„Фенове на Левски свиквайте за догодина, на „Лаута“ Ви направиха показно“

7 Dni Sport11.05.2023
Локомотив Пловдив - Левски, Пламен Андреев

Има дни, в които просто се събуждате, и още с началото на деня се чувствате така, че случващото се ви след това е много познато. Че нещата, които вършите и стават около вас вече сте ги изживели. Просто знаете какво ще се случи малко по-късно и то наистина става… Така вероятно се е развил понеделник, 8 май 2023 година за много фенове на Левски. Част от тях биха път до „Лаута“, за да гледат двубоя с Локомотив, а други са хвърляли по един поглед на телевизора или по едно ухо към радиото, за да са наясно с развоя на сблъсъка.

Около мача имаше достатъчен спортно-технически заряд. Победа вкарваше домакините в първата шестица, а 3 точки за гостите означаваха отворени врати към третата позиция. Черно-белите бяха без двамата си основни вътрешни халфове – контузеният Витанов и наказаният Пиер Зебли. Сините бяха в същата ситуация – без Андриан Краев и Филип Кръстев. Ситуацията бе далеч по-странна за временния треньор на Левски Елин Топузаков, на когото за първи път му се налагаше да прави корекции по състава. Как ще се справят сините? Спира ли инерцията, по която се движеше състава след напускането на Станимир Стоилов. Може ли треньорът да направи така, че вместо намаляване на скоростта, да се стигне до увеличаване? Е, на „Лаута“ стана това, което се очакваше – бледа игра на Левски, довела в крайна сметка до поражение. Което в още по-крайна сметка може да доведе до това, че евровизата да бъде мираж.

Объркан състав, неподредена игра, ялово нападение. Всичко, което можеше да се предположи, стана. Накратко – Велтон се събуди, но Роналдо зверски засече. Рикардиньо си остава все така неориентиран и ако не е замесен в някакъв щастлив рикошет, не го бройте. Централният нападател рядко влиза в комбинации, не може да спечели единоборство (б.а. – при дълга топка към него губи представа за време и пространство).

В обратна посока пък при насочен удар отдалеч, обикновено топката спира в мрежата на Пламен Андреев. Това са все неща, които се набиват на очи през цялата кампания. На „Лаута“ ги имаше в изобилие. Нямаше я смислената и агресивна игра. Ходът с Ивелин Попов като вътрешен халф, издърпан по-назад, не сработи. А Чандъров не е Кръстев или Краев. Затова и логичното се случи.

Собственикът Сираков не издържа и 80 минути в ложата и си тръгна. Последва го и Константин Папазов. Нервите докрай си троши Даниел Боримиров. Те бяха допълнително изпилени от отсъжданията на Драгомир Драганов. Защото в Пловдив прозираше интересът на съдията да обслужи трети отбор. Той първо отсъди измислен фаул на Роналдо срещу Хоркаш при незачетен гол на Левски, а след проверка на ВАР излезе, че имало съмнителна засада – повторенията обаче не убедиха. След това само реферът може да обясни защо не изгони Джовани с втори жълт картон в ситуацията, в която вдигна официално предупреждение на Петрис. Интересното е, че в ложата бе директорът в Лудогорец Георги Караманджуков, който преди мача се прегръща топло със Сираков, а в първия плейофен кръг разградчани ще приемат точно Локо Пд. Драганов за пореден път демонстрира ангажирана съвест. Всичко обаче е точно, след като шестицата е правилно подредена. Левски кучетата го яли.

На „Лаута“ имаше атмосфера, но ако това са условия за провеждане на футболен мач, то трябва да се прекръстим и силно да благодарим, че всичко се размина без инциденти в сектора за гостуваща публика. В клетката, изградена от строително скеле имаше поне два пъти повече хора, отколкото може да побере – деца взимаха въздух на оградата, мъже носеха приятелките си на рамена, за да дишат нормално, хора висяха от стърчащите колове… Редица сини с билети така и не влязоха на трибуната. И всичко това пред погледа на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев?! Докога? Само да припомним, че преди години Сираков не позволи да започне международен мач, докато всичките фенове на Левски не влязат в сектора си и там да се чувстват комфортно. Тогава нямаше да допусне и такова съдийство, но сега…

Всъщност, Левски видя какво го чака догодина. И на терена – където се очертава състав без Кръстев и Краев, а и други титуляри. И извън него – броят ли ги сините за живи? На „Герена“ нищо не правят и изглеждат безвъзвратно закъснели по няколко елемента. Кой ще води отбора, кой ще прави селекция, как ще се отрази на клуба евентуално неучастие в Европа?

Автор: „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ