Оценка 9.18 за Саша Илич, 8.60 за Капланович, 8.60 за Милорад Капланович и 9.09 за Стоян Колев

7 Dni Sport30.06.2023
Черно море - ЦСКА, Велко Капланович

Представяме последната част от анализа на фенския сайт fccska.com за представянето на ЦСКА през миналия сезон. В нея е обърнато внимание на треньора Саша Илич и хората от неговия щаб.

Саша Илич – старши треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 9.18.

Отдавна някой на кормилото на ЦСКА не е започвал и завършвал един сезон. Само това да беше, вече е достойно за уважение. Завърши на една точка след Лудогорец Разград в луд сезон с много превратностти и такъв, в който треньорите на другите тимове отново пропищяха от липсата на обективно съдийство именно срещу Лудогорец, а и някои тимове си позволиха да играят срещу тях с юноши. Но нека говорим за самия треньор: Ротациите бяха главната тема в първия ни полусезон, успя да използва огромен брой футболисти, държеше всички свежи. Във втората част намали логично експериментите, имаше и доста проблеми с контузии и наказания. Решителност – посочи вратата на Баи, Вилдсхут и Варела. Не се свени да работи с млади футболисти, всеки получи шанс за изява, оставаше на тях да го сграбчат. Тактическа постановка – смени схемата на игра в сложен момент, успя да настрои тима за новия вид игра. Загуби някои важни мачове – срещу Базел в Швейцария, мач, в който нямахме реално много игрово време; срещу Левски – оказа се, че си е взел поука в последния ни мач за сезона; срещу Лудогорец – абсолютен малшанс е в три мача да сме очевидно по-добрия тим и да вземем само точка, може би заради повечето опит на отбора от Разград на терена и извън него. Категорично заслужава да получи повече шанс да избере футболисти за следващия сезон и да се опита да завърши постигнатото през него.

Величко Капланович – помощник треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

От дълго време не сме виждали толкова явно начело на тима да не е само старши треньор, а екип от хора. В този ред на мисли Капланович е човекът за тактическата помощ. Още в началото ни направи впечатление опита му на старши треньор преди това. Наблюдава и докладва постоянно по време на мач, ясно е, че много от решенията идват след негово предложение. Много по-спокоен от колегите си в екипа – преценява всяка възможност. Безспорно има доверието и думите му имат значение за Илич.

Милорад Пекович – помощник треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

За черногореца важат думите по-горе, но в друг аспект. Очевидно внася много заряд в съблекалнята, той е човекът, който използвайки опита си на старши треньор, работи в посока общуване с играчите и тяхната мотивация. Много често ще го видим и в ролята на разлютен балкански треньор до тъчлинията. Страст и желание, искра в опит да запали играчите по време на мач.

Стоян Колев – треньор на вратарите в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 9.09.

Високата оценка на треньора идва от спокойната и уверена игра и на двамата ни вратари, но и също така от огромното им израстване под негова опека. Остана едиственият външен човек в лагера на Илич, но това се оказа чудесен ход, като Колев му дава нужната информация за родната действителност. Освен чисто игровите характеристики на вратарите, не можем да не отбележим, че влияе положително и при изграждането на лидерски и професионални качества на двамата под рамката. Сега ще трябва да направи това и с Шаламанов и Божев.

Дарко Обрадович – кондиционен треньор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.64.

Сърбинът със словенски паспорт започна вторият си престой на Армията и трябва да отбележим, че високата му оценка се дължи на факта, че не бяхме надтичани в нито един мач, както и това, че спомогна за възстановяването от контузии на много играчи, а и вкара във форма тези, които очевидно дойдоха неподготвени (например Назон). Работата му бе по-лесна по време на първия полусезон от големия брой ротации, но с хода на първенството не показахме проблеми с физическата подготовка, въпреки по-малкия брой участвали играчи.

Слободан Милинкович – анализатор в 44 официални мача (35 за първенство, 3 за купата на България, 6 за Лига на конференциите) и 16 контролни срещи. Средна оценка – 8.60.

Анализатор е изключително важна позиция в съвременния футбол, за съжаление е и най-скритият от външни очи пост. Имайки предвид резултатите на отбора, посочваме близки по-стойност резултати в отношението ни към работата му и тази на неговите колеги. Никой не може да твърди, че бяхме изненадани от някого през сезона, освен може би от Гигант Съединение, но там причините май бяха други.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ