Първа победа за България на Евроволей, подчинихме Финландия

Словения - България, Волейбол, Мъже, Отбор

България постигна първата си победа на Европейското първенство по волейбол за мъже след успех с 3:1 над Финландия в Двореца на културата и спорта във Варна.

Селекцията на Пламен Константинов отново не впечатли, но с помощта на мощната подкрепа на домакинската публика се справи с финландците.

Първите два гейма бяха спечелени от „лъвовете“ трудно с 28:26 и 27:25. В третата част тотално отстъпихме на Финландия, който взе гейма с 25:15 и върна интригата в мача. „Трикольорите“ обаче затвориха срещата с 3:1 след 25:16.

Най-сериозни неприятности ни създаваха Йонас Йокела и Лука Мартила, които реализираха по 18 точки. Топреализатор за България беше Цветан Соколов с 16.

Утре България почива. През уикенда ни предстоят два мача – първо срещу Украйна, а после срещу Хърватия.

Под мощните викове „Българи юнаци“ на отново препълнената зала първият начален удар изпълни Мартин Атанасов. Дългото разиграване беше завършено технично отново от него – 1:0 за България. Атмосферата беше повече от прекрасна. Двата отбора започнаха предпазливо и разменяха точки. Финландия първи излезе с две напред при 5:3.Неприятно за нас бе, че разликата се увеличи до 7:4 и треньорът ни Пламен Константинов поиска първо прекъсване.Серията беше прекъсната от Атанасов с още едно технично пускане над блокадата. Мощен блок на Георги Сеганов направи резултата 6:7. Равенството дойде при 8:8.

Финландия обаче пак ни дръпна с две точки, но публиката ни вдигаше с всеки миг и отново изравнихме – 11:11. Не можехме обаче да ние да поведем и пак изостанахме – 11:13. Радостното беше, че не позволявахме повече и пак стигнахме до паритет – 14:14. Време беше ние да покажем, че можем да водим. Алекс Грозданов се погрижи с ас! Отборите бяха изключително равностойни и шоуто за публиката бе пълно. Важното беше ние да допуснем по-малко грешки до края на частта. Нервността накара и съперниците да допускат доста грешки при начален удар.

При 20:19 треньорът ни пусна за първи път Алекс Николов, който още не е възстановен напълно след вирус. Младата ни звезда застана на началния удар и след него стана и най-дългото разиграване до момента. Няколко спасени топки на корта от двете страни накрая завършиха с точка за Финландия – 20:20. Отново се заредиха равенства след равенства. Атанасов доведе до първия геймбол при 24:23. Жалко – финландската блокада „хвана“ Соколов и ново равенство. Напрежението се покачваше с всяка секунда. Сега бе ред на Финландия да има геймбол при 25:24. Атанасов спаси частта с блокаут. Но пускане на финландците им донесоха ново предимство – 26:25. Този път Николай Пенчев изравни. Денис Карягин даде аванс на България – втори геймбол. И отново той взриви залата – 28:26.

Вторият гейм вече започна по наш вкус – 2:0. След драмата от първата част обаче никой не очакваше, че ще е лесно. Финландия се върна с 2:2. Равенствата вървяха до 5:5, когато гостите стигнаха до 7:5. Изравнихме статуквото при 8:8. Финландците отново успяха да възстановят аванса си с добра блокада – 11:9. В такъв мач трудно можеше някой да има голяма преднина и когато резултатът стана 13:10 за съперника, Константинов прекъсна първия си таймаут за гейма. Това подейства и Николов спря серията. Финландците успяха да вкарат гейма в размяна на точки, което ги устройваше, но не и нас. Николов пак беше изключително важен коз на България. Неговата атака намали пасива ни до 17:18. Ас на Карягин доведе до 20:20 и всичко започваше от начало в гейма.

Никой от двата отбора не се даваше. Подобно на първата част в решителните моменти резултатът бе равен – 21:21, 22:22, 23:23. Тогава дойде и геймбол за Финландия. Съперникът ни помогна с много лош начален удар в аут – 24:24. Страхотна блокада на Николай Колев обърна събитията – геймбол за нас! Подобно на първата част нещата не ставаха лесно. Финландия от своя страна изравни 25:25. Николов даде още един шанс на България. Младият ни волейболист е истински диамант в играта! Направи блокада и поведохме с 2:0 след 27:25.

В третата част Финландия взе първите три точки. Лошата серия беше спряна от Карягин. Сега обаче гостите стигнаха до най-дългата до този момент разлика в мача – 6:2. И държаха я държаха също при 9:5. Атаки на Николов и Карягин ни върнаха на корта – 7:9. За съжаление Финландия възстанови аванса си – 14:10. Резултатът стана и още по-голям – 17:11. Трябваше ни спешно да направим дълга серия, за да спечелим мача в три гейма. Само че това не можа да се случи. Гостите не само не дадоха заден, но и увеличаваха аванса си – 22:13. Започнахме да мислим за четвъртия гейм. За статистиката третият отиде във финландска полза при резултат 25:14.

Четвъртият започна с мощен български натиск. Поведохме с 2:0 и увеличихме преднината си на 7:2. Вече трябваше само концентрация и малко грешки. Финландия обаче беше опасен съперник, а сериите й дълги. Така намали аванса ни на 8:5. Подкрепяни от прекрасната публика, нашите нямаха намерение да се дават. Два поредни аса направи капитанът Цветан Соколов – 11:5. В този момент съпротивителните сили на Финландия изглеждаха неутрализирани. Настроението изцяло беше в българския лагер. Но евентуално отпускане можеше да стане най-големият ни враг. Не го допускахме и дръпнахме с 14:7. Феновете ликуваха, а нашите редяха точките – 16:8. Много силни минути правеше Николай Колев. Треньорът Константинов си позволи лукса да даде почивка на Алекс Николов, тъй като играта ни вървеше прекрасно и без него. В крайна сметка се наложихме с 25:16.

Вече беше въпрос само на момент, в който да запишем първа победа на Европейското първенство. Водехме с 20:11 и никой не можеше да ни спре.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ