„Протегна се и ми даде 5000 песети, за да му купя две кутии цигари, а след това ми остави рестото от 4400 песети“

7 Dni Sport27.10.2022
Победители в програма "Децата и футболът", Трифон Иванов

В навечерието на двубоя между Лудогорец и Бетис в Лига Европа, испанското издание „diariodesevilla. es“ си спомни за легендарния Трифон Иванов, който в богатата си кариера носи екипа на андалусийския клуб.

„В предсезонната подготовка, когато Експо 92‘ бе в Севиля, отидох на тренировка на Бетис. Преди да стигна до стадиона спря кола до мен и прозорецът ѝ се отвори. Тогава той ме погленда в очите и ми даде 5000 песети, за да му купя две кутии цигари Winston. Когато му ги дадох, той ми благодари и ми остави рестото от 4400 песети. Тогава бях на 16 години“, разказва Дани Бесера за срещата си с Трифон Иванов. „Тази история не може да очертае по-добре фигурата на Трифон Иванов, чийто незаличим спомен все още съществува във феновете на Бетис. Гъстата коса, синия поглед и тютюневия дим“, пише в разказа си авторът Хуан Антонио Солис.

„Едва 108 км разстояние между Самоводене, мястото, в което Трифон Иванов почина през февруари 2016 година, и Разград, където днес ще играе неговият Бетис. Някой съмнява ли се, че ако един от най-големите защитници на България беше жив, щеше да бъде на „Хювефарма Арена“, за да присъства на мача, който е първи за Бетис в страната?“, продължава разказа.

„Още по-значителна щеше да бъде прегръдката между него и бившият му съотборник Рафаел Гордийо Васкес. Двамата щяха да се сетят за много забавни случки, които да предизвикат смях във всички. Те бяха представени в един и същи ден през 1992 година в Бетис (б.а. Трифон Иванов предприема втория си период в тима след наем в ЦСКА), а по-късно бившият играч на Реал Мадрид му лепна прякора Вълка. Не успяха да върнат тима в Първа дивизия, а след напускането на Иванов, това все пак се случва през 1994 година. Бетис плати 15 милиона песети за защитника. Трифон редува запомнящи се изпълнения със зелено-белия екипа, като това срещу Виляреал, но и допуска някои грешки. Но качествата му бяха безспорни. Когато бе крайно мотивиран и концентриран, правеше разликата. С красиви намеси, агресивен подход и често включващ се в атака. Така го помнят феновете на Бетис. Трифон не успя да помогне за промоция в елита, след като бе трансфериран в швейцарския Нюшател Ксамакс през декември 1993 година, но остави много приятели в клуба“, написа Солис в репортажа си.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ