Григор Д. Димитров: Българите трябва да знаят и да бъда честен с тях, не съм толкова близо

7 Dni Sport25.03.2024
Screenshot 2024-03-25 at 8.07.17

Григор Димитров стартира участието си на „Мастърс“-а в Маями с драматична победа над чилиеца Алехандро Табило.

Най-добрият български тенисист губеше със сет и с 2:5 в тайбрека на втората част преди да осъществи впечатляващ обрат. Той трябваше да се справя с изключителен сервис на съперника, особено в първите два сета.

„Беше много труден мач. Той сервира изключително добре, особено първите два сета. Беше направо невъзможно да се правят някакви ретури. Винаги е трудно, когато играеш срещу съперник, срещу когото никога не си играл. За мен беше важно да бъда концентриран и готов за това, което предстои. До последно не знаех как ще се развият нещата. Колкото и добре да играех, той сервираше толкова на много високо ниво.

Губех с 2:5 в тайбрека, но много добре се задържах. Точката за 6:5 много ми помогна психически. Завърших сета с ас и това ми помогна да влезна в мача малко по-добре и да използвам тази инерция, особено в началото на третия сет. Първият пробив беше хубав, а вторият сякаш го обезкуражи и ми даде по-голяма сигурност“, сподели Григор пред „Спортал“ след класирането си за третия кръг на турнира.

„При такъв сервис само можеш да гадаеш. Наистина сервира доста добре. Опитах се във важните моменти просто да вкарам ретура, да влезна в разиграване. Условията като цяло бяха трудни. Беше ту слънчево, ту облачно, имаше и вятър, ту топло, ту студено. Постоянно имаше промени. Неговите сервиси ме затрудняваха, но в третия сет той намали скоростта и местата, на които сервираше, което ми даде повече време да разчитам сервиса“, допълни той.

В следващия кръг Димитров отново ще играе срещу непознат за него съперник в лицето на германеца Яник Ханфман: „Не съм играл с него. Всеки тенисист, който е тук, играе добре. Трябва просто да се минава през тези мачове. Най-важното е да гледаш твоята игра. Когато атакуваш, да атакуваш докрай, да сервираш по възможно най-добрия начин, да се възползваш от възможностите, когато ти се предоставят. Със сигурност няма да е лесен мача. Имам малко време да се подготвя за утре“.

Българинът коментира и представянето си в Маями през годините. Въпреки че условията във Флорида са по вкуса на Григор, той не успява да разгърне потенциала си и най-доброто му класиране е осминафинал. „Да, всичко ми харесва в Маями. Някак нямам тази успеваемост тук, но ето имам нов шанс да променя това, което ме кара да се чувствам още по-добре, да се вълнувам от тази възможност, да доказвам на себе си, че мога още по-добре да се представям тук“, каза той по темата.

Последните месеци все по-очевидно се забелязва смяната на поколенията в тениса и играчи като Карлос Алкарас и Яник Синер започват все по-често да се появяват на места, където бяха отказалия се Роджър Федерер, Рафаел Надал, който е напът да се откаже, и Новак Джокович, който започна да допуска нетипични загуби. Тримата най-успешни тенисисти в историята дълго време бяха свързани с кариерата на Григор, който се познава отлично с тях.

„Промяната е неизбежна, така или иначе. Малко ми липсват тези момчета, но не на корта. Аз съм в играта. Може да съм близо до края, но не съм толкова близо, колкото някои говорят. Няма смисъл да се говори за това нещо. Със сигурност виждам смяната на поколенията, но може би аз не я виждам по този начин, по който другите я виждат отстрани. Това ме кара още повече да гледам в собствената си посока, от моята страна на мрежата. Това ми е най-големият кеф в момента. Гледам да играя моя си начин на игра, моя избор на турнири. Всичко да правя по моя си начин“, сподели Димитров.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ