Димитър Кузманов каза „Да!“ на политиката: Влече ме, имам желание да го направя

7 Dni Sport25.11.2021
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов изпраща несъмнено най-успешния си сезон в кариерата, в който вдигна своя най-голям трофей в кариерата и първи от сериите „Чаланджър“ – този в Барселона, а отличните му резултати през годината му помогнаха да прогресира с над 100 места в световната ранглиста, достигайки до своето върхово класиране към момента – 181-вата позиция. Сега за пловдивчанина е време за заслужена почивка, като вече се намира на родна земя, където предстои да проведе своята предсезонна подготовка.

В сряда нашият сънародник гостува в „Шоуто на Николаос Цитиридис“, където коментира ценностите си в живота, предстоящия Аустрелиън Оупън, взаимоотношенията си с Григор Димитров, както и желанието си за евентуално участие в политиката.

Мико, в дни като този (б.а. Националния ден на траур) за какво си мислиш?

– За нещастие, тази година аз също се сблъсках с нещо подобно – моят баща почина внезапно, и то само няколко преди един от мачовете ми с националния отбор. Оттогава не спирам да мисля колко ценно е това, което притежаваме – да живеем, да чувстваме, да обичаме и да правим това, което ни носи щастие. Вчера, когато, както аз, така и милиони българи научихме за трагедията, си дадох сметка още един път какъв късметлия съм, че всъщност имам възможност да живея. Да живея за удоволствието, което изпитвам, за нещата, които правя, за хората, които са около мен, за близките ми, приятелите; живея, за да се наслаждавам наистина на всеки един момент.

Тенисът ли е това, което цял живот те е дърпало напред и ти е давало смисъл?

– Не мисля, защото тенисът е някаква част от моя живот, една матрица, в която съм в момента и която рано или късно ще приключи. По-скоро взаимоотношенията между мен и близките ми хора, взаимоотношенията между всички, това да бъда добър човек, да бъда пример – това е смисълът.

Сега какво ти предстои?

– В момента се подготвям за така нареченото „австралийско лято“ – за Аустрелиън Оупън и евентуално за АТР Cup, в който участвахме миналата година с Григор, като все още не знаем дали ще вземем участие поради мерките и ограничения брой отбори, но със сигурност ще играя на Откритото първенство на Австралия и се готвя целенасочено за там.

Според новите мерки против COVID-19 неваксинираните тенисисти няма да могат да вземат участие. Джокович вече изяви мнението си, че няма да се ваксинира. Какво мислиш за вероятността играч като него да пропусне такъв голям турнир?

– Не мисля, че това ще се случи, защото смятам, че той няма да даде на някого друг да вземе това, за което той се бори. Да, Новак е твърдо против задължителната ваксинация още от момента, в който започна да се говори за нещо подобно, но там, накъдето е тръгнала ситуацията, може да се окаже така, че той да не вземе участие и на други турнири, тъй като след Австралия може би ще последват и други държави, които ще въведат това правило. В един момент вероятно той ще бъде принуден да го направи.

Има ли играч, когото силно мечтаеш да победиш?

– Да победя – не толкова, колкото да играя срещу него. Джокович е такъв пример, защото ми е идол. Мога да науча много неща дори само от един мач срещу него, а и като цяло самото изживяване, емоцията от това, че си достигнал дотам, че да играеш срещу Новак. Не са много хората, които имат тази възможност, и разбира се, с течение на двубоя научаваш много.

Представи си, че финалът на Аустрелиън Оупън е български. Григор Димитров и ти на финал. Какво ще почувстваш?

– Бих усетил удовлетворение, радост, а и не само за нас двамата, но и най-вероятно за всички българи.

С Григор сте приятели, не сте конкуренция. Той какви съвети ти дава?

– Да, приятели сме. Винаги ме подкрепя. Дори когато стигнах до по-високите нива – турнирите от Големия шлем, успяваме да се засечем, той много се радва, че играя на това ниво, тъй като ние през годините комуникирахме и си говорихме какво точно ми трябва, за да стигна дотук, давал ми е съвети кое имам нужда да подобря в тактически план и наистина се радвам за двама ни.

Каква е целта ти за догодина?

– Първоначалната е да успея да вляза в първите 150 и голямата ни цел на мен и моя екип е да вляза в топ 100, за да бъдем двама българи в челната стотица.

В личния си живот имаш подкрепа до себе си в лицето на златното момиче Християна Тодорова. Предполагам, в момента и двамата сте се фокусирали върху кариерите си и не мислите за сватба, макар че никога не е лош момент за това?

– На 13 януари догодина ще станат две години, откакто сме заедно. За сватбата – когато го усетим, ще го направим.

Би ли взел участие в парламентарна надпревара, както направи приятелката ти?

– Бих участвал, защото знам какво мога да дам и имам желание да се занимавам с нещо подобно след края на кариерата си. Не се виждам като треньор, тъй като нямам нужните качества, за да бъда такъв, не го усещам. Но мога да помагам по друг начин и това е нещо, което ме влече, и наистина имам желание един ден да го правя.

„Тенис.бг“

Снимка: Официален Инстаграм на Шоуто на Николаос Цитиридис


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ