Министър Илиев утвърди програмите на ММС в областта на спорта за високи постижения за догодина

7 Dni Sport31.10.2023
Министър Димитър Илиев,

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев утвърди днес програмите на ММС в областта на спорта за високи постижения за догодина. Спортните федерации ще могат да кандидатстват с проекти по тях до 1 декември т.г. като по този начин спортистите ще стартират подготовката си догодина навреме без прекъсвания в провеждането й.

Нов момент е, че от догодина ще се прилагат три отделни основни програми за финансово подпомагане на спортните федерации в областта на спорта за високи постижения. Това са: Програмата за олимпийска подготовка, Програмата за спорт за високи постижения за олимпийски спортове и Програмата за спорт за високи постижения за неолимпийски спортове.

Целта е да се акцентира върху олимпийската подготовка на спортистите със спечелени квоти и върху атлетите ни с реални възможности за участие в предстоящите Летни олимпийски игри в Париж 2024. С планираното увеличение на бюджетните средства на ММС догодина трите програми ще разполагат с отделни бюджети според своята основна цел. Досега съществуваше една обща програма с три направления.

Според програмите с 27% повече ще са месечните средства за подготовка на спортистите като максималната сума ще достигне 3800 лв. при 3000 лв. към момента за спортистите с осигурени квоти. В посочените програми спортовете са групирани, съобразно постигнатите от тях резултати през 2023 г. и целия олимпийски цикъл (от 2021 г. до настоящия момент).

По новата програма за неолимпийски спортове от догодина могат да кандидатстват всички федерации за неолимпийски спортове, които отговарят на изискванията на закона да имат 15 вписани клуба в регистъра на спортните клубове и имат призово класиране от последно проведените световни или европейски първенства.

Подобрена е и съпътстващата програма за кадрово осигуряване (тя се отнася както за олимпийските спортове, така и за неолимпийските), като в нея се залага 15-процентно увеличение на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Конкретно при треньорите максималното финансиране от ММС може да достигне 3900 лв. месечно при таван от 3400 лв. досега. Освен това се дава възможност от програмата финансово подпомагане да получават също: допълнителни треньори и длъжностни лица като втори национален треньор, кондиционен треньор, психолог, специалист по научно-приложна дейност.

Тази година ММС отпусна допълнителни средства на федерациите по олимпийски спортове и на федерациите по неолимпийски спортове, с които бяха покрити заявените от тях нужди за допълнително подпомагане с цел по-добра дейност в името на българския спорт.

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ