ЦСКА привлича трима нови играчи

7 Dni Sport05.10.2021
ЦСКА - Бодьо Глимт, Отбор

За първи път от няколко сезона насам в Борисовата градина не се говори на глас за шампионската титла. Поне не от отговорните фактори. Ясно е, че всички си мислят за детронация на Лудогорец, но официално от клуба се обединиха около изреченото от Стойчо Младенов „до две години“. Само Алан Пардю преди няколко дни си позволи да изрече на глас мечтите. Разбира се, че ако се отдаде възможност, армейците ще атакуват първото място и ще направят и невъзможното да бутнат разградчани от върха, който са окупирали вече една декада. Истината е, че това не може да се случи само с желание, а щастието едва ли ще каца на рамото на армейците всеки път, както го стори срещу Царско село.

Качеството се побеждава с качество, а на „Армията“ имат нужда от по-голяма ширина и класа в състава, за да могат да мислят за нещо повече от второто място. И без много фанфари и гръмогласно афиширане на амбиции от ЦСКА явно работят в тази насока. И именно поради тази причина само за няколко месеца бяха направени две селекции. Първата се оказа пълен провал. Жуниор Нзила и Хамза Чатакович са абсолютни разочарования и едва ли ще успеят да променят с нещо статута си. Те ще продъжлават да заемат място в съблекалнята, докато червените не намерят начин да се освободят от тях. Йоан Бай притежава известни технически и скоростни качества, но в повечето случаи представянето му е като дим без огън, а избухванията му са епизодични и крайно недостатъчни, за да придаде необходимата класа, за да могат армейците да са конкурентноспособни на Лудогорец. За Яник Вилсхут, който вече е известен като червения Билал Бари, всичко е казано. Яловият нидерландец показа, че времената, когато е играл голям футбол, са отминали безвъзвратно, а вече има и логично обяснение защо в последната година е бил неизменна част от резервната скамейка в Израел.

Втората селекция на ЦСКА е с една идея по-успешна. Карло Мухар постепенно се утвърждава в състава. Вкара решаващ гол срещу Царско село, с който донесе ценни три точки за отбора. Но показва и слабости, които на този етап са приемливи, тъй като адаптацията му все още не е завършена. За него и останалите трима, който доходха на по-късен етап, е рано да се дават оценки, тъй като не са водили подготовка с тима. Тепърва ще проличи и доколко Карол Метс и Калоян Кръстев ще са полезни на ЦСКА и дали могат да придадат добавена стойност на отбора. Лам изглежда попадение, може да играе добре на два поста и е мислещ състезател. И въпреки че на „Армията“ привлякоха осем футболисти в рамките на 2-3 месеца, то все още има отворени пробойни, които не позволяват червеният кораб да потегли към обетованата от разградчани земя. За целта Стойчо Младенов се нуждае от подсилване на двата бека, нуждае се и от ляво крило. Към момента Екзекутора на Ливърпул и Левски разполага вдясно на защитата с Иван Турицов и Асен Дончев. Първият е на 22 години и не показва някакво сериозно израстване, а освен това често има проблеми с контузии. Той редува слаби с посредствени игри и много рядко представянето му е убедително, може би един-два пъти от 10 мача. Дубльорът му Асен Дончев все още не е готов да захапе като титуляр. От другата страна е Брадли Мазику, който е с изтичащ договор и лакатуши в представянето си. ЦСКА няма никаква алтернатива на неговия пост, несериозно е да броим Жеферсон за такава. Французинът е чудесна опция за схемата 3-5-2, която изповядваше Бруно Акрапович и когато му се налагаше да се подвизава като халф бек. Той е силен във фаза атака, повратлив и маневрен състезател, но като типичен краен бранител издиша срещу по-солидни съперници. Неслучайно се пропука във всички по-сериозни гостувания – с Осиек, Виктория и Рома. За лявото крило, където в момента от немай къде се подвзава Вилдсхут, всичко е ясно. Нидерландецът е слаб пред гола, не помага достатъчно в дефанзивен план, а центрирането му никакво го няма.

И това са само най-видимите проблеми по окомплектоването на състава – има и още позиции, на които трябват по-солидни опции.

Ако Стойчо Младенов успее да си осигури нужните попълнения, с които да запълни пробойните, то на „Армията“ ще имат повече аргументи в битката за първото място.

Автор: Явор Пиргов, „Тема Спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ