Енрике Рафаел: Организацията във ФК ЦСКА 1948 е по-добра от тази в ЦСКА

7 Dni Sport27.10.2022
ФК ЦСКА 1948 - Лудогорец, Енрике Рафаел, Отбор

Фланговият футболист на ФК ЦСКА 1948 – Енрике Рафаел, даде интервю за колегата Николай Ганчев от „Дспорт“ преди гостуването на Левски.

Той коментира предстоящия мач на стадион „Георги Аспарухов“, както и разликите между ФК ЦСКА 1948 и ЦСКА.

От около четири месеца си в ЦСКА 1948. Как се чувстваш тук?

– Щастлив съм. Когато получих оферта от ФК ЦСКА 1948 бях много мотивиран да се върна в България. Очаквам да давам най-доброто от себе си, за да върви отбора.

Да се върнем назад във времето. Как се запали по футбола, как започва твоя път в спорта?

– Започнах кариерата си в школата на отбор от родния ми град в Бразилия. От там ме забелязаха скаути и заиграх професионален футбол.

В състава на ФК ЦСКА 1948 има не малко бразилци. Помага ли наличието на повече твои сънародници за по-добра комуникация?

– Да, разбира се, че това да има други бразилци помага, но искам и да науча български. Това е важно.

Вече си играл в България. Какви са разликите между предишния и настоящия ти клуб?

– Разликата е най-вече откъм организация, Тук организацията е много по-добра и имаш възможност да мислиш само за футбола.

Знаем за съперничеството, което имат бившия и настоящия ти клуб, срещал ли си се с фенове на ЦСКА след трансфера и какви са били реакциите им?

– Да, срещнах се с някои от тях навън. Поздравиха ме. В социалните мрежи съм получавал заплахи и псувни, но това не ми пречи. Всичко е наред.

За трети път имаш възможност да работиш с Любослав Пенев, можеш ли да разкажеш малко повече за работата с него?

– Много ми харесва да работя с господин Пенев. Работата е много сериозна и на високо ниво. Преди да замина за Португалия с него спечелих Купата на „България“. Искам отново да я спечеля. Когато получих офертата от ФК ЦСКА 1948 и разбрах, че той е треньор, още повече се мотивирах да се върна в България.

Вече победихте веднъж Левски на старта на сезона. Сега календарът се завърта и ви предстои гостуване на стадион „Георги Аспарухов“. Какво очакваш от мача?

– Ще бъде много труден мач, но ще работим здраво през седмицата, за да спечелим на „Герена“.

Именно Левски е един от съперниците, срещу които се представяш най-добре. Можем ли да кажем, че са ти любим опонент или просто мотивацията срещу тях винаги е по-голяма?

– Подготовката ми за всички мачове е еднаква. Всеки иска да играе в такива мачове. Срещу Левски е най-голямото дерби в България. Това те мотивира да играеш на най-високо ниво.

Играл си мачове с много голям заряд и с много фенове по трибуните, как ти се струва атмосферата по трибуните по време на дербитата в България?

– Когато играеш пред пълен стадион, това те мотивира повече. Атмосферата по трибуните се усеща на терена и това мотивира да се раздаваш повече.

Кой е най-трудният ти опонент? И като отбор, и като футболист?

– Лудогорец и Сисиньо. Когато играем един срещу друг, има голям заряд между бразилци. Никой не иска да губи и се получава здрава битка. Срещу Виктор Попов от Черно море също се играе много трудно.

Какви са личните ти амбиции тук?

– Да завършим сезона по най-добрия начин и да станем шампиони.

За финал, ще успее ли според теб Бразилия да стане за шести път световен шампион в Катар и кой мислиш, бе ще е голмайстор на Мондиала?

– Да, Бразилия има голям шанс да спечели Мондиала тази година. Има много добър отбор и треньор. Искам голмайстор да е Неймар, може и Ричарлисон.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ