Левски изпусна да се завърне от гроба в Разград! Брутални грешки закопаха „сините“, но Лудогорец страда до последно за върха в Първа лига (СНИМКИ)

Лудогорец - Левски 7

Лудогорец победи Левски с 2:1 в голямото дерби за върха в Първа лига и измести „сините“ от лидерското място в класирането. Разградчани наказаха две фрапиращи грешки на столичани през първата част – една на вратаря Мартин Полачек и една на Хали Тиам, но през почти цялото второ полувреме им се наложи да се бранят, след като Станислав Костов намали резултата в 53-та минута. Двата отбора удариха и по една греда в срещата.

Пауло Аутуори и Славиша Стоянович заложиха на абсолютно очаквани единадесеторки, като единствената изненада бе пращането на Давиде Мариани на левия фланг на Левски и оставянето на Габриел Обертан да играе зад гърба на Станислав Костов.

Двубоят на „Лудогорец Арена“ се игра пред около 8000 зрители, над 2500 от които левскари. На трибуните бе и собственикът на Левски Спас Русев, който бе придружен и от агента на Габриел Обертан, с когото вчера договориха преподписването на договора на френската звезда.

Мачът започна с натиск на домакините, които отправиха първият точен удар в четвъртата минута. Натанаел се освободи и стреля коварно леко вдясно от вратата на Полачек, но чешкият страж успя да избие насочената в долния му ъгъл топка. Минутка по-късно той сам създаде ситуация за Лудогорец, след като не можа да изчисти топката и я ритна нависоко, но без тя да отиде напред. Яблонски я свали едва за Тиам, който не я овладя и впоследствие Кешеру получи пас на 10 метра от голлинията. Румънецът обаче стреля много високо над целта.

В 11-та минута Милош Цветкович получи първият жълт картон в мача за остро влизане в краката на Натанаел, а само 3 минути след това сърбинът създаде и първото положение за Левски. Десният бек направи страхотно 30-метрово центриране, което намери Станислав Костов непокрит зад гърба на Козмин Моци. Голмайсторът на „сините“ обаче не успя да нанесе точен удар с глава, застанал на 7-8 метра от вратата. Жерсон Кабрал стреля неточно по тревата в следващата минута след акция на Иван Горанов отляво.

В 19-та минута разградчани организираха продължителна атака след изпълнение на корнер, при която след шпагат на Ейолфсон Кешеру стигна топката на аутлинията и я центрира за Моци, който я насочи параболично под гредата, но прекалено слабо и Полачек с лекота улови.

В 21-та минута Светослав Дяков получи жълт картон, след като имаше претенции към съдиите, че са отсъдили погрешно негов фаул срещу Жерсон Кабрал. Центрирането от него бе избито и Хали Тиам стреля от над 35 метра, но доста леко и на метър встрани от вратата. В 25-та куп от играчи се размина с топката пред вратата на Ренан след центриране от корнер, а Козмин Моци остана да се превива на терена, държейки се за рамото. Румънецът обаче продължи мача след лекарската помощ.

В 27-та минута Марселиньо преодоля Тиам и стреля от над 20 метра, а Полачек изби на пътя на Джоди Лукоки, който замахна, но не успя да уцели топката. Връхлетелият зад него Кампаняро я прати с мощен удар в далечния ъгъл, но голът бе правилно отменен заради засада при опита за добавка на намиращия се зад защитата Лукоки.

В 34-та минута неуверената игра на вратаря на Левски се оказа решаваща. Вандерсон пусна за Кешеру, който изведе с едно докосване Натанел на границата на наказателното поле и бразилецът стреля неособено силно и в центъра на вратата. Мартин Полачек обаче не успя да улови, топката се удари в гърдите му и отиде в краката на Лукоки, който този път нямаше проблем да я прати в мрежата за 1:0. В ситуацията останаха съмнения, че холандецът е бил в засада, но дори да имаше такава тя бе буквално няколко сантиметра.

„Сините“ изпаднаха в лек шок и в следващите няколко минути разградчани отправиха няколко удара към разколебаният вратар на Левски. Сисиньо с глава отклони слабо, надскачайки Иван Горанов и не предизвика трудно спасяване. Кампаняро стреля силно в 40-та, но Полачек успя да избие с две ръце. Минута след това Натанаел си нагласи топката и от около 25 метра нацели напречната греда в далечният й за вратаря край.

В 44-та минута Лукоки сбърка при изнасянето на фланга и Цветкович подаде за Мариани на 2 метра в наказателното поле. Швейцарецът технично отклони към долния десен ъгъл на Ренан, но вратарят на Лудогорец успя с една ръка да избие в корнер. Пропускът се оказа много важен, защото вместо 1:1 резултатът стана 2:0 за Лудогорец. Хали Тиам сбърка в центъра и топката попадна в Кешеру, който светкавично изведе Вандерсон отляво в наказателното поле и бразилецът с удар по тревата матира Полачек за 2:0 10 секунди преди края на полувремето.

На почивката двамата треньори не предприеха никакви промени, а Лудогорец излезе с единствената мисъл да търси трети гол в мача. Левски от друга страна изглеждаше така сякаш се е предал. Това се видя и в първата минута на втората част, когато Вандерсон се размина с подаване пред голлинията, а зад гърба му Кешеру стреля над гредата. Натанаел направи поредният си пробив две минути по-късно и стреля през краката на бранител, а топката премина на половин метър покрай гредата.

В 53-та минута Левски се върна в мача сякаш от нищото. Мариани технично отклони за Обертан в сгъстена зона, а французинът изведе отляво Тиам зад защитата. Дефанзивният халф подаде през краката на Моци пред вратата, където Станислав Костов, макар и натиснат и ритнат от Натанаел, отбеляза 9-ия си гол от началото на сезона и намали изоставането на „сините“ на 1:2. Славиша Стоянович пусна Нуно Рейш на мястото на Белмонт веднага след подновяването на играта.

В 55-та минута Мариани застигна топката на аутлинията в наказателното поле и подаде във вратарското поле за Кабрал, който отклони с пета, но застаналият на гърба му Недялков блокира топката. В следващата минута холандското крило на Левски проби отляво и стреля към горния ъгъл на вратата, но доста слабо и Ренан улови без проблеми.

В 59-та Костов пребори Моци отляво и прати за Мариани към дузпата, но Натанаел изчисти. Тиам овладя и стреля от границата на наказателното поле, но изключително разочароващо. В 63-та Нуно Рейш отне от Марселиньо почти пред пеналта на Левски, напредна до половината на Лудогорец и пусна наляво за Кабрал, който надбяга Дяков и сви топката за Обертан на 10-12 метра от вратата. Французинът стреля мощно от движение към далечния ъгъл, топката се удари в гредата, прелетя над голлинията и излезе в аут. 4 минути след това Сисиньо предотврати сигурен гол. Рейш отново отне и прати надясно за набралия скорост Кабрал, който прати пред голлинията за Костов, но точно пред него бразилският бек отклони топката далеч от вратата.

Пауло Аутуори реагира на превеса в центъра на терена, който Левски взе с влизането на Нуно Рейш, пускайки последователно Яцек Горалски и Лукас Саша, нареждайки Лудогорец в схема с трима дефанзивни полузащитници и фалшива деветка в лицето на Марселиньо. Славиша Стоянович пък извади Давиде Мариани и даде шанс за дебют на Луан Виана в търсене на изравняване в последните 10 минути на мача, в които „сините“ заиграха с двама централни нападатели в лицето на бразилеца и Костов. Обертан мина отляво на мястото на Мариани. Пет минути преди края Станислав Иванов се появи на мястото на уморения вече Кабрал.

След 80-та минута футболистите на Лудогорец откровено почнаха да бавят времето и да падат доста лесно след съприкосновения с играчите в синьо. Това повиши напрежението и на двете резервни скамейки, откъдето бе по един човек от щабовете на Стоянович и Аутуори бе изгонен, а Филипе Нашименто получи жълт картон заради бурна реакция срещу съдийско отсъждане.

В 89-та минута грешка в центъра на терена позволи на Тиам да бутне към Обертан, който нахлу към наказателното поле, но там Моци с перфектно преценен шпагат му изби топката.

Лудогорец събра 29 точки и измести Левски от върха в класирането, повеждайки му с една. Утре третият ЦСКА играе с Етър и ще има шанс да се изравни със „сините“. Днешният мач пък бе последен за Пауло Аутуори начело на Лудогорец и от утре разградчани официално ще бъдат водени от Антони Здравков.

ЛУДОГОРЕЦ – ЛЕВСКИ 2:1
1:0 Лукоки 34′
2:0 Вандерсон 45+1
2:1 Ст. Костов 53′

Лудогорец: Ренан, Натанаел, Моци, Недялков, Сисиньо, Дяков, Кампаняро (71′ Горалски), Вандерсон, Марселиньо, Лукоки(77′ Лукас Саша) , Кешеру (66′ Жоао Пауло)

Левски: Полачек, Цветкович, Ейолфсон, Яблонски, Горанов, Тиам, Белмонт (54′ Рейш), Мариани (80′ Луан Виана), Кабрал (85′ Ст. Иванов), Обертан, Костов

Главен съдия: Георги Кабаков

Снимки: Булфото

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ