„По капитана ще ги познаете“

7 Dni Sport15.08.2023
ЦСКА - Славия, Мено Кох

В отборните спортове капитанската лента не е само допълнителен атрибут към спортната екипировка. Тя се получава от най-изявените фигури – дали най-опитни, с най-много лидерски качества или пък с най-изявени технически умения. Капитанът е представителна фигура на състава. И в ЦСКА това важи с пълна сила, защото в последните седмици червените са толкова несъстоятелни във всяко едно отношение, колкото и новия си лидер, извеждащ ги на терена от тунела – Мено Кох.

Нидерландецът кара третата си година на „Армията“, но досега нито някой е споделил, нито пък е проличало думата му да се чува кой знае колко силно в съблекалнята. Дори напротив – твърдата резерва Димитър Евтимов е доста по-голям лидер на състава. Трябва да се уточни и че Кох не е бил избран от съотборниците си за капитан на отбора, а това решение е било взето на по-високо ниво.

На терена пък 28-годишният Мено притежава много слаб футболен интелект и страда от огромни технически дефицити, като се затруднява дори с елементарни отигравания като спиране на топката и дрибъл. Неслучайно след първите си няколко месеца в тима така и не успяваше да се пребори за титулярна позиция. И в настоящия момент това е капитанът на ЦСКА! ЦСКА, който направи скъпа селекция и тръгна да става шампион, но само няколко седмици след старта на сезона прилича на разпасана команда, в която властва колективна безотговорност.

И вместо капитанската лента да даде импулс на Кох и да го накара дори да се надскочи, той изглежда дори още по-дезориентиран, смутен и разпилян в отиграванията и решенията си. Носи пряка отговорност за откриващите голове на Сепси на „Армията“ и Лудогорец в Разград, а подели вината и за още няколко попадения в мрежата на Бусато в последните седмици.

Произвеждането на Кох в капитан е еманация на поредицата грешни решения, които властват на „Българска армия“ и резултатът от тях е видим. И неслучайно дори Нестор Ел Маестро събра кураж да направи промяна и извади от игра нидерландеца на полувремето в Разград. Мено Кох изобщо няма качествата за ЦСКА, а той извежда отбора като капитан… Кристален пример колко неща са сбъркани на „Армията“…

Но след Жеферсон и Юга с капитанската лента нищо вече не е за учудване. Сега е Мено Кох, а после може да я дадат и на друго селекционно откритие – Жираир Шагоян.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ