Аспарух Никодимов: И стадион „Васил Левски“ може да даде много на ЦСКА

7 Dni Sport17.02.2024
ЦСКА - Левски, Амос Юга

Тази година първият пролетен кръг за ЦСКА няма да е свързан само с обичайните амбиции за силен рестарт и преследване на първото място, но и с преместването на „Васил Левски“. Смяната на стадиона, докато трае строежа на „Българска армия“, неминуемо ще повлияе на червените. Но само от тях зависи дали отпечатъкът върху представянето им в домакинските мачове ще е позитивен или негативен. Надявам се отборът да се е подготвил максимално за различните условия, които ще има в новия си дом, и да се възползва по оптимален начин от тях.

Теренът на „Васил Левски“ е по-голям, отколкото досегашния на „Армията“, както и от тези на почти всички други стадиони в България. Затова и колкото по-бързо ЦСКА се приспособи към него, толкова по-голямо предимство ще има пред гостуващите отбори, за които също мачовете там са по-специфични. От една страна вертикалният стил на Нестор Ел Маестро не пасва особено добре на широкия терен на „Васил Левски“, като червените атаки през центъра лесно могат да бъдат опонирани чрез контра нападения по фланговете. Освен това философията на сърбина изисква бековете да са много активни, но по-голямото игрище прави тяхната задача изключително трудна, а енергоразхода им – доста висок. В същото време обаче треньорът залага на директни офанзивни действия и куп пасове зад противниковата отбрана. И теренът на националния стадион е много подходящ именно за подобен стил, защото дори и опонентът да се защитава по-близо до вратата си, пак разстоянието зад ариергарда е по-голямо, отколкото на „Армията“. Просто има повече пространства между линиите, между отделните защитници. Интересното във футболната игра е че всички ситуации са много специфични и често 2 или 3 метра повече могат да се окажат от ключово значение.

Традиционно, по-големите терени са от полза на офанзивните отбори и не пасват на по-дефанзивно настроените треньори. Затова и през годините „Васил Левски“ е пасвал на ЦСКА, защото изконните ценности на този отбор са да атакува и винаги да преследва победата.

Каквито и да са разликите между „Армията“ и националния стадион, още щом бъде даден първият съдийски сигнал в мача срещу Ботев Враца, те ще останат на заден план и обстоятелствата ще са сходни от есента. Публиката пак ще подкрепя пламенно отбора, макар и при по-различна атмосфера заради голямата чашка на „Васил Левски“, а очакванията във всеки двубой ще са за победа. Освен това този стадион също е в центъра на София, така че ако ЦСКА играе добре, със сигурност ще предизвиква интерес сред привържениците и трибуните ще се понапълват.

Съдейки по моя опит на футболист и треньор, за мен никога не е имало значение дали играем на „Армията“ или „Васил Левски“. Освен това ние имахме много европейски мачове и често ни се налагаше да „прескачаме“ до националния стадион. Тези двубои събираха и много публика и за нас беше удоволствие да участваме в тях. Сега за ЦСКА също може да е предимство, че вече ще е свикнал на този терен, когато дойде време за международните турнири през лятото. Червените трябва да се развиват позитивно и на вътрешната, и на външната сцена. И могат да получат много от „Васил Левски“. От тях зависи да се възползват.

Автор: Аспарух Никодимов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ