Гениалният трансфер, с който ЦСКА замести едновременно и Антов, и Кох

7 Dni Sport31.08.2021
Черно море - ЦСКА, Томас Лам

Едно от новите попълнения на ЦСКА – Томас Лам – имаше челен сблъсък с родната действителност още в дебюта си в българската Първа лига. Израсналият в школата на A3 Алкмаар и прекарал почти цялата си кариера в нидерландския елит финландец записа първия си мач като титуляр за ЦСКА на разораната нива на стадион „Тича“. 27-годишният бранител обаче показа, че не му е нужно никакво време за адаптация, хвърляйки се максимално в битката от първата минута. Комуникацията и разбирателството му с Юрген Матей, с когото говорят на един език – нидерландски, бе перфектна като за първи мач заедно. А с ключовото за развоя на мача изчистване на топката от голлинията в 47-ата минута Лам сякаш направи изявление към червените привърженици: „Дори и след напускането на Вальо Антов и контузията на Мено Кох зашитата на ЦСКА е в добри ръце“.

Томас показа, че разполага с голям потенциал още в дебюта си за армейците. След четвърт час игра от второто полувреме в плейофа реванш срещу Виктория Пилзен Тибо Вион получи тежък удар и се наложи да бъде заменен. Стойчо Младенов гласува доверие именно на финландеца и той не го разочарова. Една от основните характеристики в играта му е увереността, с която владее топката. Тя му помага да се представя еднакво добре и като централен защитник, и като дефанзивен халф. Именно в средата на терена внесе стабилност срещу Виктория. Със силното си представяне направи така, че да не си проличи отсъствието на Вион, който преди това бе един от най-силните играчи на терена.

Същото Лам стори и на „Тича“. Часове преди дербито във Варна бе официализирано преминаването на Валентин Антов в Монца, а при отсъствието на Гълъбов и Кох бе ясно, че дори и да не е напълно готов кондиционно, Лам ще започне от първата минута срешу Черно море. Не само че финландецът не позволи физическото му състояние да се отрази на представянето му, но и на няколко пъти спаси червената врата при опасни атаки на моряците. Най-ярката от тях бе спомената вече ситуация в началото на второто полувреме, при която след никак не лесно изпълнение от въздуха изби от голлиния летящата към мрежата на Евтимов топка.

Лам започна отляво на централната двойка защитници, а впоследствие премина вдясно, което показа, че тепърва предстои да се напасва с много силно представящия се от началото на сезона Юрген Матей. Но дори и в първия си мач заедно двамата показаха, че тандемът им разполага с огромен потенциал. Справиха се много добре с отблъскването на щурмовете на вдъхновените моряци, а ужасният терен и множеството грешки на игралите много под нивото си Турицов и Мазику не направиха задачата им по-лека. Въпреки това смелото им представяне и добрите изяви на Евтимов на вратата доведоха до суха мрежа за армейците и постигането на важна победа в едно от най-тежките гостувания за сезона.

Предстои пауза за националните отбори, а Томас, който бе в състава на Финландия за европейското първенство, този път не бе повикан от селекционера Марку Канерва. Това е прекрасна новина за Стойчо Младенов и щаба му, които ще имат допълнително време да работят върху физическата му подготовка и сработката с Юрген Матей. Бранителят изигра само 150 минути с червения екип, но вече показа белези на висока за България класа, като си личат характеристиките на нидерландската школа. Томас Лам изглежда като безспорно най-доброто попълнение на армейците през лятото досега и бързо може да се превърне в перфектния заместник на доскорошния капитан на тима Валентин Антов.

Мартин Костадинов/ „Тема спорт“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ