Алберт Попов призна: Вече сe чувствам стабилен на всяка писта

Алберт Попов,

Алберт Попов е най-успешният български скиор за новия век. 25-годишният алпиец е състезател на СК „Мотен“. Най-големите успехи в кариерата му до момента са две шести места в слаломите за Световната купа в Шладминг, трето място в Европейската купа в Обереген и бронзов медал в гигантския слалом от младежкото световно първенство в Давос.

Алберт започна 2022-а година с принудителна почивка заради положителен тест за коронавирус. Въпреки това той намери време за да отговори на въпросите на „Мач Телеграф“ свързани с неговия живот на елитен спортист и да направи равносметка на постигнатото до момента, и за очакванията му както в личен, така и в професионален план. Днес Алберт стартира с №25 на слалома за Световната купа във Венген.

– Алберт как се чувстваш след принудителната карантина заради положителният тест за COVID-19?

– Чувствам се много добре. Нямам търпение да се върна обратно в състезателен режим. До слалома във Венген имах възможност да направя 2 тренировки на сняг в Швейцария.

– Каква е равносметката за изминалата година за скиор №1 в България?

– В последната година успях да постигна напредък и да се почувствам стабилен върху ските независимо от условията, които пистата предлага. Това за мен е голям скок напред в правилната посока, за да мога да показвам постоянни резултати във всички състезания.

– Кои бяха най-запомнящите се моменти за последните 12 месеца?

– Не мога да не започна с 6-тото място на състезанието в Шладминг през 2021. Това определено е една от кулминациите през изминалата година за мен. Като състезател по ски, няма как да не отбележа, че един от приятните ми моменти през изминалата година, беше и лятната ми почивка на море в Гърция с приятели. Въпреки това, през лятото положихме много усилия, които се радвам че се отплащат като резултати още в първите състезания от сезон 2021/22.

– Това, че си в елита на световните ски как промени личния ти живот? Усещаш ли тежестта на славата или известността има само положителни страни?

– Намирам себе си за много комуникативна личност. Тази „слава“, която аз не възприемам по онзи клиширан начин, единствено направи комуникацията ми с хората по-лесна, за което няма как да не съм щастлив.

– За какво не ти стига времето? Какво би направил, ако денонощието беше от 30 часа?

– Най-силно усещам времето да ме притиска в дните, в които пътуваме от едно място до друго – сутрин тренировка на сняг, след това стягане на багаж, след това пътуване с автомобил и/или самолет в продължителност на няколко часа. В тези дни определено бих се зарадвал на няколко допълнителни часа сън.

– Какви са професионалните ти планове за 2022? Какво е да планираш за година напред?

– Гвоздеят в програмата се надявам да бъде класиране в топ 3 на Световната купа и достойно представяне на Олимпиадата в Пекин. След това една здрава почивка и усилена подготовка за следващия сезон. Свикнали сме да планираме за една година напред. Като цяло от сега знаем следващата година по същото време горе-долу къде ще сме. Програмата всяка година е подобна на предходната.

– А в личен план какво ти се иска да направиш през новата година?

– Имам няколко идеи, които планирам и се надявам да се осъществят през предстоящата година. Ще се радвам да ги споделя, когато станат факт.

– Имаш ли любима екстра в новото си Audi? Коя е най-полезна, според теб?

– Голямо удоволствие е да шофирам нощем с автоматичните дълги светлини на Audi, като осигурявам своя комфорт, както и този на другите в движението. Намирам тази екстра за една от най-хубавите.

– Имаше възможност да тестваш и изцяло електрическия модел на марката. Какво е впечатлението ти от него?

– Ускорението! Това е нещото, което определено ме впечатли, а аз съм фен на скоростите, разбира се разумно на пътя. Бях удивен и от комфорта на возене, който Audi RS GT предлага, като спортна кола.

– Как върви подготовката ти за Зимната олимпиада в Пекин, която ще е втора поредна в кариерата ти?

– Емоционално сега се чувствам по-подготвен за посрещане на тази Олимпиада, отколкото преди 4 години, когато бях по-млад. От състезателна гледна точка, приемам старта от Олимпиадата като старт от ранга на Световната купа, където трябва да покажа най-доброто на което съм способен, така че подготовката върви наред с тази за всички останали стартове, като част от календара.

– Предимство ли е да имаш на финала на всеки слалом за Световната купа свои фенове с огромни плакати с твоя лик?

– Публиката на финала придава неописуема емоция към така или иначе вълнуващото състезание, а когато резултатът е добър усещането е като на звезда на рок концерт. Неописуемо е! Пожелавам на всеки да изживее за себе си тази емоция! Тази енергия е страхотен позитивен заряд.

– Как ти се отрази пандемията на личния и професионален живот?

– Разбира се, за човек, който постоянно е на път, не мога да крия, че в самото начало на локдауна, през пролетта на 2020 година, се почуствах добре, че съм вкъщи при близките си. Както за всички обаче, тази ситуация поражда и за нас допълнителни ангажименти, тъй като трябва да се тестваме преди всяко пътуване, преди всеки старт. Това натоварва програмата ни в известна степен, но сигурността е на първо място.

– Освен професионалното ти спортно оборудване, кои са най-важните компоненти за една успешна подготовка и участие в състезателния сезон?

– Екипът ми! Това са хората, без които тези резултати трудно могат да се постигнат, както и с неотлъчната подкрепата на Българска Федерация по Ски.

– Важни лични и професионални решения, които са променили бъдещето ти?

– Едно от най-правилните решения, които съм взимал, в професионален план, е Ивайло Борисов, който е мой треньор от детските ми години, да се върне като мой ментор, след кратко прекъсване от 2 години. Това е човек отдаден на спорта, с внимание към детайла, перфекционист. В личен план, най-важното решение, което съм взимал е да отдам живота си на ски спорта, въпреки трудностите.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ