Ще падне ли зелената хегомония или ще продължи с нова сила?

7 Dni Sport20.05.2023
ЦСКА - Лудогорец, Отбор

Продължи ли зелената хегемония у нас твърде дълго? ЦСКА ли е отборът призван да сложи нейния край? Способен ли е настоящият състав на армейците да свали Лудогорец от трона? А разградчани достойни ли са да продължат да носят шампионската корона у нас? И гол ли е наистина царят?

Отговорите на всички тези въпроси ще получим днес тази вечер на стадион „Хювефарма Арена“! ЦСКА за първи път от десетилетие е изцяло въвлечен в битката за титлата в заключителната фаза на шампионата и четири кръга преди края зависи единствено от себе си. С точка пасив от Лудогорец и предстоящ пряк сблъсък в Разград армейците посягат към 32-ата титла.

В двата мача между претендентите за златните медали досега през сезона ЦСКА демонстрира едни от най-солидните си представяния под ръководството на Саша Илич, но и в двата случая по-голямата индивидуална класа в Лудогорец даде резултат и донесе победи, които далеч не бяха заслужени. И преките двубои за върха, и останалите срещи, в които орлите изпитват сериозни затруднения, обаче индикират, че царят е гол. Тронът на хегемона никога досега не е бил толкова силно разклатен и е време претендентът ЦСКА да направи нужното, за да се възкачи на него.

Червените вече многократно доказаха, че макар да имат доста трески за дялкане, притежават способността да печелят. Използват силните си оръжия по оптимален начин и са изключително ефективни. Всъщност единствените изключения от това правило през сезона бяха именно двата мача с Лудогорец. Но при победа днес в Разград, предишните срещи ще останат на заден план. Демонстрират ли нужната агресия, динамика, желание, страст, сърце, този път късметът трябва да се усмихне на армейците. И то в най-важния мач за сезона. Защото успех ще означава две точки аванс на върха три двубоя преди края!

В същото време Лудогорец получава мачбол и възможност да дръпне с 4 точки пред конкурента си и на практика да сложи две ръце върху 12-ия пореден трофей от първенството. Ивайло Петев ще очаква от възпитаниците си много по-голям контрол върху случващото се на терена, спрямо двубоя на „Армията“ преди няколко седмици. Тогава Лудогорец така и не успя да намери ритъм в играта си и отбелеляза с единствения си точен удар, докато червените имаха 4 ситуации в пеналта на Падт, две от които 100-процентови. Вече измина достатъчно време, откакто орлите действат в ограничен състав, заради многото контузии, дошли в началото на пролетния полусезон. Няколко кръга преди края и в пряк сблъсък за върха разградчани вече нямат оправдание при слабо представяне. В състава на Петев след наказание се завръща капитанът Кирил Десподов, от когото ще се очаква да поведе тима към победата. Както го направи на „Армията“ с перфектна асистенция за Тиаго, след като допреди минути бе замерян от бесните му фенове, които вероятно никога няма да му простят преминаването в Разград.

И докато в Лудогорец острота ще се очаква от Десподов и Тиаго, в ЦСКА тази роля ще е за двигателя в средата на терена Тобиас Хайнц и втория най-добър голмайстор в първенството Дюкенс Назон. В атака ще действа и Маурисио Гарсес, който има да се реваншира за пропуска си отпреди няколко седмици. В отбрана след наказание и контузия се завръщат капитанът Матей и Амос Юга, а в центъра на защитата ще е поставен намиращият се в чудесна форма Кох. Под пара е и Тибо Вион, който ще е нагърбен с дефанзивни и офанзивни задачи по левия фланг, а отдясно ще е Турицов. В средата на терена от Линдсет и Кареасо ще се очаква да подпомагат Хайнц в градивните действия и на свой ред да поемат повече отговорност. Защото героите се раждат именно в подобни мачове. Това е сцената, на която трябва да блеснеш! Това е моментът на истината! Мигът, в който да посегнеш към славата!

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ