Ефектът „Мъри“ е видим. Наско се ти си на ход, направи го

7 Dni Sport04.10.2021
наско сираков, станимир стоилов

Измина малко повече от месец от завръщането на Станимир Стоилов в Левски. Повечето треньори у нас искат време и сериозен кредит на доверие, за да се види положителна промяна от назначението им. Това обаче не важи за Мъри. Специалистът получи тежко наследство, но тридесет дни по-късно „сините“ вече извличат дивиденти от работата на своя треньор.

Мнозина ще кажат, че столичният гранд все още няма победа при Стоилов. И ще са прави. Но, левскарите отдавна са показали, че не се ръководят от един или два успеха. За тях винаги е бил важен обликът и играта на отбора. Резултатите винаги са следствие.

Смело можем да заявим, че промяната към добро в Левски е огромна. С просто око се вижда, че „сините“ вече не са онзи изплашен и неспособен тим. Стоилов вкара ред и организация в отбора. Въпреки индивидуалните грешки в отбрана, прогресът на целия отбор във фаза защита е солиден, на фона на нивото от преди месец. Футболистите започнаха да са по-уверени с топката, в движението си по терена. Мъри накара всички без изключения да мислят преди едно или друго действие. В неделя вечер срещу Лудогорец в определени периоди от мача столичани показаха, че могат да бъдат онзи хищник, за който говори Стоилов. След втория гол на разградчани „сините“ не паднаха духом, както често им се случваше преди, а с характер и разнообразни действия в атака търсеха позитивен резултат. Дори след 2:2 жестовете на треньора на домакинската скамейка бяха красноречиви: „Сините в атака!“. Манталитът на 54-годишния специалист е такъв. Той можеше да се затвори отбора си с надеждата, че ще успее да излъже разклатения си противник по подобие на Славия, но винаги е бил привърженик на офанзивния футбол и убеждението, че трябва да се надиграва със съперника. Пък било то и по-класен от скромните възможности на Левски към този момент. Подобрение вече има и във физическата форма на играчите. Тимът се държа до последните минути, макар че новият треньорски щаб е принуден да прави мини подготовка по време на сезона.

Лудогорец победи Левски изцяло с индивидуални качества и след невероятни грешки на столичани. Оценката за представянето на „сините“ дойде веднага след последния съдийски сигнал на Георги Кабаков. Публиката рядко може да бъде заблудена, а нахлуването на терена на стотици деца и емоцията в очите им е показателна. Преди месец мнозина фенове дори не искаха да гледат мачовете срещу евроучастниците – Локомотив Пловдив, ЦСКА и Лудогорец. Надеждите им бяха Левски да загуби с по-малко. Сега същите съжаляват, че любимият им отбор не стигна да победата. Защото не бе далеч от успеха и в трите срещи.

Ефектът „Мъри“ на „Герена“ вече е видим, но за да може отборът да вдигне още повече нивото си е необоходима класа. А класата струва пари. За да може Левски да се бори за челните позиции му трябват поне три-четири нови попълнения. Затова сега на ход е Наско Сираков. Босът на „сините“, както и новият генерален спонсор, са длъжни да направят и невъзможното, но да осигурят бюджет от поне 1 млн. лева на Стоилов за зимна селекция. Нуждата от класни попълнения при „сините“ на някои постове е крещяща. Мъри е футболен магьосник. Той изстисква максималното от възможностите на настоящите футболисти, но и те, както всеки човек, имат някакъв лимит, който не могат да наскочат. По една или друга причина на „Герена“ са се озовали не един и двама играчи с лимитирани качества, с които отбор за евротурнирите трудно може да се гради. Поради това е нужно и собственикът да влезе в ролята си.

И още нещо, което не е никак маловажно. До Конгреса на БФС има осем дни, а от Левски така и не обявяват официално зад чия кандидатура ще застанат. „Сините“ са вековен клуб с традиции и не отива на името им да нямат позиция по тема, от която зависи бъдещето на целия български футбол.

Ефектът „Мъри“ на „Герена“ вече е видим. Левски расте с миши стъпки. За да се превърне в хищник – на ход е Наско.

„Гонг“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ