Нещо невиждано от години се случва в Левски! Феновете чакат това повече от 14 години

Левски Тренировка 9

Левски е трети в класирането, като шансовете на тима да спечели трофей през кампанията са почти нулеви – изоставането от Лудогорец е 8 точки, а още през есента отборът отпадна от турнира за Купата на България. Така, ако не стане чудо, в края на май на „Герена“ ще отчетат десета поредна нулева година – за последно ликуваха със златните медали в шампионата през 2009-а.
Въпреки неуспехите през този сезон, той е много добър за трима от играчите на Левски – нападателя Станислав Костов, крилото Жерсон Кабрал и офанзивния халф Давиде Мариани. До края на кампанията те могат да сторят нещо, което не е правено на „Герена“ от сезон 2004/05. Тогава за последно трима играчи на тима финишираха, отбелязвайки 10 или повече гола в първенството. Костов вече си е „свършил работата“ – има 18 точни изстрела в елита. Той се бори за голмайсторския приз с нападателя на Лудогорец Клаудиу Кешерю – румънецът е със 17 попадения.

Мариани и Кабрал пък са на крачка от кота „10“ – имат по 8 гола. И в събота имат отлична възможност да увеличат актива си в гостуването на последния в класирането Верея.

В предишните три сезона в Левски нямаше играч, който да вкара повече от 10 гола. Тази бройка достигна единствено Божидар Краев през 2016/17. През миналата кампания водещ реализатор на тима бе… централният защитник Давид Яблонски, който вкара 9 пъти. През 2015/16 пък Венци Христов с осемте си гола през пролетта завърши сезона като №1.

През сезон 2004/05 трима футболисти на Левски вкарват 10 или повече гола в първенството. Тогава Димитър Телкийски и Емил Ангелов вкарват по 11 пъти, Даниел Боримиров – 10. От онази кампания до днес пък има само двама, разписали се повече от Костов. През 2012/13 Базил де Карвальо стана голмайстор на първенството с 19 попадения – благоевградчанинът има с едно по-малко. През 2010/11 пък французинът Гара Дембеле реализира 26 гола в 24 шампионатни мача.

Станислав Костов прави най-резултатната кампания в кариерата си. Същото се отнася и за Жерсон Кабрал. Предишното върхово постижение на холандското крило бе през сезон 2011/12 с екипа на Фейенорд, когато е точен 7 пъти в 28 срещи. Сега има един гол повече в само 24 срещи. Ако иска и Мариани ga подобри рекорда си, ще трябва да се разпише още 5 пъти. През 2014/15 той бележи 12 попадения в 33 мача за Шафхаузен във втора швейцарска дивизия.

През този сезон Кабрал и Мариани могат да направят дабъл-дабъл – двуцифрен брой голове и асистенции. Крилото е със 7 завършващи паса, а плеймейкърът е с 8.

„Тема спорт“

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ