България излиза срещу световните шампиони от Полша, 12 000 в залата

7 Dni Sport26.08.2022
България - Канада, Волейбол, Алекс Николов

България започва днес участието си на Световното първенство по волейбол за мъже. Надпреварата се провежда в две държави – Полша и Словения до 11 септември.

Възпитаниците на Николай Желязков излизат срещу световните шампиони и домакини на Мондиал 2022 от Полша в 21:30 часа в 12-хилядната зала “Сподек” в Катовице, като това ще е откриващият мач на Мондиала. Двубоят ще се излъчва на живо по MAX Sport 1.

„Трикольорите“ ще бъдат подкрепяни от родна агитка – десетки български привърженици ще дерат гърла за Цветан Соколов и съотборниците му в „Сподек Арена“.

Феновете ще бъдат допълнителна мотивация и стимул за момчетата на Николай Желязков, които са изпълнени с оптимизъм. Домакините също ще се радват на солидна подкрепа от местната публика, която буквално е изкупила местата в залата.

Цветан Соколов и компания победиха Канада в последните си 2 контроли в София с 3:2 и 3:1 гейма.

В срещата с „дружина полска“ няма да вземе участие основна фигура на тима ни – посрещачът Тодор Скримов, който се възстановява от контузия именно в последния мач с канадците. От щаба се надяват асът да бъде на линия за двубоя със САЩ в неделя (28 август). Срещу Полша, Тодор Скримов ще бъде записан като второ либеро.

Действащите световни шампиони пък са фаворити в мача – домакинското им предимство има огромна роля. Волейболистите на Никола Гърбич са повече от мотивирани и след триумфа в Мемориал „Хуберт Вагнер“ (десети в историята) и победата в последната контрола – над Аржентина с 4:0 гейма. Преди надпреварата поляците надделяха и над Украйна в приятелски двубой – с 3:2 гейма.

От групата на „червено-белите“ отсъства Вилфредо Леон, който претърпя операция на коляното и не можа да се възстанови напълно за Мондиала.

Селекционерът Никола Гърбич е категоричен, че всички състезатели от състава са „готови да бъдат на терена“ и могат да бъдат „най-добрата версия на себе си“. Специалистът подчертава, че най-важните им битки ще са във финалната фаза на шампионата, като ще се постараят да се справят във всички елементи и така да надделеят над съперниците си.

България и Полша са се изправяли неведнъж един срещу друг. Последно това се случи преди два месеца – във Волейболната лига на нациите. Тогава “Дружина полска“ надигра „трикольорите“ с 3:0 гейма в Отава (Канада).

Автор: „Спортал“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ