„Отказах и на ЦСКА и на Левски. Няма да играя в тези отбори.“

7 Dni Sport09.11.2021
Левски - ЦСКА,

В столичната академия Витоша 13 има редица футболни таланти, но едно момче изпъква с безспорните си качества. 13-годишният Денис Спасов пази като лъв вратата на отбора си, а дори често се включва и в мачовете на по-големите от набор 2008.

Огромна заслуга за бързото му развитие имат Владимир Манолков, който е старши треньор, както и Божидар Митрев. Бившият вратар на Левски и Локомотив (София) е треньор на вратарите и ежедневно провежда занимания с Денис и съотборниците му.

Момчето започва с футбола в ДИТ, след което преминава във Витоша 13, а вече е и национал във възрастта си. Отборът му буксува в столичното първенство и не записва чак толкова много победи, но Спасов се откроява с редицата си отлични намеси. Дори се превърна в майстор при дузпите, след като от началото на сезона е хванал четири от изпълнените му седем 11-метрови наказателни удари.

Спасов изнесе силни мачове срещу Академия Септември и ЦСКА, като срещу „армейците“ спаси дузпа. Много е добър и в битката един на един, излизанията и скъсяванията.

Специалистите, които са гледали на живо изявите му, отчитат факта, че се хвърля като лъв, без грам страх.

За израстването на Денис помагат и тренировките в Борусия (Дортмунд). Преди две години, когато е на 11 г., Спасов е на камп в германския клуб. „Само аз бях чужденец, останалите момчета бяха от Германия. Това, че уча немски език донякъде ми помогна, но беше трудно, защото се озовах в непозната обстановка. Една седмица бях на кампа, научих много неща, които ще ми бъдат полезни в бъдеще“, разказа Денис Спасов пред БЛИЦ.

Много скоро му предстои камп и в друг европейски колос – Спортинг (Лисабон).

Талантът е отличник не само на футболния терен, а и в училище. Денис е седмокласник в 20 ОУ „Тодор Минков“ в столицата. Тренира по два часа на ден, съчетавайки успешно футбола и училището. „Имам само шестици и петици. Старая се да се представям добре и на двете места. Смятам да кандидатства в СМГ. В класа ми има и други момчета, които са футболисти, но в други отбори“, каза Спасов, на когото идол е Давид де Хеа.

„Много съм благодарен на Витоша 13 и треньорите ми, които много ми помагат да се развивам. Божидар Митрев ме учи на много неща – за позиционирането, играта с крака, която също е изключително важна. Споделя ми и доста тънкости за футбола. Дори ми обясни, когато играя при включени прожектори как винаги да гледам с едното око към играта и да правя така, че да не се заслепявам от светлината“, обясни още Денис Спасов.

Момчето беше част от първия камп за вратари, организиран от Владимир Манолков, а сега ще се включи и във втория такъв.

Спасов е получавал предложения от школите на Левски и ЦСКА, но ги е отхвърлил. Разказа защо: „Искаха ме, но отказах. Не съм навит да играя там. Да си вратар в школата на Левски или ЦСКА не носи принос, защото предимно скучаеш, липсват ударите към теб. Навиците на вратаря се градят с положения, а такива липсват, когато играеш в Левски или ЦСКА. По-добре е да играя срещу тях, за да има повече ситуации пред мен и да изграждам вратарски навици“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ