България научава съперниците си за турнира Лигата на нациите

7 Dni Sport08.02.2024
Сърбия - България, Кирил Десподов

Тази вечер на специална церемония в Париж с начален час 19:00 ще бъде изтеглен жребият за четвъртото издание на Лигата на нациите, което ще се проведе през есента на настоящата година.

Националният отбор на България е поставен във втора урна на третата по сила дивизия в турнира – Лига С, заедно с тимовете на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови.

Разпределението по урни става според класирането на отборите в предишното издание на надпреварата, в което „лъвовете“ отново бяха в Лига С и завършиха на второ място в своята група в конкуренцията на Грузия, Северна Македония и Гибралтар.

Разпределението на жребия е следното: четири дивизии от по четири групи, като само в последната Лига D групите са две с по три тима. Във всяка група от останалите лиги ще бъдат изтеглени по четири отбора, като ще се започне с най-ниската дивизия и жребият ще приключи с най-високата Лига А. Мачовете от груповата фаза ще се проведат през септември, октомври и ноември, като във всеки месец ще има по два двубоя. Всеки отбор в групите ще има по три домакинства и три гостувания.

В това издание на Лигата на нациите отново има промени във формата. За финалната фаза на турнира този път няма да се класират само първенците в четирите групи на Лига А, но също така и завършилите на второ място отбори. По този начин носителят на трофея ще бъде определен измежду осем финалиста, стартирайки с четвъртфинална фаза в два мача, която ще се проведе между 20 и 25 март 2025 година, а между 4 и 8 юни ще бъдат полуфиналите, мачът за третото място и финалът. Четвъртите във всяка група на отделните дивизии ще изпадат директно в по-долната такава (освен двата най-добри четвърти в Лига С). Победителите в групите на Лига B, С, D ще спечелят директна промоция за по-горната дивизия.

Друга промяна е въвеждането на плейофи в два мача между третите отбори от по-горната дивизия и вторите тимове от по-долната дивизия за място в някоя от групите на по-горната лига в следващото издание на турнира. Само в плейофите с участието на вторите тимове от Лига D техни опоненти ще бъдат двата най-добри последни отбори от Лига С. Тези баражи също ще се проведат между 20 и 25 март 2025 година.

Автор: „Топспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ