Борис Галчев: Време е да кажа истината за ЦСКА. Край на 12-годшния терор.

7 Dni Sport20.05.2023
Борис Галчев,

Преди два месеца бившият халф на ЦСКА – Борис Галчев – сложи край на футболната си кариера и в момента е треньор на третодивизионния Банско. Той обаче продължава да се вълнува от случващото се в „Борисовата градина“. Бившият капитан на „армейците“ се съгласи да коментира предстоящия двубой между Лудогорец и ЦСКА като се върна и към сблъсъка отпреди 12 години между двата тима, който също бе решаващ за титлата и постави началото на разградската хегемония. Ето какво каза Борис Галчев за „Тема Спорт“.

Боби, предстои мачът, който…

– (бел. авт. прекъсва) Който трябва да сложи край на 12-годишния терор. Време е всичко това да свърши. Видяхте опорочаването на българския футбол през тези години. Сега всичко е в нашите ръце и крака.

Смяташ ли, че ЦСКА има сили да победи в Разград с оглед на факта, че армейците загубиха и двата мача с този съперник през редовния сезон?

– Да, вярвам, че червените имат сили. Големият проблем през сезона бяха мачовете с Лудогорец и Левски, в които не успяхме да вземем почти нищо. Въпреки това аз съм оптимист. ЦСКА ще играе силно в Разград. Дано Господ е с нас този път и да победим. Ако това се случи, то съм убеден, че шампионската титла няма да се изплъзне. А и с победа на техния стадион ще е още по-сладко и истинско… Тогава ще докажем, че сме заслуженият номер едно в България. Жалко, че не ги бихме на „Армията“, защото още тогава щяхме да сме ударили по масата и нямаше кой да ни спре.

Използва думата „истинско“ – вярваш ли, че в Разград всичко ще се реши на терена, без намеса на странични фактори?

– Нали виждате какво се случва на мачовете на Лудогорец. Това продължава вече 12 години, откакто влязоха в А група. Видяхте и през този сезон колко отбори проплакаха от случващото се. Това не е тайна за никого. Но ако ние спечелим този мач, нещата се променят коренно. На база всичко случило се до момента, могат да се очакват удари под кръста, но ЦСКА трябва да преодолее всички трудности, да превъзмогне и страничното влияние. Хубавото е, че дори и в Разград играчите на Саша Илич ще се чувстват като домакини. Убеден съм, че червените фенове ще създадат невероятна атмосфера. 

Как видя ЦСКА в предходните два мача с Лудогорец през сезона, които бяха загубени, съответно с 1:2 в Разград и 0:1 на „Армията“?

– ЦСКА не отстъпваше на Лудогорец в тези мачове и по никакъв начин не заслужаваше да загуби. Просто късметът бе с тях, но мисля, че този път няма да ги покрие.

Хегемонията на Лудогорец започна преди 12 години от един решителен мач за титлата в Разград. Тогава ти беше в ЦСКА…

– Затова казах, че е време късметът да бъде на наша страна. Тогава ударихме 3 греди. Трябваше ни точка, но за съжаление загубихме с 0:1.

Ясно е, че късметът е важен фактор в живота, но ако се абстрахираме от него – какви са чисто спортно-техническите аргументи на ЦСКА?

– ЦСКА играе като отбор. Аз много харесвам Саша Илич. Той сякаш върна манталитета на победител в клуба. Видяхте, че в определени мачове през сезона отборът не блестеше, но печелеше. Това е шампионски характер. Много добро впечатление ми правят Назон и Гарсес. Искам да поздравя и ръководството за привличането на Линдсет и Хайнц. Вижда се, че те са отлични футболисти и придават сериозна класа.

След завръщането на Ивайло Петев в Лудогорец шампионите са в серия от 9 поредни шампионатни победи, доколко това им дава предимство?

– Въпреки че в Разград имат много сериозни футболисти и класа, то те не са убедителни. В тези мачове не показаха нищо кой знае какво във футболно отношение. На „Армията“ спечелиха, без да са по-добрият отбор. Помните какво стана на мача с Черно море, който завърши 3:2. Илиан Илиев тогава каза много истини. Срещу Берое и Арда Лудогорец се измъкваше едва, едва… Дано тази серия бъде прекъсната сега и ЦСКА да триумфира. 

Явно силно вярваш, че победа в Разград ще донесе титлата на ЦСКА. Последният мач обаче е с Левски?

– Ако ЦСКА победи в Разград, ще е на крилете на вдъхновението и трудно може да бъде спрян.

Ще присъстваш ли на трибуните за мача с Левски, ако тогава ЦСКА все още е в битката за титлата и има шанс след последния съдийски сигнал да я вдигне?

– О, да. Задължително. Аз мислех още сега да пътувам за Разград, но по същото време имаме мач с Банско. Играем срещу втория отбор на ЦСКА, който е воден от Стамен Белчев. Поне успяхме да променим началния час. Ще играем от 16:00 часа, за да можем след това да гледаме сблъсъка с Лудогорец.

Наскоро изпълнителният директор на ЦСКА Филип Филипов заяви, че Лудогорец е световен феномен – след всяка титла публиката им намалява…

– Прав е. А и виждате как ги посрещат и изпращат хората, когато гостуват някъде в България. Реакциите към техния клуб от страна на феновете на другите отбори са красноречиви. Първата година, когато влязоха в А група, хората им симпатизираха, но след това те сами направиха така, че да променят нагласите. Хората не могат да бъдат излъгани. Затова казвам, че е време да се сложи край на този 12-годишен терор.

Би ли заменил онази купа от 2016-а, когато ти бе капитан на отбора, с титла сега?

– Онази купа бе много специална и емоционална за всички, които обичат ЦСКА. Направихме го от Трета лига и само с българи. Това ще остане завинаги в историята. Аз никога няма да забравя онези страхотни моменти, тръпката, адреналина, радостта… Сега, когато ЦСКА сложи край на хегемонията на Лудогорец, ще е същото и в следващите години няма да има кой да ни спре, защото ЦСКА е клуб на шампиони. Купата по принцип е само лека утеха за нас, но не и онази от 2016-а, разбира се.

В Англия казват, че баражът за влизане във Висшата лига е най-скъпият мач. В България двубоят в Разград ли ще бъде най-скъпият?

– За Лудогорец може и така да е. Те са бизнеспроект и ако една-две години не влязат в групи на европейските турнири, това ще е огромен удар по техния бюджет и не се знае как биха продължили. За ЦСКА приходите също са важни, но армейците имат нещо много повече. Този клуб означава любов и харизма и не е само счетоводен баланс.

В последните 12 години ЦСКА, а и другите конкуренти за титлата, рядко бяха толкова близо почти до края. Тази интрига за какво говори – вдигане на нивото, повишаване на конкуренцията или в Разград свалиха качеството?

– Лудогорец много вдигна летвата, като започна да привлича футболисти, които струват доста сериозни пари. Това накара и хората в ЦСКА да заработят по-добре и смятам, че тази година дори сме с една идея по-добре от съперника. Дано това си проличи още в този директен мач. Убеден съм, че армейците рано или късно ще свалят Лудогорец от първото място и тогава ще последва дълга шампионска серия.

Ти имаше една „болна“ тема – за българските футболисти…

– И продължавам да я имам, но за това ще трябва да се въведат нови правила. Школите ще трябва да започнат да работят по-добре. Клубовете трябва да бъдат стимулирани да налагат българи. От това ще спечелят националният отбор и футболът ни като цяло. Виждате, че сега Младен Кръстаич почти няма избор кого да повика.

Феновете на ЦСКА тръпнат в очакване на новия стадион…

– Аз също много искам да се построи нов, хубав, модерен стадион. Виждате в Пловдив… „Колежа“ изглежда прекрасно и е удоволствие за хората да ходят на мач. Това трябва да се случи и за ЦСКА, за Левски, за всички… Нека и хората, които управляват държавата, се замислят малко. В Европа 60-70 процента от стадионите са държавни, а ние тук нямаме нищо.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ