Операция: Търси се нападател в Левски

7 Dni Sport21.12.2023
Левски - ФК ЦСКА 1948, Уелтън, Рикардиньо

Левски завършва годината като шести в класирането и отпаднал на 1/8-финалите за Купата на България. Сините реализираха 30 попадения в шампионата и четири за втория по сила турнир в страната. Столичани са петият най-резултатен отбор в първенството, като си делят тази позиция с ЦСКА. Пред двата гранда по отбелязани голова са Лудогорец, Черно море, пловдивските Локомотив и Ботев. Помощта на централния нападател на сините Рикардиньо обаче е много малка. Бразилецът вкара седем гола във всички турнири от началото на сезона, но бройката им е нищожна за таран, какъвто трябва да води атаката на отбор като Левски. 22-годишният стрелец вкара на ЦСКА 1948, Ботев Пловдив, два пъти на Локомотив Пловдив и Крумовград, като добави 2 попадения и във вратата на втородивизионния Дунав Русе в 1/16-финалите за купата.

Много пъти темата с невъзможността на Левски да открие централен нападател е предъвкана. Сега отново се говори, че сините ще търсят подсилване именно в тази зона. Дали ще се намери добра алтернатива? Едва ли. Столичани страдат от липсата на клиничен нападател. На „Герена“ не е пристигал такъв стрелец от Гара Дембеле насам. Малиецът бе идеалният хищник в наказателното поле, а в много от случаите

сам създаваше

положенията в

предни позиции, след които завършваше с гол. Разбира се, Гарата си имаше и любим асистент – Дарко Тасевски.

Нападателят престоя в Левски само един сезон, вкарвайки 37 попадения в 29 двубоя, след което бе продаден във Фрайбург и то за доста добри пари – около 2 милиона евро. Сините след това опитаха да го заменят с друг играч на Локо Пловдив – Базил де Карвальо. Показателите на сенегалеца не бяха никак лоши – 20 гола в 33 мача, но той сякаш не успя да влезе в обувките на Дембеле. По-късно на върха на атаката на Левски се изредиха много нападатели, но никой не можеше да достигне до нивото на малиеца. Какви ли не разочарования повеждаха нападението на столичани и записаха във визитката си, че са минали през клуба от „Герена“. Дори сините се упражниха и със сина на легендата Ривалдо – Ривалдиньо, който абсолютно показа, че няма необходимото ниво да бъде нападател за тим, какъвто е Левски. Да, Станислав Костов стана голмайстор на първенството през сезон 2018/2019 с 23 попадения, но сякаш и той не бе необходимият играч за столичани.

Но да се върнем към сегашната ситуация при сините. Рикардиньо доказано не успява да се превърне във водещата фигура в атаката на тима. Феновете стискат палци и за завръщането на Билал Бари, който ще даде допълнителна опция, но французинът с марокански корени също не влиза в профила на желания стрелец.

В богатата история на клуба Левски винаги се е славел с решаващите играчи – като започнем от Георги Аспарухов и стигнем до Георги Иванов–Гонзо. Дори стрелец като Георги Христов, който също стана голмайстор на шампионата, отнесе много критики за играта си със синия екип, но в сегашното състояние на отбора едва ли щеше да има такива към него.

Да, голмайсторите струват пари, а в момента Левски няма такива за качествен стрелец, но има специалисти, които намират скъпоценните камъни в разпродажбите, така да се каже – при свободните агенти или играчи, за които не трябва да се плащат милиони. Необходимо е да се инвестират средства в такъв футболист, който да материализира положенията, които създават сините. Може би тимът е един от отборите, които изобретяват най-много ситуации в противниковата половина, обаче ефективността на нападателите е малка. Но има ли в момента такъв човек на „Герена“? По-скоро не. Лошото за феновете е, че изглежда ситуацията ще продължи и тимът няма да се сдобие с решаващата фигура в нападение. Велтон е основният мотор в атаките на отбора, но

бразилецът

вече започна

да е разгадаем

за противниковите защити – опазят ли го, Левски няма как да стигне до попадение. А какво ще е с двама подобни играчи? Ще е много добре за сините и несъмнено головете ще валят, но, уви, изглежда, че няма как да се случи в сегашната обстановка на безпаричие и непознаване на пазара от най-ниския финансов диапазон. Ако столичани искат останалите да ги вземат на сериозно в шампионата, то трябва да намерят новия Гара Дембеле, защото в противен случай ще продължат живуркането около водещите позиции в класирането. Лошото е, че не се вижда как ще бъде взет футболист с такъв профил в сегашното състояние на клуба. Запалянковците искат в Левски, да бъдат привличани качествени играчи, които да имат класата за отбора.

Автор: Мартин Владимиров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ