Нападанията над журналисти при протеста срещу БФС стигнаха до „Репортери без граници“

7 Dni Sport18.11.2023
Протест срещу БФС,

“Репортери без граници” осъждат нападенията над журналисти при протеста на агитките. Те бяха удряни от полицаи по време на отразяването на сблъсъците между полицията и футболни фенове в София на 16-ти ноември, четвъртък. В пост в X от организацията поименно споменават за нападения над журналиста Николай Ганчев от „dsport“ и “Дарик”, Дани Йорданов от „Господарите“ и фоторепортера на “Дневник” Георги Кожухаров.

Организацията казва, че те са били нападнати от полицията. Въпреки че по тях е имало отличителни знаци, че са представители на медиите. От “Репортери без граници” осъждат “атаките над свободата на пресата”,

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) разпространи позицията по повод полицейското насилие срещу журналисти, докато са отразявали протеста. Организацията е получила сигнала за поне пет случая на журналистите. Те са били нападнати от полицията или на които полицията се е опитала да възпрепятства работата.

“Ето защо, призоваваме за независимо разследване на случаите от вечерта на 16 ноември, чрез което да се избегне порочната практика органите на МВР да проверяват и съответно прикриват собствените си служители“, посочват още от Асоциацията на европейските журналисти.

„Репортери без граници“ е организацията, която ежегодно изготвя световната класация за свобода на словото, където през 2023 година България заема 71-вото място, а допреди няколко години бяхме на 111-о място.

Автор: „Дспорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ