Вратарят на Черно море: Илиан Илиев е чудесен треньор, дано остана по-дълго във Варна

7 Dni Sport01.05.2020
миодраг митрович

Миодраг Митрович пристигна в Черно море миналото лято. „Меридиан мач“ говори с него по време на пандемията, а той призна, че е под карантина, тъй като е пътувал до Швейцария.

Миодраг, как изживяваш този труден за всички период на изолация?

– Благодаря за вниманието. Добре се чувствам. В момента не излизам от вкъщи, защото съм в карантина. Тренирам по два пъти на ден и така времето ми минава по-бързо.

Защо си в карантина?

– Успях да се върна за няколко дни при семейството ми в Швейцария. Да ги видя, да прекарам известно време в тяхната компания. Прибрах се във Варна и сега не трябва да излизам.

Добре ли са близките ти?

– Да, благодаря на Бога. Всички се справят нормално със ситуацията. Сестра ми е медицинска сестра в педиатрията. В началото на пандемията много се страхувах за нея, защото работи на първа линия. Говорих много с нея, но тя ме успокои. Разумна е, много съвестна и е взела всички мерки за безопасност.

Как минава един ден на Миодраг Митрович сега?

– О, нищо особено не ми се случва. Ставам рано, веднага си правя закуска. След това тренирам, после обядвам, почивам, а след обяд правя нова тренировка. Вечерта ми е запазена за филми, сериали. Може би като при повечето хора.

Коя е последната книга, която прочете?

Последната ми книга е „Печелившият манталитет“ на Джордж Мъмфорд. Той е спортен психолог. Книгата е много добра. Точно преди това бях прочел автобиографията на ЛеБрон Джеймс.

Каза, че тренираш два пъти на ден вкъщи. Как успяваш?

– За щастие имам един приятел в Швейцария, който е кондиционен треньор. Той ми изпраща и допълнителни упражнения, които са направени за мен. Така успявам да поддържам добра форма дори между 4 стени.

Ти си роден и живееш в Швейцария, но си от сръбски произход. Защо родителите се преместиха?

– Да, те са го направили много отдавна. В среда на 80-те години са заминали на работа в Швейцария. След това са се върнали за кратко, а от 1990 година живеят постоянно в Швейцария. Аз имам по-големи сестра и брат, които са родени в Босна, тъй като ние сме оттам. Аз обаче съм роден в Белинцона. Семейството ми е направило свой избор и заради несигурната обстановка в бивша Югославия и конфликтите.

Някой от сестра ти и брат ти занимава ли се със спорт?

– Не, аз съм единственият спортист в цялото семейство. Аз съм влюбен във футбола от малък.

Кога започна да тренираш?

– Бях малък. Майка ми ни записа с брат ми, защото държеше да тренираме, да сме здрави и атлетични. После брат ми се отказа, а аз продължих и превърнах футбола в моя професия засега.

Винаги ли си бил вратар?

– Да, от малък съм вратар. Е, при най-малките съм играл и като нападател. Даже често вкарвах голове. (Смее се). Но бързо застанах на вратата и не съм мърдал от там.

Смяташ ли, че играеш добре с крака, което е много важно за съвременните вратари?

Да, много се старая постоянно да се подобрявам. Изключително важно е за вратарите да са добри с краката. Моите идоли са Едерсон от Манчестър Сити и Tеp Щеген от Барселона. Неслучайно и двамата играят перфектно с крака. Смятам, че в момента са най-добрите в света.

Как се осъществи трансферът ти в Черно море?

– Лесно стана. Аз бях свободен футболист, без договор. Чрез мениджъри се свързаха с мен от Черно море. Имаха нужда от вратар. Така се присъединих към отбора на подготвителния лагер в Банско. Харесаха ме и ми предложиха договор. Аз съм много доволен от отбора. Треньорът Илиан Илиев работи много добре с нас. Постоянно прави усилия и опити да подобри представянето ни. Усещам, че има доверие в мен, което е много важно.

Снимка 433681

Харесва ли ти Варна?

– Да, градът е много хубав, всичко е наред. Сега не мога да ходя на плаж, въпреки че живея близо до морето. В карантина съм обаче, а и правителството още не е разхлабило мерките. Но плажът е едно от любимите ми места, там си изчиствам главата.

Кой е най-добрият мач, който си изигра с фланелката на Черно море?

– Определено мачът с Лудогорец като гост. Играхме много добре като отбор, всички. Срещнахме се срещу много силен съперник. Поведохме, те ни изравниха в края и завършихме наравно. Представянето на Черно море беше много силно наистина. Бяхме доволни след края на мача, защото знаехме, че сме си свършили перфектно работата.

Как виждаш бъдещето си? Ще останеш ли в Черно море и следващия сезон?

– Сега всичко е несигурно и едва ли е време за прогнози. Аз имам договор с Черно море до лятото на следващата 2021 година. Засега не мисля за нищо друго. Ако получа оферта, мога и да помисля, но се чувствам добре в Черно море.

С един от бившите ти отбори – Университатя Крайова, си спечелил Купата на Румъния. Мислиш ли, че е възможно да спечелиш трофей и с Черно море?

– Разбира се. Отборът ни е силен, имам отлични съотборници, страхотен треньор. Ясно е, че този сезон няма да спечелим, защото изпуснахме доста точки. За Купата пък отпаднахме от Левски. Но аз знам, че неотдавна Черно море е печелил Купата на България. Не виждам защо да не я спечелим следващия сезон отново.

На какъв език си говориш с треньора Илиан Илиев?

– Трябва да отбележа, че Илиев говори малко сръбски, което много ми помага. Особено ми беше полезно в началото. Аз го разбирам и когато говори български.

Имаш ли проблеми със защитниците пред теб, тъй като комуникацията между вас е много важна?

– Разбираме се добре, няма проблеми. Трябва да призная, че в началото ми беше малко трудно да викам на английски и български, но вече всичко е наред. Сега се разбираме перфектно.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ