Цанко Цветанов: Писна ми да мълча, вадя тези новини от кухнята на Левски и Станимир Стоилов

7 Dni Sport13.09.2023
Цанко Цветанов, Левски

Героят от САЩ’94 Цанко Цветанов даде първото си интервю след раздялата с Левски, където заедно с Мъри Стоилов напуснаха в началото на месец април тази година. Легендарният защитник и настоящ треньор гостува в подкаста на колегите от „БЛИЦ“. Цанко извади смразяващи факти от кухнята на Левски, свързани с панамеца Кордоба при идването му на „Герена“. Той направи и мрачни разкрития за стадионите и съблекалните на някои отбори у нас.

Отделно Цветанов с ръка на сърцето призна защо в Гърция почива по-уютно отколкото в България. По време на разговора възникна лек спор за статута на родните треньори, както и за тлъстите неустойки, които получават чуждестранните наставници.

Дълги години мечтаехме с жена ми да направим едно пътешествие с автомобил из Европа. Ходихме до Италия и Франция. Това ни беше семейна мечта, която осъществихме. Доста време не бях напускал България като турист. Аз съм позитивен човек и винаги виждам чашата полупълна, а не полупразна, но ще споделя пред всички едно огромно разочарование, свързано с България.

В гръцко заведение се чувствам клиент, а в българско заведение съм жертва. В Гърция ни сервират нещо, което не ни харесва. Собственикът се извинява и ни предлага друго ястие. В България ми отговарят така: А, така ли, защо не ти харесва, ами то не е лошо, бе“.

Защо напусна Левски? „Когато отидохме, клубът беше в лошо състояние. Сега след нас е стабилен. Сигурно и аз имам заслуга за това. Със сърце и душа работих за Левски София. Имахме обаче различия и поради тази причина вече не сме в Левски.

Аз съм съгласен, а не солидарен с думите на Мъри Стоилов при напускането му.

Един от основните играчи на Левски след време вече може да не е интересен за чуждестранните отбори.

Българското първенство е на дъното по интерес на големите отбори в Европа и в света.

Защо в последните години уж продаваме играчи в чужбина, но после всички до един се връщат обратно.

„Крайно време е да има професия треньор по футбол в България. Тук могат да освободят наставника, след като му дадат само три заплати напред“. На въпрос дали е нормално, след като треньор се провали, при уволнението му да вземе милиони като неустойка, Цанко е категоричен: „Да, за мен е нормално“.

Зависими ли са българските треньори от президентите и собствениците на клубове? Наско Сираков намесвал ли се е в работата на Мъри?.

Няма разединение между Наско и Мъри, а между феновете и Сираков.

Националния отбор: „Паднахме в Черна гора, но играхме на много високо ниво“, „Искам да призова националите и да им кажа следното.

Истински лидер ли е Десподов в националния.

Българският футбол и футболното ни общество живеят още в 1994 година. Цанко със смразяващи факти за състоянието на редица стадиони у нас. На един от тях било толкова зле, че е по-добре да не се говори. Негови близки навели невярващо глави, когато стъпили на „Герена“. В чисто новата съблекалня на един друг отбор пък имало само една тоалетна и само с един писоар. „Ами националният стадион – той се руши, стар е“.

За родния Етър: „Там е като в цялата ни държава, работи се на парче. Радвам се обаче, че тимът отново е на футболната ни карта“.

„Взимат се чужденци в Етър и другите отбори, защото получават по-малко пари и по-малко мрънкат от българите“.

Прави интересно разкритие за Кордоба и българите в Левски. Какво отговорил и направил панамецът и как реагирали нашенците. След това Цанко разкрива как Кордоба е дошъл в Етър. Връзката я прави бивш играч на търновци, който сега живее в Ню Йорк. Кордоба бил преди това на проби в Селта (Виго), но се разминал с трансфер. В Етър го обявили в началото за неперспективен и тръгнал да си ходи. Цанко обаче говорил с Томаш и върнали Кордоба в тима. А след това, като преминал в Левски, панамецът взимал под 2000 лева заплата. Нямало какво да яде, та Сираков и Стоилов го хранели, уредили му заведение, където да хапва, защото парите не му стигали.

Какво ще каже на Сираков, ако го види. Скоро Цветанов ще се върне на „Герена“ за мача срещу Етър Велико Търново.

Имах две оферти от ЦСКА.

Автор: Румен Илиев, Георги Колев, Калоян Балабанов, Антон Тончев / „БЛИЦ“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ