Гочето: Саша Илич не трябва, да позволява на обществените мнения, да му пречат

7 Dni Sport03.02.2023
Георги Василев - Гочето

ЦСКА изигра 6 контроли по време на лагера си в Турция и ако се концентрираме единствено върху представянето и резултатите в тях, знаците за червените привърженици не са много обнадеждаващи. Но всъщност няма нищо страшно, ако в действителност желанието на Саша Илич е било той да изпробва различни лица на своя тим с цел да открои на какви подходи ще може да разчита през пролетта. Върховният закон на футбола е, че когато се състезаваш, трябва да печелиш. Но много треньори, сред които съм и аз, не обръщат сериозно внимание на самите контроли по време на тези подготовки, а на количеството свършена работа в тях. Когато гониш някаква последователност и стратегия в развитието на отбора, няма как всяка контрола да е „на всяка цена“. Освен това основно звено при тези зимни лагери е подобряването на функционалната подготовка. А моментното състояние на футболистите невинаги кореспондира с плановете на треньорския щаб. Не трябва да забравяме, че и сега условията са доста по-различни, като имаше безпрецедентно дълга пауза заради световното първенство. Това, разбира се, не са оправдания за Саша Илич, като той демонстрира, че не търси такива и има много реална преценка на ситуацията.

Сърбинът със сигурност е отчел слабото представяне на ЦСКА в защита, което въпреки приятелския характер на срещите буди сериозни притеснения. Неслучайно той опита множество различни ротации в отбрана в различните мачове, преди в последния спаринг с Шахтьор Караганда да се довери на титулярното трио от есента – Матей – Юга – Петров. И то обаче показа колебания и трябва бързо да си върне старата форма, защото първият официален мач с Берое все повече наближава.

Ясно е, че победа в Стара Загора е задължителна както от рационален, така и от чисто емоционален характер. Връщайки се към дубъла от сезон 1996/97, именно първият пролетен мач се оказа и решаващ в битката за шампионската титла. Тогава целият последен етап на подготовката бе насочен към домакинството на прекия конкурент Нефтохимик, което в крайна сметка спечелихме с 1:0 и отворихме двуцифрено предимство на върха. Основен проблем през онази зима бе преминаването на Костадин Видолов в Турция. Тогава се наложи Георги Йорданов-Ламята да бъде използван като офанзивен халф. Сега Саша Илич има страхотния коз, че запази изцяло състава. А освен това в атака бе привлечен норвежецът Тобиас Хайнц, от когото се очаква много.

Сърбинът е длъжен да се възползва от набраната през есента инерция и още срещу Берое да продължи великолепната серия от победи при гостувания извън София. Защото виждаме, че много се коментира слабата игра на ЦСКА в контролите, а да си представим какво би се случило при загуба на точки в Стара Загора. И въпреки обществените настроения Саша Илич не трябва по никакъв начин да изменя на стратегията и плановете си. Това винаги се оказва грешка. Остават му 10 дни, в които да изчисти проявените в Турция слабости и да подготви максимално футболистите за тежкия старт – както технически и физически, така и психологически.

Автор: Георги Василев – Гочето / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ