Емил Нейков се класира за финал на Световното първенство по гребане

7 Dni Sport22.07.2023
Емил Нейков,

Емил Нейков се класира за финал „А“ на скиф на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив. Българският състезател спечели своята първа полуфинална гонка и така намери място сред най-добрите 6 в дисциплината, които в утрешния ден ще спорят за разпределението на медалите.

Сребърният медалист от Европейското първенство за младежи в Хазевинкел през 2022 година измина дистанцията от 2000 метра за 6:54.20 минути, оставяйки след себе си Пьотр Пломински от Полша и Паул Бергхоф от Германия, които финишираха съответно на втора и трета позиция и също намериха място във финал „А“.

Нейков, който трябваше да мине през репешажите, беше в пети коридор в полуфинала и стартира по-бавно, но с много силен финален спринт успя да стигне до първата позиция. След 1000 метра българинът се движеше на четвърто място и изоставаше на секунда и половина от Майлс Деверо, който заемаше третата позиция, но в края на дистанцията Нейков се пребори за победата, оставяйки Пьотр Пломински на 11 стотни след себе си и Паул Бергхоф на 21 стотни.

Четвърти завърши Еге Мутлу от Турция само на 37 стотни след Нейков, пети остана Майлс Деверо от Великобритания, а последен финишира Семен Кравчук от Словения.

От другия полуфинал място сред най-добрите 6 намериха Андрю Шиън от Ирландия, Андре Пинто от Португалия и Боян Ройфърт от Швейцария.

Финалът на скиф, в който ще участва Емил Нейков, е в неделя от 12:08 часа.

Автор: Димитър Петков / „БТА“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ