Вятърът на промяната лъхна на „Армията“. Направена е генерална смяна.

7 Dni Sport16.11.2022
ЦСКА - Хебър Пазарджик, Саша Илич

„Отборът ни е в насипно състояние. По-слаб тим от нашия през пролетта нямаше. В цялата измислена Първа лига. Мога да се подпиша с двете си ръце. „Страшната“ селекция, която имали Локо Сф – момчетата ни изтърваха. Трябваше да ни бият с 4:1 на „Васил Левски“. Или уникалната селекция на Царско село, събрана от кол и въже, с която завършихме наравно…“.

Това бе състоянието на ЦСКА преди началото на лятната подготовка според самия собственик на клуба Гриша Ганчев. След края на миналия сезон, завършил със загуба от вечния съперник Левски във финала за купата на България и разлика от 21 точки от шампиона Лудогорец, бизнесменът даде интервю пред клубната медия в момент, в който дори не бе обявено кой ще води армейците. Лятото в Борисовата градина предложи драстични промени, чийто полъх бе поведен с назначението на младият сръбски специалист Саша Илич. Истинска легенда, в пълния смисъл на думата, за Партизан по време на състезателната си кариера, но с твърде малко опит край тъчлинията, където единственият клубен тим, който бе водил бе сръбския средняк Чукарички. Освен това по време на летния трансферен прозорец ЦСКА бе напуснат от двуцифрен брой футболисти, а още толкова акостираха на „Българска армия“. Всички тези факти, комбинирани с големите амбиции, анонсирани от Левски и ФК ЦСКА 1948 Сф, подсказваха , че може би през сезон 2022/23 червените ще направят крачка назад и ще са в ролята на трета или четвърта цигулка в кампания, която да служи за преходна. Няколко месеца по-късно обаче се оказва, че тези прогнози са били изключително прибързани.

Със селекция в движение и футболисти, които бяха тотално забравени от предишния постоянен треньор Стойчо Младенов, Саша Илич впечатли с безпрецедентните ротации, които предприема в състава си. Той опита да балансира физическите сили на тима си в натоварения график от мачове на вътрешната и континенталната сцена в началото на сезона. Още във втория кръг обаче системата му даде „на късо“ и споменатият от Гриша Ганчев Локомотив София отново спря червените. Но Илич не се отказа от стратегията за използване на максималния капацитет на съблекалнята си. Заради ангажиментите си в Европа ЦСКА отложи тежките си гостувания на Ботев и Локомотив Пловдив, като цели 5 от следващите 6 срещи на тима се проведоха на „Армията“. И червените наредиха 6 поредни победи. Те обаче така и не показваха изчистен игрови подход, а Илич изпитваше огромни затруднения при избора на флангови нападатели. Така се стигна до дербито с Левски, в което успешната серия е прекъсната, за да се откаже сръбският треньор от схемата с крила. И това се оказа най-доброто
му решение.

Срещу Пирин на „Армията“ той изпробва 4-4-2 в ромб, което също не проработи по най-добрия начин, за да се довери в крайна сметка на 3-5-2.

Дербито срещу Лудогорец в Разград показа, че наставникът е напипал ваксата и въпреки поражението той запази този подход и в следващите мачове. Армейците победиха безпроблемно Хебър вкъщи за да се изправят пред невиждан маратон от 4 поредни гостувания далеч от столицата, образувал се заради насрочването на отложените визити в Пловдив.

И въпреки някои колебания, с помощта и на спортния шанс червените минаха невредими и с пълен актив от 12 точки през минното поле. Нещо повече – с това историческо постижение се изкачиха на лидерската позиция в класирането и дръпнаха драстично на споменатите по-горе Левски и ФК ЦСКА 1948 Сф. Тимът завърши есенния дял с ново равенство срещу Локо Сф и стойностна победа над Черно море на „Тича“.

С 14 успеха, 2 ремита и 2 загуби ЦСКА приключи полусезона на върха с 5 точки пред втория Лудогорец, който обаче има да изиграе отложени срещи със Славия и Левски в следващите седмици. Дори и орлите да ги спечелят обаче червените ще зимуват на чудесна изходна позиция за атака на титлата, много по-добра от миналогодишната. Тогава те имаха пасив от 2 пункта от разградчани, но през пролетта им предстояха визити в Делиормана, както и на Ботев и Локомотив Пловдив, които в крайна сметка загубиха. Сега тези отбори ще гостуват на „Армията“, а ако 31-крантите шампиони успеят да завършат редовния сезон на първата позиция, ще си осигурят и още едно домакинство на орлите в плейофите, което може да се окаже ключово по пътя към заветната цел.

И за разлика от лятото, сега Червена България гледа с голям позитивизъм към пролетта. А полъхът на промяната, който започна Саша Илич вече е силен вятър, който се вихри из цяла България и принуждава всички да се съобразяват с него.


Изрезка от днешния брой на вестник „Тема спорт“, която показва подробности около представянето на ЦСКА.

Автор: Мартин Костадинов / „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ