Мечтата на Меси продължава, Полша направи великото измъкване

7 Dni Sport30.11.2022
Screenshot 2022-11-30 at 22.56.28

Отборите на Аржентина и Полша продължават напред към 1/8 финалите от група „C“ на Световното първенство в Катар. Това стана ясно след победа на „гаучосите“ над поляците с 2:0 и победа на Мексико над Саудитска Арабия със същия резултат.

Победител в групата е Аржентина с шест точки. Втори и трети са Полша и Мексико с по четири точки, но поляците са на 1/8 финали заради два жълти картон по-малко. На тяхната сметка има 5 такива в турнира, а за мескиканците 7. Това е единствения показател, който разделя отборите. Всичкита тази драма бе допълнена с отменен гол на Мексико около 90-ата минута.

Аржентина – Полша 2:0

Отборът на Аржентина започна по-настоятелно срещата на стадион „974” и в първите минути успя да упражни натиск. Още във 2-ата минута „гаучосите” стигнаха до ъглов удар пред Шчесни, който обаче не донесе опасност за полския вратар. Постепенно Аржентина затегна обръча пред вратата на Полша, а Лионел Меси на два пъти имаше възможност да обстрелва полската врата. При първия удар Шчесни нямаше особени проблеми, но при втория, той трябваше да се намесва решително и да избие топката в ъглов удар.

В 17-ата минута се стигна до нова опасност пред полската врата. Лионел Меси намери с прекрасен пас Маркос Акуня в наказателното поле на поляците, бранителят финтира защитник на Полша и стреля, но над вратата. Само две минути по-късно, Акуня отново имаше възможност да обстрелва Шчесни, но този път стражът на Ювентус се намеси и улови топката.

Едва в 22-ата минута футболистите на селекционера Чеслав Михневич успяха да пренесат играта по-дълбоко в половината на своя противник и стигнах до ъглов удар. След изпълнението му обаче, отбраната на Аржентина се справи без особени проблеми.

Следващата отлична ситуация в мача се разкри отново пред Маркос Акуня. Крайният защитник стреля много силно по диагонала, но не успя да уцели рамката на вратата и топката профуча покрай левия страничен стълб.

В 33-ата минута Анхел Ди Мария пробва да изненада Войчех Шчесни с директен изстрел от корнер, но полският страж внимаваше и със сетни усилия успя да избие в нов ъглов удар.

В заключителните моменти на първата част дойде и най-интересната ситуация в мача. Хулиан Алварес бе изведен зад отбраната на Полша, напредна и стреля много силно, но Шчесни отново спаси. Последва разиграване, при което Алварес центрира към Лионел Меси на далечната греда. Нападателят успя да стреля неточно с глава, но след това бе ударен в лицето от Шчесни, който бе скочил да боксира топката. Първоначално нидерландският рефер посочи аут, но след сигнал от ВАР стаята, отиде да прегледа ситуацията и промени решението си, посочвайки бялата точка.

С изпълнението на дузпата се нагърби потърпевшият Меси, който обаче пропусна. Изстрелът на аржентинеца бе отразен с една ръка от Войчех Шчесни. Това бе втора поредна спасена дузпа от стража на Ювентус в Катар.

До края на първата част аржентинците организираха още няколко опасни атаки, но така и не успяха да превземат полската врата.

Втората част започна по възможно на-добрия начин за Аржентина. Не бяха изминали и две минути игра след почивката, когато тимът на Лионел Скалони успя да излезе напред в резултата. След атака по десния фланг, топката бе пратена към Молина, който се измъкна от засадата, напредна няколко метра и намери по отличен начин в наказателното поле Алексис Мак Алистър. Халфът бе оставен абсолютно непокрит в паналта и с удар с десния крак успя да пласира топката непосредствено до десния страничен стълб, оставяйки безпомощен Войчех Шчесни. Това бе първи гол за Мак Алистър с националната фланелка.

Саудитска Арабия – Мексико 1:2

Двубоят започна с атаки и към двете врати, като още в 3-ата минута мексиканците пропуснаха да поведат. Алексис Вега бе изведен чудесно зад отбраната на съперника, но вратарят Мохамед Ал-Овайс излезе съобразително и парира удара. Пет минути след това Саудитска Арабия отговори с шут на Мохамед Кано, който обаче не намери целта. Пак той в 13-ата минута обстрелва без успех вратата на Очоа, този път от пряк свободен удар.

Орбелин Пинеда в 25-ата минута бе близо до откриващо попадение, но двама бранители се хвърлиха на пътя на топката и последвалият рикошет осигури спокойствие за Ал-Овайс. Минута след това отново той опита труден удар с глава, който този път бе блокиран от тялото на защитник. Пинеда се озова на стрелкова позиция и в 41-ата минута, но късметът пак му изневери, след като топката рикошира в крак на бранител и излезе в корнер. Мексиканците натиснаха сериозно в минутите преди почивката и принудиха съперника да се прибере плътно пред своята врата. При една контраатака в добавеното време на първата част обаче Саудитска Арабия стигна до най-добрата си възможност, но ударът с глава на Ал Хасан премина покрай дясната греда на Очоа.

Второто полувреме започна с гол от съблекалнята. Центриране от корнер бе отклонено от Сезар Монтес към Хенри Мартин, който отблизо нямаше как да сгреши – 1:0 за Мексико.

Не бяха изминали и пет минути, когато Луис Чавес хвърли в екстаз мексиканците с фантастично изпълнение на пряк свободен удар, след като прати топката в горния ляв ъгъл на Ал-Овайс.

Окриленият тим на „ацтеките“ продължи да атакува и в 56-ата минута топката отново беше във вратата на Саудитска Арабия, но голът беше отменен заради засада на Хенри Мартин. В 67-ата минута пък само отличното спасяване на Ал-Овайс запази резултата непроменен. Пет минути след това стражът на Саудитска Арабия отново блесна със страхотна намеса, избивайки бомбен шут на Хорхе Санчес от фал. Тимът на Херардо Мартино продължи да натиска, за да стигне до така нужния трети гол и създаде доста главоболия за защитата и вратаря на саудитците. Три минути преди края на редовното време второ попадение на Мексико бе отменено заради засада на резервата Антуна.

Автор: „Гонг“

Топ коефициентите за Световното първенство тук.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ