Истина е новината за български класни пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови

7 Dni Sport15.12.2023
payimage-520249

Мечтаят да станат преподаватели по музика.

Една от сестрите им гостува в Нидерландия за 20-ия им рожден ден.

Далеч от родината ще отпразнуват 20-ия си рожден ден Хасан и Ибрахим.

Днес виртуозните близнаци отбелязват един от първите си житейски юбилеи, като ще го отпразнуват с последните си лекции преди коледната ваканция в музикалната консерватория в нидерландския град Маастрихт. Тържество за празника ще има и то ще бъде организирано от една от сестрите им близначки, която им гостува в Ниската земя за кръглата годишнина.

„Празненство ще има, но Хасан и Ибрахим вече са големи и сами си решават как да отбележат рождения си ден. При последния ни разговор развълнувано ми споделиха, че са взели последните си два изпита с отличен успех. Ако приравним оценките в Нидерландия на българската система, може да кажем, че са изкарали 5,80. Хасан и Ибрахим признават, че консерваторията в Маастрихт не ги затруднява и се справят с лекота. Свирят по 4-5 часа всеки ден, като търсят свободни зали, където да се упражняват. Имат електронни пиана в квартирата си, но предпочитат да свирят в консерваторията“, разказа пред „България Днес“ Денис Игнатов, горд баща на талантливите момчета, които пораснаха пред очите на цяла България.

През 2014 г., когато бяха на 11-годишна възраст, талантливите пианисти представиха България на детската „Евровизия“ и заедно с певицата Крисия завършиха на престижното второ място. Близнаците имат стотици участия и награди в международни фестивали и конкурси, а само преди дни завършиха второто си национално турне в България.

„Щастливи са от препълнените зали. Именно това ги мотивира, защото може и да учат и живеят в чужбина, но за тях българската публика си остава най-важна. Пубертетът им отминава и синовете ми вече имат цели на възрастните хора. Искат да станат музикални преподаватели, това им е мечта. Готови са веднага да започнат, но са само втори курс и преди това трябва да завършат висшето си образование. Имат още две години, в които да помислят как да продължат професионалното си развитие и как виждат бъдещето си“, каза още Игнатов.

Близнаците Хасан и Ибрахим са родени в семейство на музиканти. Те имат 2 по-големи сестри близначки – Мерлин Игнатова и Нермин Игнатова, родени през 1997 г. На 5-годишна възраст момчетата получават първите си музикални напътствия от баща си и професионално започват да се занимават с пиано от 21 септември 2011 г. с музикален педагог. Двамата се интересуват от класическата музика, от произведения на известни европейски и световни композитори като Панчо Владигеров, Бах, Рахманинов, Лист, Бетовен, Моцарт и др. Голямата им мечта е да станат световноизвестни концертиращи пианисти и диригенти и да прославят България на международните и световните музикални подиуми.

„Единствено първото място е успех за нас, второто място е провал“, казват за амбициите си момчетата от Шумен.

Автор: „България днес“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ