Галчев проговори за трансфера на Антов и отсече: Дано ЦСКА стопи разликата с Лудогорец

левски - царско село, борис галчев

Борис Галчев подписа наскоро с Миньор (Перник). Изпълнителният директор на чуковете Велизар Димитров нарече 37-годишния халф „вдъхновение“ за всички в съблекалнята. Галчев се съгласи да отговори на въпросите на „Тема: Спорт“.

Г-н Галчев, защо избрахте Миньор и какво заварихте в Перник?
– Не бе трудно да взема това решение. Разговарях с шефовете и с треньора Христо Янев, като ме грабна това, че в Перник се стартира сериозен проект. Хората, които работят в клуба, са решени да върнат старата слава на Миньор, но искат да го направят стъпка по стъпка. Харесаха ми поставените цели, планът и визията за бъдещето. Първо ще се изгради базата, ще се поставят основите, а след това ще дойдат и резултатите. Хареса ми, че всичко се гради на уважение и честност. Щастлив съм, че ще играя в отбор, заради който живее цял един град, а нямаше как да откажа на Христо Янев, който за мен е повече от треньор, той ми е приятел.

Какво е да работиш с Христо Янев?
– Това е огромна чест и удоволствие. Янев живее за футбола. Той работи 24 часа в денонощието. И впечатляващото е, че на първо място мисли за отбора и момчетата. Безспорно е сред най-добрите треньори в България. Между другото чувам отлични неща и за Александър Томаш, но с него не съм работил. С Христо Янев се разбрахме много бързо. Той ми каза какво очаква от мен. Запознат е с качествата и възрастта ми. И знае кога ще му трябвам на терена и кога ще бъда отстрани. Самият треньор ми сподели, че има нужда от мен в съблекалнята, да помогна на младите момчета със съвет, с потупване по рамото.

Може ли да очакваме в един момент просто да станете част от неговия щаб?
– (Смее се.) Ще видим, времето ще покаже. За мен ще е чест. Ясно е, че времето ми като футболист изтича, но аз след това ще продължа да бъда във футбола. Вече имам един лиценз и ще трябва да продължа да се развивам.

Кой ви е най-близък в съблекалнята?
– Дойдохме с Божидар Васев, познавах отдавна Виктор Райчев, с когото играхме заедно в ЦСКА, но в съблекалнята всички сме в отлични отношения. Много хубаво е, че легенди на Миньор като Тони Евтимов и Варадинов са част от екипа на Янев и помагат също за сплотяване на колектива.

С кой номер ще играете?
– Ще се наложи да нося „десетката“. Тя беше свободна. Знаете, че моят любим номер е „осем“ заради Христо Стоичков, но в Миньор с него играе един млад и много перспективен футболист – Кристиян Слишков, и затова му го оставям. Той е прекрасен спортист с огромно бъдеще. Прави ми впечатление, че в отбора има момчета, които по нищо не отстъпват на играчите от водещите отбори. Миньор разполага с още млади играчи като Калоян Йосифов, Боби Будинов, Тони Славчев, които имат голям потенциал. Не искам да изреждам имена, за да не пропусна някого. На тях просто им трябваше малко опит и самочувствие, а аз ще опитам да им ги дам. Смятам, че това е правилният път за целия ни футбол – да се дава шанс, самочувствие, увереност на младите български играчи. Така го правят и в друг мой бивш отбор – Септември, така е и в Миньор.

Запознат ли сте с нивото във Втора лига?
– Да, познавам го добре. Определено над всички е Пирин. Проблемът е, че в Б група много отбори не искат да играят футбол. Те разчитат на домакинствата си и там правят всичко, за да спечелят някоя и друга точка. Накъсват играта, мачът се играе на неокосен терен… Но кого лъжат, лъжат себе си и така вредят на футбола. Виждате, че дори Пирин, които се забавляват при домакинствата си, изпитват трудности при гостуванията.

Каква е прогнозата ви за развитието на надпреварата в Първа и Втора лига?
– Пирин няма да има проблем да спечели промоция. Те превъзхождат всички във всичко. Вярвам, че Локо София също ще успее да влезе в А група. Те имат проблеми, а и ще им трябват доста нови играчи за елита, но техните фенове го заслужават. Хебър също има амбиции, а и там се работи и се правят хубави неща, особено около базата. Но аз гледах програмата и видях, че на Миньор му предстоят 10 домакинства и 5 гостувания. Убеден съм, че ще покажем съвсем различно лице в сравнение с есента. Защо пък да не стигнем ние до баража за влизане в елита? Особено ако се върне публиката на стадионите, ние ще имаме огромно предимство в лицето на нашите фенове. Относно Първа лига се надявам ЦСКА да успее да стопи аванса на Лудогорец. Дано през пролетта се играе честно и специално на мен ми се иска в елита да има повече отбори. Например да са 18, но всички да разполагат с добри бази и условия.

Защо си тръгнахте от Царско село?
– Не, нямаше драми. Аз не се сърдя на никого. Оставих много приятели там. По принцип съм човек, който не таи лоши чувства. Аз търся вината винаги в себе си. Няма лоши чувства. Взехме взаимно решението и им желая успех.

Кой момент от кариерата си искате да изживеете отново и към кой не искате да се връщате?
– Сред най-прекрасните моменти е спечелването на Купата на България с ЦСКА. Беше невероятно, но дано най-щастливият тепърва да предстои. А към лошите наистина не искам да се връщам.

Преди години Валентин Антов „проходи“ във футбола пред погледа ви…
– Още тогава си личеше, че това момче притежава огромен потенциал и го чака прекрасно бъдеще. Той беше изключително възпитан, концентриран и тренираше сякаш е професионалист с 10-годишен опит на най-високо ниво зад гърба си. Много съм щастлив от трансфера му и съм убеден, че ще успее.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ