сериозна ситуация, за която от ЦСКА да съжаляват, че не са я реализирали.

Просто в момента ЦСКА не е доминиращ отбор. Това е истината. Разполага с някои индивидуалности, като общо взето и през миналата година се разчита някой от тях да избухне.

– Кои са тези играчи, на които се разчита да избухнат?

– Например, видяхме такъв случай в предишния мач с Ботев Враца. Всички знаем, че Вион има тежък удар. Победата си е победа, никой не може да я отрече, но по принцип ние печелим мачовете си по този начин.

Преди това от Ботев Враца наистина създадоха ситуации пред нашата врата. ЦСКА не е изпуснал такива ситуации срещу Черно море, каквито имаха врачани на Националния стадион.

– Според Вас къде се корени проблемът в ЦСКА по отношение на стила – в треньора или в нещо друго?

– Бих казал, че нещата са комплексни. За да се изгради един стил, трябва да се започне отначало. Второ, за мен ЦСКА трябва да следва философията си, която е надграждана от години. ЦСКА играе с флангови бързи футболисти, доминиращи играчи, които играят добре един на един. Също така се създава острота по фланговете, разчита се и на изявен централен нападател. Винаги има и плеймейкър. Визирам всичко това, което е като история на клуба и трябва да е философията на ЦСКА.

Разчита се и на активни бекове, които дублират фланговете. Така че е нужно отборът да се изгражда на базата на тази философия. Трябва да се търси и треньор, който изповядва именно нея. През ЦСКА минаха всякакви варианти. Просто трябва да се назначи човек, пасващ на тази философия.

– Да разбирам ли, че Нестор Ел Маестро не отговаря на тази философия?

– Поне до този момент. Аз не виждам той да отговаря на нея. Доколкото зависи от него, не го забелязвам по време на мачовете. Проблемът обаче е комплексен.

– Какво точно визирате?

– Би трябвало клубът да си търси човек, който отговаря на казаното от мен преди малко. Искам да кажа преди да го назначи на поста треньор на отбора.

– Според Вас истината е, че се търси неправилен профил за треньор на отбора на ЦСКА, правилно ли Ви разбирам?

– Според мен е точно така. Не знам дали от ръководството на клуба изобщо са се базирали на споменатите от мен моменти.

– След мача във Варна отново заваляха призиви за освобождаването на Нестор Ел Маестро. Какво е Вашето мнение?

– Това е най-лесното. Все пак ми се струва, че има неща в клуба, за които не трябва да си заравят главата в земята като щрауси. От доста време говоря по тази тема. Налице са доста неща в клуба, които е нужно да се избистрят. Треньорът е най-лесната работа.

– Посочете какво трябва да се избистри?

– Според мен нещата трябва да се избистрят генерално. Нужно е да се изясни стратегията на клуба. Необходимо е всичко да се профилира – да се знае всеки с какво точно ще се занимава. Все пак става въпрос за един голям клуб, където всичко това трябва да е ясно и строго определено.

– Как ще коментирате думите на Иван Велчев – Кюстендилеца, че в клуба има само послушковци, а когато някой се опитва да работи правилно, бива „сготвен“ от играчи и шефове?

– В този клуб не трябва да има послушници, а ясни профили, за които споменах преди малко. Нужно е да се знае кой за какво отговаря, защото така не може да се търси никаква отговорност. Трябва всеки да си върши работата и да си носи отговорността. Сега има много размити длъжности.

– Известният фен на ЦСКА намеква още, че едва ли не се реди съставът на ЦСКА, а играчите се обаждат на шефовете, за да се оплачат от треньора… Възможно ли е това да се случва наистина?

– Не знам. Не съм в клуба. Не мога да го твърдя. Ако е така, е много жалко. Просто не мога да говоря за неща, на които аз не съм свидетел.

– Каранга е лъчът надежда, но пък точно той прегоря в мача с Черно море. Как ще се отрази очакваната му липса заради предстоящо наказание?

– Той действително е доста емоционален, но футболист от неговия ранг трябва да може да си контролира емоциите и да ги изразява с играта си, а не по този начин. На всеки може да се случи да си изкара червен картон от единоборство или нарушение. Но каквито и да са съдиите, не може едва ли не да го шамаросаш.

Каранга трябва да се замисли и за отбора, защото е необходим на тима.

– Как ще се решат проблемите в офанзивен план при неговата липса?

– Нужно е да измислят вариант. Не знам какво се случва с Асприля. Този човек в клуба ли е, добре ли е, зле ли е!? Появява се по някой път, а се хранеха много надежди на него.

Подобен вариант беше необходимо да се предвиди, защото не беше изключено Каранга да бъде наказан или да се контузи, не дай си боже.

– ЦСКА ще се изправи срещу Арда в ¼-финалите за Купата на България, а тимът от Кърджали се раздели с треньора си Александър Тунчев. Подходящ ли е неговият профил за наставник на „червените“ ?

– Естествено, че е подходящ. Аз съм работил с Тунчев. Знам как работи и какви са му вижданията за футбол. Тунчев е един много перспективен треньор.

– А подходящ ли е той за евентуален заместник на Ел Маестро?

– Бих казал „Да“. Мисля, че е готов да застане начело на ЦСКА. Натрупа доста опит, а и има доста добри виждания. Защо не? Аз пък мога да те попитам: С какво Тунчев е по-лош от Нестор Ел Маестро?.

При всички положения профилът на Тунчев е по-подходящ от този на Ел Маестро.

– Ще Ви попитам и за Иван Иванов – Русия, който за момента не е работил като треньор на толкова високо ниво….

– Според мен той има още какво да се доказва и да се развива преди да стъпи на такъв пост като треньор.

Просто към момента казвам, че Тунчев е по-добрият вариант от Ел Маестро. Има и други.

– Бихте ли посочил някои?

– Има куп хора, които ги познавам достатъчно добре. За мен при всички положения човекът трябва да е свързан с ЦСКА и да знае голяма част от историята на клуба. Тунчев е играл в ЦСКА, Александър Томаш е играл, Христо Янев е играл за отбора, а е бил и наставник. Тези хора са много по-добрите варианти от настоящия треньор.

– Ще се пребори ли ЦСКА за титлата, ако продължава да се представя по този начин?

– Ако продължава по този начин – НЕ. Ще губи точки и от други отбори. Нереално е обаче и да се отписва ЦСКА и от битката за титлата през настоящия сезон. Все още има още доста мачове.

– Какво е нужно да се промени за стане отборът отново шампион и да сложи край на тоталната хегемония на Лудогорец?

– Необходими са генерални промени в клуба, макар че те може и да са болезнени. Дори и Стамен Белчев е по-добър вариант за треньор на ЦСКА, отколкото Ел Маестро. Отборът играеше добре при него, доколкото си спомням.

Не, че съм го нарочил Ел Маестро, но му се даде достатъчно шанс и време.

– Сякаш намеквате, че е време за раздяла?

– Против съм честите треньорски смени, но виждам, че има достатъчно амбициозни и млади момчета, които според мен могат да вършат по-добра работа.

Автор: Илиян Радков / „Gol.bg“

С това интервю Александър Станков начерта пред ЦСКА списък с четири имена на български треньори. Александър Тунчев, Александър Тунчев, Христо Янев и Стамен Белчев.

Снимка: От Официалната Фейсбук страница на Черно море


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ