Горчиво отпадане или Лудогорец – Сервет

7 Dni Sport23.02.2024
Лудогорец - Сервет,

Има футболни загуби, след които не те е яд – дал си всичко, но не си успял. Има футболни загуби, които са логични – противникът ти е бил по-добър от теб и побеждава. Има футболни загуби, след които те е яд, че не си успял да направиш нещо голямо срещу по-добър от теб отбор. Има футболни загуби, след които обаче остава горчив привкус, защото противникът ти не е бил нещо кой знае какво, но и ти не си успял да покажеш това, което можеш, за да го победиш. Нещо такова се случи с Лудогорец в двата мача срещу Сервет Женева.

Швейцарския тим не беше нищо особено, но излъга българския шампион и го изхвърли от Европа. Не случайно футболистите на Сервет бяха толкова радостни на стадион „Хюфеварма арена“ в четвъртък вечер, те си заслужиха победата. Лудогорец показа твърде малко и в двата мача, за да продължи.

Какво всъщност направиха „орлите“? Изиграха добри първи минути в Женева, а след това заложиха на надхитрянето и тактиката, като в крайна сметка се измъкнаха от загуба. В Разград сътвориха поредната безумна грешка в защита (тази година наистина станаха малко повече, като дори не коментираме, че са две поредни в рамките на 3 дни), а след тази грешка май си глътнаха граматиката и играта стана нервна и сприхава. Ако говорехме за отбор без опит в Европа да има оправдания, но в случая нямаше.

През първото полувреме в Разград Лудогорец не приличаше на себе си, футболистите направиха безброй непредизвикани грешки, халфовата линия не работеше, а същото се отнася и за креативността в атака.

Квадво Дуа продължава да не убеждава и загуби прекалено много топки. Всъщност именно титулярното място на Дуа в този мач леко озадачи, след като направи слаб двубой в Женева, а в същото време Руан Секо направи силен такъв срещу Черно море. Определянето на изпълнителите е в ръцете на Георги Дерменджиев, а той има достатъчно аргументи да решава кого да пусне и кого да остави на скамейката, но когато нещата не тръгнат е нормално да си зададем въпроса „ами, ако…?“.

Разбира се около всеки мач има много „Ако“, но футболът е игра на голове и игра на грешки.

Истината е, че Сервет Женева е един от малкото отбори, които в два мача срещу Лудогорец, било то на директна елиминация или групи, не допуска гол. И в това число влизат и отбори от топ 5 първенствата. От 145 европейски мача, които изиграха „орлите“ до момента, едва няколко тима не допуснаха гол от Лудогорец – Валенсия, Еспаньол, Милан, МОЛ Види, единият сблъсък с Цървена звезда в групите и Мидтиланд, но там се игра един мач.

Сега Георги Дерменджиев има по-сложна задача и тя е свързана с психологията, защото е ясно, че тези футболисти обичат да играят в Европа, а българското първенство остава като досадно задължение. Сега обаче то отново трябва да се превърне в приоритет номер 1, за да има нова Европа в нов формат следващия сезон.

Автор: Веско Вълчев / „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ