Истина е новината за красавица Нургюл Салимова, като Христо С. Стоичков е

7 Dni Sport28.12.2023
414003430_1341651483195952_5902078786885526280_n

Нургюл Салимова вече е като националите по футбол от златното поколение на Стоичков – стана четвърта в света на бърз шах на първенството в Самарканд (Узбекистан).

В последния ден тя завърши наравно от Анастасия Горячина (Русия) с черните. Двете се срещнаха и на финала на световната купа, като тогава рускинята победи. След това Салимова победи с белите Миаои Лу (Китай) и направи равен с черните с друга китайка – Мо Жай. Така събра 8 точки. Пред нея бяха само Анастасия Бондарук (Русия), Хумпи Конеру (Индия) и Тинжие Леи (Китай), които са с 8,5 точки и разпределиха медалите по допълнителни показатели.

Антоанета Стефанова зае 29-ото място на световното. Тя допусна две загуби – от Миаои Лу (Китай) с белите и Дженифър Лу (САЩ) с черните, след което победи с белите Умида Омонова (Узбекистан) и събра 6,5 точки.

На 46-о място с 6 точки завърши Гергана Пейчева, която надви с белите Гулрухберин Тахиржанова (САЩ), а след това и Бела Хотенашвили (Грузия). В последната си партия обаче падна с черните от Динара Вагнер (Германия).

С 6 точки завърши и Надя Тончева, която е на 52-о място. Тя загуби с черните от Александра Костенюк (Швейцария), след това победи грузинката Сафио Гветадзе и рускинята Варвара Полякова.

Така Нургюл взе цели 21 точки за световната ранглиста по бърз шах, като тя и Гергана Пейчева са единствените, които подобриха показателите си от българките. Пейчева спечели 14,20 точки за ранглистата.

Антоанета Стефанова загуби 7,50 точки, а най-сериозният спад бе за Тончева, която няма да има 51,20 точки в следващото издание на подреждането.

При мъжете Иван Чепаринов също се представи доста стабилно и зае 16-ото място в крайното класиране с 8 точки. В първата си партия в последния ден той загуби от индиеца Архун Еригаиси с черните. Последваха две ремита – с американеца Левон Аропян с белите и срещу руснака Владислав Артемиев с черните. Накрая надви казахстанеца Алишер Сюлейманов.

Норвежецът Магнус Карлсен направи невероятно световно и с 10 точки от 13 възможни спечели титлата. Втори с 9,5 точки е руснакът със словенски паспорт Владимир Фидосеев. Бронза взе китаецът Янги Ию, който бе един от 12-те с 9 точки, но се оказа с най-добри показатели.

Чепаринов обаче нито добави, нито загуби точки в ранглистата.

От днес в Самарканд стартира и световното в още по-бързата версия на шаха – рапид. И в него ще стартират петимата българи. Нургюл е 21-а в ранглистата на състезанието, а Антоанета Стефанова е 24-а. Надя Тончева е 47-а, а Гергана Пейчева – 62-а. Записани са 117 шахматистки. Иван Чепаринов е 43-и в ранглистата в мъжкия турнир, където има 150 участници.

Автор: „24 часа“

Снимка: От Официалната Фейсбук страница на „FIDE – International Chess Federation“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ