Изтече докладът на Ясен Петров за националите пред конгреса

7 Dni Sport01.06.2022
България, Национален отбор, Ясен Петров

1. Увод и преглед на резултатите

При назначаването ми за селекционер на мъжкия национален отбор на България през януари м.г. пред мен бяха поставени следните конкретни задачи:

– Осезаемо подмладяване на отбора с цел изграждане на конкурентоспособен състав в близко бъдеще;

– Обиграване на ядро от млади футболисти с цел предобиване на международен опит;

– Подобряване на резултатите на “А” националния отбор в предстоящите квалификации;

– Изграждане на устойчив игрови стил.

За целта аз и екипът ми изготвихме план за развитие и изграждане на нов, подмладен национален отбор, като основните елементи, заложени в програмата ни, бяха обстоен спортно-технико-тактически и психологически анализ на отбора и мачовете му през последните две години, изработване на вътрешен правилник и принципи на футболистите, персонала и треньорския щаб, подобряване на връзките между щабовете на България “А” и младежките и юношески гарнитури, както и изграждане на база данни с талантливи футболисти, на които да се разчита в близко и средносрочно бъдеще.

В квалификациите за световното първенство в Катар България “А” стартира с отбор със средна възраст 29,2 години, която бе понижена с почти 5 години; най-младият стартов състав на тима ни беше при гостуването в приятелски мач на световния шампион Франция, когато средната възраст бе 23,4 години. по този начин вярвам, че целта за подмладяване бе изпълнена – в общо 13 двубоя за календарната година бяха повикани 16 дебютанти, много от които се наложиха като основни футболисти.

От гледна точна на резултати, въпреки отделни незадоволителни моменти и пропуснато класиране на голям форум, България записа добра серия с едва 2 загуби в последните 7 мача, с три последователни домакински победи и 10 отбелязани гола в рамките на 6 последователни двубоя. Макар достигане до финалите на световно първенство да не бе поставено като цел пред младия тим, той имаше възможност да се бори за по-висока позиция, но в крайна сметка постави основите на перспективно бъдеще. От огромно значение за израстването на отбора като самочувствие и опит бяха срещите с актуалните световен (Франция) и европейски (Италия) шампион (и спечелената точка на чужд терен срещу последните), както и Швейцария, Русия, Украйна, Словакия и Северна Ирландия.

За периода януари 2021 г. – януари 2022 г. бяха изиграни 13 мача. В тях бяха записани 3 победи, 4 равни и 6 загуби при голова разлика 12:21.

2. Лагер – сборове

През анализирания период “А” националният отбор взе участие в квалификациите за световното първенство в Катар, както и в 5 приятелски мача – четири от които извън рамките на страната. Пътуванията и лагер-сборовете преди квалификационните и приятелски срещи на тима, особено предвид пандемичната ситуация в целия свят, изискваха по-голяма като обем и отговорности административно-организационна работа от страна на всички отдели в Българския футболен съюз.

За нуждите на отбора преди всеки мач, независимо домакински или гостуване, бе използвана модерната база на НФБ “Бояна”, в която бяха нанесени допълнителни подобрения от гледна точка на технологии за възстановяване, тренировъчни пособия и прочее.

За настаняването и тренировъчния процес на отбора в чужбина бяха използвани хотели и съоръжения от висок клас, като дългите турнета (три приятелски мача в три различни държави през юни плюс две последователни гостувания през ноември) преминаха при безупречна организация от страна на БФС и партньорите му.

3. Пособия

В общо петте лагер-сбора през календарната 2021 г. бяха използвани всички налични модерни пособия за провеждането на пълноценен трениворъчен процес, като през есента за нуждите на вратарската подготовка БФС осигури на треньорския щаб последно поколение топкохвъргачка.

За проследяването на спортно-техническото развитие на състезателите, играещи зад граница, бе използвана професионалната система InstatScout, която служи като основа за анализ на представянето на играчите от страна на треньорския екип.

4. Списък на повиканите футболисти

Поради множество обстоятелства, в т.ч. трайни контузии, заболявания от COVID-19, както и в тон с политиката на изграждането на нов, подмладен национален отбор, през 2022-а бяха повикани голям брой състезатели, всички от които – предварително наблюдавани и анализирани както на живо, така и чрез специализиран софтуер. Пълният списък е както следва:

ВРАТАРИ: Николай Михайлов, Пламен Илиев, Иван Караджов, Даниел Наумов, Георги Георгиев, Мартин Луков, Светослав Вуцов;

ЗАЩИТНИЦИ: Васил Божиков, Петър Занев, Страхил Попов, Валентин Антов, Сисиньо, Петко Христов, Андреа Христов, Даниел Димов, Иван Турицов, Антон Недялков, Димитър Велковски, Кристиан Димитров, Алекс Петков, Едисон Йорданов;

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ: Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Ивайло Чочев, Петър Витанов, Бирсент Карагерен, Момчил Цветанов, Мартин Райнов, Антонио Вутов, Илиан Илиев, Доминик Янков, Лъчезар Котев, Янис Карабельов, Божидар Краев, Тодор Неделев, Борислав Цонев, Радослав Кирилов, Радослав Цонев, Станислав Иванов;

НАПАДАТЕЛИ: Димитър Илиев, Георги Йомов, Атанас Илиев, Спас Делев, Кирил Десподов, Андрей Гълъбинов, Георги Минчев, Калоян Кръстев.

5. Тактически отчет

На старта на квалификационната кампания аз и екипът ми предприехме рисков ход с промяна на схемата на игра на България – срещу Швейцария тимът ни излезе в постройка 5-3-2, като идеята бе да се уплътнят фланговете и центърът на терена, но за съжаление, концепцията не сработи. След приключване на първия лагер-сбор направихме детайлен тактически анализ и взех решение да променим системата на игра. В последните 7 мача залагахме предимно на 4-2-3-1 и 4-1-4-1, които доведоха до най-добри резултати през септемврийските мачове срещу Италия (4-2-3-1), Литва (същата) и Грузия (4-1-4-1).

България – Швейцария 1:3. Голове: 1, удари: 8, схема: 5-3-2, притежание: 31%, пасове: 295, точност: 81%;

България – Италия 0:2. 0, 3, 5-3-2, 32%, 311, 79%;

Северна Ирландия – България 0:0. 0, 3, 5-3-2, 33%, 293, 69%;

Словакия – България 1:1. 1, 8, 4-2-3-1, 44%, 442, 82%;

Русия – България 1:0. 0, 2, 3-4-3, 36%, 313, 76%;

Франция – България 3:0. 0, 1, 4-1-4-1, 33%, 320, 81%.

Италия – България 1:1. 1, 4, 4-2-3-1, 25%, 243, 74%;

България – Литва 1:0. 1, 14, 4-2-3-1, 59%, 574, 86%;

България – Грузия 4:1. 4, 8, 4-1-4-1, 40%, 331, 78%;

Литва – България 3:1. 1, 14, 4-2-3-1, 55%, 505, 81%;

България – Северна Ирландия 2:1. 2, 9, 4-4-2, 44%, 409, 78%;

Украйна – България 1:1. 1, 3, 4-2-3-1, 26%, 200, 75%;

Швейцария – България 4:0. 0, 1, 4-2-3-1, 30%, 280, 69%.

6. Възстановяване

Лагерите, тренировките, както и двубоите на националния отбор в този период се провеждаха по стриктния антиковид протокол на УЕФА, с регулярно тестване и спазване на противоепидемичните мерки от състезатели, щабове и делегация.

От гледна точка на възстановяване постковид синдромът се отрази негативно по отношение на физическите показатели, водещи до по-лесна уморяемост, респективно “контузливост”. Именно с цел справяне с този фактор бяха подсигурени както по-голям брой медикаменти, така и модерен ултразвуков апарат, К-лазер, 4 апарата за лимфодренаж Normatec криовентилатор и апарат GameReady. По време на лагерите футболистите също така използваха водороден инхалатор за подобряване на хидратацията, мобилен диагностичен ехограф и криосауна за цяло тяло, закупена за нуждите на тима от БФС.

7. Заключение и цели

Като положителен аспект от изминалите квалификации може да се отчете не само понижаването на средната възраст на националния отбор и интеграцията на голям брой таланти от младежките и юношеските формации на България, но и ефективността в дефанзивен план, където отборът не допусна нито един гол от статично положение, проблем, който се забелязваше отчетливо в предишните години.

Предвид добрата и последователна работа с новото ядро на отбора и натрупването на международен опит краткосрочната цел за 2022-а е задължително първо място в групата от Лигата на нациите и осигуряване на добра позиция за атака на следващия голям международен форум.

„24 часа“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ