ПИМК иска още 18 млн. за „Христо Ботев“, разкриха защо Сектор „А“ на Локомотив струва 42 млн.

7 Dni Sport10.08.2023
локомотив пловдив - ботев пловдив

Футболните клубове „Ботев“ и „Локомотив“ натискат Община Пловдив да им плати индексации за двата стадиона. Те се позовават на приетото от Министерския съвет Постановление № 290 от 27 септември 2022 г. за приемане на Методика за изменение на цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, с което се регламентира възможността за индексиране на договори, сключени по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) с предмет „строителство“ или „инженеринг“.

Илиян Филипов, чиято фирма ПИМК построи стадион „Ботев“ вече няколко пъти е отправил искане да му се изплатят индексациите и дори е заплашил със съд общината. Неговите претенции са да му бъдат доплатени 18 млн. лева.

Тодор Тодоров, директор на „Обществени поръчки” в Община Пловдив, потвърди пред „Марица“, че за двата стадиона не са плащани индексации, въпреки че са предвидени по закон. „ Изпълнителите на проекта за Колежа до този момент имат много искания за индексация, но не им е дадена. Не сме изчислявали каква сума се полага. Според договора първоначалната стойност на обекта е 52 млн. лева, но в Общинския съвет беше гласуван анекс за още 6 млн. лева за допълнителни дейности /б. а. – покривна конструкция/, така че общата сума става 56 млн. лева, но какви индексации се полагат на изпълнителя, трябва да се изчисли по  държавната методика и формулата, одобрена от МС”, обясни Тодор Тодоров.

Кметът на район „Южен” Костадин Язов, който е и инвеститорски контрол на стадиона на „Локомотив”, уточни, че според решението на МС всеки акт за извършена дейност се индексира до 50 % от стойността на строително – монтажните работи след юни 2021 г.

„Поискали сме сума до 50%, което означа, че индексацията може да бъде 1 млн. лева или 100 000 лева, а може и повече, тъй като се доказва с фактури и се изчислява по формула с коефициент на инфлацията на НСИ по всички пера при строително – монтажните дейности, включително и материалите. Досега договорът не е индексиран”, обясни шефът на инвеститорски контрол.

Обществената поръчка за три от трибуните, която се изпълнява в момента, е за 12 млн. лева. Костадин Язов обаче изрази голямото си учудване от новата поръчка за довършването на стадиона за 42 млн. лева с ДДС., обявена от Община Пловдив тези дни.

  „Цената е безумна. Първо, защото ние нямаме такива пари в бюджета. Второ, учудвам се, как е пусната, без да мине през системата за финансов контрол, което е задължително изискване. В системата се обявява ориентировъчна цена и след като се получи разрешение от кмета или заместник–кмет, съгласувано с възможностите на бюджета, се обявява. Това правило е нарушено. Не е ясно как е формирана тази цена, нито кой – кмет или заместник – е разрешил да се пусне поръчката”, коментира Язов.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев вече декларира, че няма нищо общо с тази поръчка и тя не е минавала през ресорните му отдели по строителство.

Възложител на поръчката е Христо Андонов, главен юрисконсулт в дирекцията „Обществени поръчки”, ръководена от Тодор Тодоров.

„Обявихме поръчката според одобрения проект за довършването на стадиона. Тя мина през дирекцията”, потвърди Тодоров.

КВ поръчката се предвижда изграждането на Централна трибуна и вертикална планировка на стадиона. Обявяването на цена, с 30 млн повече от стойността на другите три трибуни, вече разбуни феновете, които поискаха среща с градската управа.

Тодор Тодоров коментира как се е стигнала до внушителната сума от 42 млн. лева. „Това е  най-голямата централна трибуна, с търговски обекти. Старата трибуна трябва да се събори, теренът да се разчисти. В проекта са предвидени помощни игрища, ново осветление, поливна система, затревяване, около 500 паркоместа. Преди да пуснем поръчката, проведохме пазарно проучване. И трите оферти, които получихме, цената беше около 35 млн. лева без ДДС.  Надяваме се цената да падне на търга”, обясни Тодоров.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ