„Ирина Винер се влюбва в затворник и става милиардерша“

7 Dni Sport27.10.2021
Ирина Винер

За 20 г. истеричната шефка на руската художествена гимнастика изгради империя в красивия спорт, която тръгва към залеза си.

Името на Ирина Винер е познато на всеки, който е гледал някога художествена гимнастика.

Винаги елегантна, доста истерична и необичаща да губи. Точно загубите я докарват до изстъпления. А тренировъчните методи на дамата от Ташкент бяха показани доста отблизо от документалния филм на полска режисьорка. Лентата е забранена в Русия, но вече се върти на доста места нелегално. В нея Винер бълва псувня след псувня към олимпийската шампионка от Рио Маргарита Мамун. Момичето, което загуби баща си ден след като му даде да подържи златния олимпийски медал.

Ирина Александровна Винер – Усманова е родена на 20 юли в Самарканд, Узбекска ССР. Нейният баща Александър Ефимович Винер е народен художник на Узбекистан и член на Академията по изкуства на Русия. Майка Зоя Зиновиевна Винер е най-известният лекар отоларинголог в Ташкент. Има брат Борис.

Влиза в залата по художествена гимнастика на 11 години. Нейни първи треньорки са Лилия Петрова и Елеонора Саморокова. Първото име звучи българско, но не е така. Първият випуск треньори от ВИФ “Георги Димитров” по този спорт у нас излиза през 1963 г. – или доста след като Ирина започва тренировки. Три пъти е шампион на Узбекската ССР.
През 1965 г. завършва със сребърен медал училище №110 в столицата Ташкент, а след 4 години и Държавния институт по физическа култура и спорт на Узбекистан.

От 1972 година започва да работи като треньор на сборния състав
на Ташкент, а след това и на Узбекиската ССР. Някъде преди това е нейният първи брак, за който нищо не е известно. Единствено, че през 1973 година ражда сина си Антон. В началото на 80-те години на миналия век в залата се засича с Алишер Бурхнович Усманов, син на прокурора на Ташкент и запален фехтовач. Влиза дори в националния отбор на СССР. Любовта пламва бързо.

Усманов е завършил МГИМО със специалност “Международно право”. Негов състудент е бившият говорител на Владимир Путин Сергей Ястржембский. Работи като научен сътрудник в Академията на науките на СССР, старши референт в ЦК на Комсомола в Узбекистан и генерален директор на Външноикономическата асоциация на Съветския комитет на мира.

През август 1980 г. 26-годишният Алишер с приятелите си Бахадир Насимов, работещ в КГБ и син на заместник- шефа на КГБ в Узбекистан Мохамед-Амин Насимов, и Илхамо Шайков, син на министъра на селското стопанство, са осъдени на 8 години затвор по обвинения в съучастие за
получаване на подкуп в особено големи размери, мошеничество, осъществено от група лица, и разхищение на социалистическата собственост.

От килията той изпраща пола на Ирина, което в Узбекистан означава, че я иска за жена и подарява сърцето си.

През 1986 година Алишер е освободен от затвора след “искрено разкаяние” и “за примерно поведение”. Официално е реабилитиран чак през 2000 година от Върховния съд на Узбекистан, който призна делото за изфабрикувано. “Просто с моите приятели станахме жертва на вътрешен конфликт в ръководството на Узбекската ССР. Ударът бе срещу родителите ни, не срещу нас”, признава Алишер.

В началото на 90-те се местят в Москва, където Винер става треньор в Центъра за олимпийска подготовка, Алишер започва да трупа парите си,
за да стигне до невероятните 16,4 милиарда долара и титлата най-богат руснак Сватбата е през 1992 година.

Двамата нямат деца, но Алишер осиновява Антон, който е управител на елитните солариуми “Сън и Сити” и “Урюк-Кафе”, верига от заведения. Има и няколко ресторанта в руската столица.

Алишер е смятан и за един от най-влиятелните хора в Узбекистан. Неговият племенник Бабур Усманов бе женен за Диере, дъщерята на тогавашния премиер и настоящ президент на бившата съветска република Шавкат Мирзоев. Бабур загина в автомобилна катастрофа на 8 май 2013 г. Алишер Усманов има още 5 племенника: Санджар и Сарвар Исмаилови, Сардор Фатхулаев (Казаков) и Асал Нарзиев, от двете си сестри. Ганя е от брат му и е съпруга на тенисиста Вадж Узаков.

От 2001 година Ирина става главен треньор на националния отбор, а седем години по-късно оглавява и федерацията по художествена гимнастика. Преизбирана е още два пъти.

Повечето от нейните възпитанички живеят у тях. Арина Зарипова например е признавала, че при завършване на гимназията е получила от Алишер диамантено колие. Другите също били глезени от милиардера. Вероятно да се успокоят след истериите на Ирина в залата. Любовта му към фехтовката остава. Той управлява международната федерация от над 16 години. Освен това имаше дял във футболния “Арсенал”, а сега е насочил инвестициите си към “Евертън”. Спонсор е и на ЦСКА (Москва).
И разбира се, попада под атаките на Алексей Навални. Във филма “Той не ви е Демон” той го обвинява, че е дал подкуп на бившия премиер и президент Дмитрий Медведев на стойност 5 милиарда рубли. От Фонда за борба с корупцията искат разследване, но то така и не започва.

Амбициите на Винер винаги са били да изгради империя, най-вече с парите на мъжа си и на всяка цена. Дори федерацията по художествена гимнастика е единствената, която е Всеросийская, а не само руска. Както навремето са наричали императорите – владетел на цяла Русия.
За това помага и нейната близост с Владимир Путин. От 6 февруари 2016 г. тя е във Висшия съвет на партията му “Единна Русия”. Точно близостта до Вова, както го нарича, я спасява и от скандалите. През лятото на 2011 година синът Антон започна строителството на спортно-жилищен комплекс “Новогорск” на бреговете на река Сходни, ляв приток на Москва. Разбира се, оказа се в защитена зона. В крайна сметка всичко бе завършено въпреки протестите.

На 18 юни 2019 година бе открит и “Дворец на гимнастиката Ирина Винер”, който се намира на територията на олимпийския комплекс “Лужники”.

Империята наистина бе изградена. Последната индивидуална титла извън бившите съветски републики е от 1995 г., когато златото в многобоя във Виена бе поделено от Мария Петрова и Екатерина Серебрянская (Украйна). След това от 15 титли само 3 са за Украйна, а останалите са на Русия и не само това. От 45 медала в този период само четири са извън СССР – сребро и два бронза на израелката Линой Ашрам и едно сребро на нашата Симона Пейчева.

При ансамблите Русия е с четири поредни златни медала в многобоя, като за последно само нашите момичета пробиха стената през 2014 г. в Измир.

На олимпиади от 1996 г. Русия не бе губила и двете титли, както се случи в Токио. Това извади Винер извън релси. Започна да кълне и да фучи. Дори се изрепчи, че всичко било на политическа основа, за да остане Русия след Великобритания в класирането по медали.
Всъщност според специалистите Винер е толкова бясна заради факта, че
тя измисли новия правилник в спорта, където най-важна е оценката за трудност. “Просто вярваше, че няма кой да ги стигне. А това се получи. Особено при ансамблите. В Токио нашите момичета бяха класа над рускините по правилника на Винер”, коментира легендата Вера Маринова.
Сега всички очакват какво ще се случи, след като Винер в беса си взе главата на шефката на техническия комитет по художествена гимнастика Наталия Кузмина. Кузмина бе толкова обидена, че замина директно при дъщеря си в САЩ и обяви, че няма да се прибира в Русия. Така само парите на Алишер ще останат да крепят истеричната империя на Ирина Винер. А те не са малко.

Според някои международната федерация по гимнастика получава по няколко десетки милиона долара от негови фирми. Но гигантът бе ударен сериозно в Токио. И може би тръгва към залеза си.

Автор: Георги Банов / „24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ