Лудогорец е безпощаден към Левски след европейски мач

Лудогорец - Левски,

Най-интересният сблъсък от 21-я кръг в първенството е във вторник, като в него един срещу друг на „Герена“ се срещат носителят на Купата на България Левски и шампионът Лудогорец. Последните двубои между двата отбора са доста интересни и оспорвани, като има всички основания такъв да се очаква и сега. Да, Левски е в криза, изравни и антирекорда си от последователни шампионатни срещи без победа, като броят им набъбна на 10. Още един провал, за какъвто в случая ще се приеме и равенството, ще означава счупване на антирекорда и ще имаме нов такъв. Сега обаче имаме допълнително обстоятелство. Лудогорец пристига на „Герена“ само пет дни след като е приключил участието си в европейските клубни турнири. То беше доста прилично, дори най-доброто от няколко години насам.

Но въпреки това се чуха критики към тима за отпадането. Явно в Разград сериозно са вдигнали очаквания, щом след толкова късно отпадане биват критикувани, докато останалите ни евроучастници си отидоха от турнирите още през август. Не е ясно обаче вътре в самия Лудогорец как ще подейства отпадането и възможно ли е то все пак да доведе до психологически и игрови срив. И първите следи от такъв да се видят точно на „Герена“. Този вариант не бива да се изключва, защото Лудогорец наистина беше близо до крайния успех срещу Андерлехт, а когато си бил на крачка от нещо сериозно и си се разминал с него, невинаги намираш сили да го понесеш хладнокръвно.

Поне досега обаче Лудогорец винаги е бил безпощаден, когато излезе срещу Левски след европейски мач, независимо какво се случило в него. Историята помни три такива случая, като и в трите „орлите“ не оставиха шансове на „сините“.

Първият такъв беше преди малко повече от 3 години. На 3 октомври 2019-а шампионите записаха една от най-гръмките си победи на чужд терен в турнирите, като прегазиха с 3:0 Ференцварош в Будапеща. Само три дни след този триумф те трябваше да се изправят срещу движещия се отлично до онзи момент в първенството тим на Левски, воден от Петър Хубчев. „Сините“ бяха само на точка зад Лудогорец в класирането, но пък „орлите“ бяха на гребена на вълната и се възползваха от инерцията. В дербито на домашната сцена те спечелиха леко с 2:0 с голове на Мавис Чибота и Клаудиу Кешерю.

Другите две победи на Лудогорец дойдоха при обстоятелства, които много повече се доближават до сегашните, тъй като „орлите“ бяха загубили в Европа, както стана преди два дни в Брюксел. На 29 октомври 2020 година те паднаха, отново в групите на Лига Европа с 3:4 от австрийския ЛАСК Линц. Три дни по-късно, макар и трудно, се наложиха над Левски в Разград с 1:0 с гол на Каули десетина минути преди края.

Преди година и половина пък Лудогорец загуби от Цървена звезда на собствен терен с 0:1 и трябваше да си връща самочувствието срещу Левски, където пък броени дни по-рано се бе завърнал Станимир Стоилов. Този път мачът бе на „Герена“ и бе доста драматичен. Левски поведе с 1:0, а после изравни за 2:2 от дузпа, като автор и на двата гола бе Борислав Цонев. Между тези две попадения за Лудогорец се разписаха Доминик Янков в края на първото и Пиерос Сотириу в началото на второто полувреме. В края на мача безумна грешка на синята отбрана позволи на Десподов да открадне и да подаде на Елвис Ману, който направи резултата 2:3, а в последните секунди самият Ману асистира на Бърнард Текпетей за крайното 2:4.

Различното сега спрямо другите три разгледани случая е, че и загубата в Европа е като гост и предстоящият мач срещу Левски също е гостуване. А мачът в турнирите се оказа последен за сезона, макар да имаше надежди, че няма да бъде така…

Остава да видим ще бъде ли по-различно този път дербито между „сини“ и „зелени“ или отново шампионите ще намерят утеха с триумф на домашната сцена, след поражение на международната.

Източник: „Мач Телеграф“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ