Даниел Димов: Пожелавам си титлата в efbet Лига с Черно море

7 Dni Sport12.10.2023
Левски - Черно море, Матеус Машадо, Даниел Димов

Капитанът на Черно море Даниел Димов даде интервю пред „Тема Спорт“. Опитният полузащитник говори за серията от 13 мача без загуба на моряците, зрелищния мач с Локо Пловдив в последния кръг и дали вече контузиите са останали зад гърба му. Той сподели очакванията си за предстоящия двубой с Левски след паузата и се обърна с апел преди гостуването на „Герена“.

Дани, Черно море не познава вкуса на загубата от началото на сезона. Как оценяваш представянето на отбора до момента?

– Със сигурност оценката е положителна, тъй като в 13 кръга нямаме загуба. Това е нещо, което не е правено в историята на клуба. Естествено, можеше и по-добре да се представим. В последните два мача загубихме четири точки, но сме в челните места, близко до върха и ще гледаме да се задържим максимално дълго.

Докъде стигат мечтите на Черно море през този сезон? Говорите ли със съотборниците за нещо голямо?

– Мечтите са безплатни, както и апетита идва с яденето (смее се). Разбира се, че искаме да постигнем нещо голямо през този сезон. Най-важното е да продължим в същия дух, да се опазим от контузии, защото остават още много мачове до края. Кампанията тепърва е в разгара си и ще бъде от значение да сме здрави, тъй като всеки един футболист ще бъде ценен. Ако съумеем да го направим, да се представяме още по-добре, логично и

амбициите ни ще
станат по-големи

Спомена за опазване от контузии. Ти страдаше от травма през миналия сезон. Какво е сегашното ти състояние?

– В последните години имах проблеми с травми. Да кажем, че прескочих големия трап. Измъчваше ме коварна контузия в нерва. Постепенно започнах да се връщам към познатата си форма. Сега започват да стават по-лоши терените и времето ще се влошава. Виждате за какво говорим в мачовете, които дори сега се изиграха. Пак ще се повторя, но най-важното е да се опазим от травми, защото всеки един е ценен за отбора.

Да те разбирам, че не мислиш за окачване на бутонките, вече си на 34 години?

– Не, всеки ден ме пенсионират (смее се). Гледам от веселата страна на това. Няма проблем. Опитът идва с годините. Във футбола вече възрастта се увеличи и можеш да играеш по-дълго. Важното е да имаш добър начин на живот, професионално отношение и може да удължиш кариерата си. А като гледам и не отстъпвам чак толкова на младите.

В последния кръг изиграхте зрелищен мач с Локо Пловдив. Как ще коментираш случилото се срещу смърфовете?

– Още съм под адреналин и емоции от случилото се срещу Локо Пловдив. Бяхте свидетели каква драма се разигра. Съжаляваме, че не победихме. Първо, за допуснатите голове, защото доминираш 45 минути и ти вкарват две попадения в добавеното време. Има го във футбола. Грешки се допускат и от едната, и от другата страна. На почивката си казахме с момчетата, че няма кой да ни изкара от тази ситуация. Ние сме хората, които може да направим това. Съумяхме да се съберем през второто полувреме и както видяхте, в последните минути дадохме всичко от себе си, върнахме се в мача и в края съжалявам за този гол, който ни бе отменен.

Причините още са
загадъчни за мен

Гледах, търсих и не видях нищо. Да, всеки може да коментира и да си изкаже гледната точка, а тази е моята. Искахме да направим обрат, но това вече е в миналото и гледаме напред.

Колко голямо предимство е, че вече дълго време работите с Илиан Илиев, а другите отбори правят чести треньорски смени?

– Разбира се, че това е предимство за нас. Треньорската професия е една от най-неблагодарните, и то особено в България. Не се дава никакво време на наставниците да прокарат идеите си, търсят се бързи резултати, купува се голям брой чужденци, който може да си го позволи, и веднага се искат победи. Няма такъв шанс. Както виждате, навсякъде в Европа се дава време, защото тази работа не става от днес за утре. Самите резултати го показват. Чести смени, нови идеи, тъкмо се започне нещо и се връщаш назад пак наново. В това отношение Черно море е

отличният
пример в
България

като ръководство, треньорски щаб и отбор. Дава се шанс и на млади футболисти.

Публикувахте и надъхващ клип преди двубоя с Локо Пловдив, акцентирайки върху тима ви, на който гръбнакът е от юноши на клуба…

– Да, и това трябва да се отбележи, че ни помага. Ядрото и сърцето на отбора е изградено от момчета от школата. Хора, които са наясно какво означава Черно море и такива, готови да дадат всичко от себе си за отбора. Смятам, че това е най-добрата сплав за български отбор – повече футболисти от школата – опитни и млади, както и качествени чужденци. Рецепта за добър колектив.

Каква е ситуацията с един от качествените чужденци – Алекс Фернандес, който си навлече гнева на Илиан Илиев преди няколко кръга?

– Няма проблеми. Той е младо и темпераментно момче. Всеки допуска грешки. Аз също го правя като най-опитен в отбора. Няма безгрешни хора. Естествено, не му прави чест за това, което направи, но всички се надяваме да си е осъзнал грешката и да не се повтарят повече тези неща. Алекс е нужен на отбора, както всеки един от нас. Но Черно море може без даден играч. Няма незаменими.

След паузата за националните отбори ви предстои двубой с Левски на „Герена“. Какви са очакванията ти за предстоящия мач?

– Не е хубава тази тема, но моят апел преди мача е да няма трета страна. Ако ни оставят да се надиграваме двата отбора, нека по-добрият да победи. Не искам просто по нечестен начин да се решава двубоят. Смятам, че Черно море и Левски могат да играят хубав и качествен футбол, условията на „Герена“ са прекрасни. Отиваме да се надиграваме и по-добрият да победи.

Какво забелязваш в играта на сините под ръководството на Николай Костов?

– Не искам да коментирам Левски, защото моята работа е да гледам нашия отбор. Работил съм с г-н Костов и знам какъв футбол изповядва и какво се опитва да налага на „Герена“. Пожелавам му успех. Тук по-интересният въпрос е, че все още не знаем програмата и кога ще играем. Колкото и пъти да го коментираме, едно и също се случва. За съжаление, няма никаква промяна, константа е и дори се слиза надолу. Чакаме да видим кога ще се играе, за да се подготвим добре.

Къде виждаш Черно море в края на сезона?

– Пожелавам си най-искрено да сме шампиони. Но пътят е дълъг, сезонът е в разгара си и колкото повече печелим, толкова по-горе ще стигнем. Мечтите са безплатни и можем да мечтаем. Както казах, най-важното е да сме здрави и вече времето ще покаже докъде ще ни стигнат силите.

Автор: Мартин Владимиров / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ