Разсекретиха четивото: „Последният танц на Стоилов в Левски“:, край

7 Dni Sport08.04.2023
Вихрен Сандански - Левски, Станимир Стоилов, Наско Сираков

Задава се последният танц на Станимир Стоилов начело на „Левски“ при втория му престой като треньор на „сините“. Този път „Синята приказка“ има своя тъжен и незавършен финал, макар и именно той да донесе Купата на България през пролетта на миналата година. Специалистът си тръгва сам заради несъгласие с политиката на управление на клуба. Мачът с „Локомотив“ (София) ще бъде последният за него, а по ирония на съдбата същото се случи и през 2008 година, когато тогавашният собственик Тодор Батков го уволни заедно с директора Наско Сираков след поражение с 0:1. Днес резултатът от мача не е от значение, а именно легендарният голмайстор №1 на клуба е в основата на труса на стадион „Георги Аспарухов“. Именно той освободи от длъжност изпълнителния директор Иво Ивков на Общото събрание в четвъртък, а освен това от месеци комуникацията му със Стоилов е нарушена заради различия във вижданията. Пукнатините тръгнаха от пролетта на 2022 година насам, когато наставникът загатна за сериозни разминавания между него и генералния спонсор, от чиято страна на барикадата реално е и Сираков.

„Направих, каквото можах за „Левски“ – обяви изненадващо Стоилов след успех с 3:2 над „Лудогорец“ в Разград за Купата. – Крайно време е да напусна българския футбол.“

По-късно той обясни, че от месеци не ходи щастлив на работа. А последвалите събития на „Герена“ бяха определени като вътрешна война. В навечерието на двубоя с „железничарите“ фенове на тима от фракцията Зона Б-18 призоваха Стоилов да поиска акциите от Сираков и да поеме управлението на столичния гранд. 

„Акциите са последното нещо, което ме вълнува – обяви Стоилов на пресконференция. – Преди две години, преди Тити да ги даде на Наско Сираков ми ги предложи и на мен. Казах, че нямам пари и възможност да издържам клуба. За мен „Левски“ не е акции, а феновете, любовта, начина на работа.“

Специалистът отказа да потвърди дали си тръгва от клуба, но с изказванията си подсказа, че няма връщане назад.

„Най-важната цел е „Локомотив“ (София). Моята глава е доста дебела, може да поема много неща. Нека „Левски“ да изиграе мача си утре и ще отговоря на всички въпроси. Нито резултати, нито някой искам да играе за мен. Ще взема решението, което мисля, че е най-добро за „Левски“. Най-важното не е моето решение, а „Левски“ да спечели. Не е важно дали решението ми ще се хареса на някого“.

В събота от 11.30 часа е последната тренировка на отбора преди мача от XXV кръг на Първа лига. Фенове вече се организират за десант към „Георги Аспарухов“, за да изразят своята подкрепа към Стоилов. Както и да опитат да направят невъзможното – да убедят своя любимец да размисли. Около 24 часа преди първия съдийски сигнал в потенциално последния двубой на Стоилов връщане назад изглежда сякаш невъзможното.

А феновете, посетили и тренировката в петък, се опасяват, че освен задаващата се сериозна промяна начело на „сините“, ще се завърне и апатията по трибуните на стадион „Георги Аспарухов“. Така, както беше в месеците преди Стоилов да се завърне начело на „сините“ и да изведе отбора от последните места в Първа лига до трофей след 13-годишна пауза.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ