Защо говорите глупости за съперника на Левски? Питайте Домусчиев и Вълка за боя, който отнесоха

7 Dni Sport09.08.2023
арда_апоел1

Левски ще се изправи срещу Апоел Беер Шева в четвъртък в първи мач от третия квалификаиионен кръг на Лигата на конференциите. Двубоят край пустинята Негев ще стартира в 20:30 часа. Израел е от сравнително малкото страни, срещу които българските отбори все още имат положителен баланс. Родни тимове са се изправяли в 18 мача с израелски в спор за продължаване в европейските клубни турнири. От тях победите са 8, равенствата 5, а също толкова са и загубите, като головата разлика е в полза на българските отбори – 29:22.

Не така стоят нещата с последните мачове срещу израелци, като участието е на съперника на Левски – Апоел Беер Шева.

Това ще бъде дебютна визита за сините в Израел, но не и първа срещу местен съперник. През сезон 2003/2004 столичани срещнаха Апоел Рамат Ган в 1-вия кръг за Купата на УЕФА. На 24 септември воденият от Георги Тодоров тим гостува на опонента си, но не в Израел, а в словашкия град Дунайска стреда. Причината бе влошената обстановка в страната заради конфликта с Палестина. Левски победи Апоел Рамат Ган с 1:0 след попадение на Борислав Димитров в 80-ата минута. Реваншът, който се състоя на 15 октомври 2003 година, мина изцяло под диктовката на сините и те спечелиха лесно с 4:0, като головете бяха дело на Георги Чиликов, Георги Иванов, Саша Симонович и Ниогу Демба-Нирен. Но тогава израелският футбол не бе на това ниво, което бе през следващите годините. Във втората фаза на турнира Левски надделя над Славия Прага, а в третия кръг бе спрян от английския гранд Ливърпул. Сините са първият роден отбор, който среща израелски опонент, но до предстоящите двубои с Апоел Беер Шева не се е изправял повече срещу такъв съперник.

Серията на Левски с чисти победи над отбори от тази страна бе продължена от Локомотив София. Железничарите се изправиха срещу Бней Йехуда през 2006 година във втория кръг за Купата на УЕФА. В първата среща, която отново се проведе в Словакия, този път заради военния конфликт между Израел и Ливан, столичани спечелиха с 2:0. На реванша на стадион “Българска армия” Локо София бе още по-убедителен и след 4:0 продължи напред. През същата година Литекс срещна местния гранд Макаби Хайфа. В нидерландския град Ниймиген ловчанлии стигнаха до равенство 1:1, но на реванша бяха победени с 1:3 и отпаднаха още на първото стъпало в турнира за Купата на УЕФА.

Две години по-късно Литекс имаше повече късмет в същата надпревара и отстрани Ирони Кирят Шмона след нулево равенство в Ловеч и успех с 2:1 в Израел. Успоредно на този сблъсък се състоя още един между българи и израелци – Черно море се изправи срещу Макаби Нетаня. Моряците завършиха 1:1 при визитата си, а на реванша спечелиха убедително с 2:0 и продължиха напред.

Следващото съперничество между двете страни на европейската клубна сцена бе след пет години – през 2013-а. Тогава носителят на купата Берое срещна във втория квалификационен кръг на Лига Европа гранда Апоел Тел Авив. В първата среща у дома заралии бяха лошо сюрпризирани и загубиха с 1:4, но при гостуването си стигнаха до 2:2, което обаче не бе достатъчно и старозагорци отпаднаха.

През 2017 година Ботев Пловдив отстрани във втория квалификационен кръг на Лига Европа Бейтар Йерусалим след 1:1 като гост и 4:0 на родна земя. Същата година противопостави за първи път Апоел Беер Шева срещу български тим. В третия квалификационен кръг на Шампионската лига израелският тим срещна шампиона Лудогорец. В първия мач орлите загубиха с 0:2, а на реванша в Разград спечелиха с 3:1, но голът на чужд терен наклони везните в полза Aпоел и израелците продължиха към плейофите, където отпаднаха от словенския Марибор на крачка от влизане в групите на турнира.

През 2021 година Арда срещна Апоел Беер Шева в Лигата на конференциите. Израелският тим отново бе голяма хапка за българския си опонент и след две чисти победи – 2:0 в Кърджали и 4:0 у дома продължи безпроблемно напред.

Сега на Апоел предстои трето българско предизвикателство, като тимът ще иска да продължи успешната си серия, но Левски ще бъде пределно мобилизиран да я прекъсне. Израелският футбол редува в последните години възходи и спадове, като днес не се намира в цветущо състояние, но отборите са достатъчно опитни и силни в европейските надпревари. Предстои сините да докажат обратното./ “Тема спорт”


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ