Вальо Антов е фаворит за Футболист на годината, ЦСКА усилено му търси заместник

Футболист на Годината 201823

Централният защитник на ЦСКА Валентин Антов е фаворит за футболист №1 на 2020 година.

Гласуването за 60-ото юбилейно издание на анкетата започна вчера и ще продължи до 30 декември.

Награждаването ще бъде на онлайн церемония в началото на януари, а конкуренцията за приза изглежда сериозно свита.

20-годишният Антов е основен претендент за наградата, след като през 2018-а бе избран за Най-проспериращ млад футболист.

Тази есен младият бранител игра във всички 26 мача на ЦСКА в първенството и в Лига Европа, като се отличи в решаващите двубои с БАТЕ Борисов и Базел, както и в срещите от груповата фаза с Рома – равенството 0:0 на „Олимпико“ и победата с 3:1 в София.

Неслучайно интерес към Антов вече проявиха именно римските „вълци“ и английският Арсенал, а ЦСКА има три варианта за заместник, ако се стигне до трансфер на младока.

Техническият директор Алън Пардю е предложил на ръководството бивш свой възпитаник – централния защитник на АДО Ден Хааг – Шакил Пинас. Той е роден на 19 март 1998 година и има суринамски корени, висок е 182 см. Като юноша минава през школите на Фейенорд, Ден Хааг, Алфензе Бойс и Дордрехт. Именно с Дордрехт подписва първия си професионален договор през 2016-а и изиграва 4 мача в елита. През следващото лято Пинас преминава в Адо Ден Хааг, като постепенно се утвърждава при „жълто-зелените“, за които към момента има общо 59 срещи и 5 гола.

Най-силна за него е именно миналата кампания 2019/20, в която участва в 25 двубоя и се разписва на три пъти. В края на декември Алън Пардю е назначен за треньор на Ден Хааг с нелеката задача да спаси тима от изпадане, но англичанинът не успява да преобрази „щъркелите“, регистрирайки едва една победа в 8 мача за първенство – 2:0 над Валвайк в официалния дебют на наставника, като единият гол е дело именно на Пинас.

Защитникът е несменяем титуляр при Пардю, бележи още веднъж при поражението с 2:4 като гост на Спарта Ротердам, а при 0:0 с Хераклес е изгонен за втори жълт картон в 90-ата минута. Така заради наказание Пинас пропуска оказалия се последен мач на британеца начело на Адо (0:4 срещу АЗ Алкмаар), след който първенството е прекъснато заради пандемията от коронавирус, а впоследствие и прекратено на 24 април. Няколко дни по-късно Пардю е освободен, а тимът все пак оцелява, тъй като изпадащи в този сезон няма. Техническият директор на ЦСКА добре познава качествата на нидерландеца и затова е дал името му на мениджърския екип на „Армията“. Пинас, който се отличава с много добра игра при статични положения, има действащ договор с Адо.

При продажба на Валентин Антов обаче шефовете на ЦСКА могат да извадят нужните пари за привличането му – било под наем или да откупят правата му. Бранителят е играл в 10 от 13-те мача на АДО през този сезон, а отборът му заема предпоследно място в класирането.

Освен нидерландеца, вариант за „червените“ е и централният защитник на Уотфорд Франсиско Сиералта, който може да пристигне като преотстъпен на „Армията“. Така чилийският национал би станал поредният играч, който Уотфорд дава под наем на „червените“ след офанзивните футболисти Джером Синклеър и Адалберто Пеняранда, които акостираха в началото на октомври.

23-годишният Сиералта премина при „стършелите“ през лятото от Удинезе с договор за 3 години, но за момента не успява да се наложи в тима от Чемпиъншип, за който има само 4 мача – два за първенство и два за Купата на лигата. Юношата на Универсидад Католика (Чили) е висок 192 см и през 2017 година е купен от Удинезе, който тогава е собственост на настоящите босове на Уотфорд – фамилия Поцо. Впоследствие чилиецът минава под наем през Парма (2017/19) и Емполи (2020). За евентуална сделка ще помогне бившият спортен директор на ЦСКА и настоящ на Уотфорд Кристиано Джарета.

Сиералта е третата опция за ядрото на червената защита наред с Шакил Пинас и Диниш Алмейда. Защитникът на Локо Пд е силно желан от Бруно Акрапович, но ще трябва да намали сериозно финансовите си претенции, ако иска да премине на „Армията“.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ