Глушков: Не трябва да търсим заместник на Везенков, а да създадем такъв

баскетбол -Георги Глушков

Президентът на федерацията по баскетбол Георги Глушков остана доволен от представянето на мъжкия национален отбор в световните квалификации. Ето и мнението на единствения българин, играл в НБА, за изминалите мачове, в които тимът записа 10 победи и 12 загуби.

– Очаквахте ли толкова силно представяне на мъжкия национален отбор в световните квалификации на фона на предишни подобни мачове?
– За пръв път от доста години се даде възможност на всички европейски отбори да участват в квалификациите. Показахме малко по-различно лице. В началото треньорът се опитваше да даде облик на отбора. Разделям представянето на три фази. В първата загубихме с по няколко точки от Чехия и Финландия. Ако бяхме спечелили, щеше да е много по-различно класирането във финалната група. Имаше предпоставка да отидем на световното. Във втория етап видяхме как можем да се борим със силни отбори с победата над Франция и близкия мач с Русия. В третата фаза тонусът беше спаднал, защото имахме двама липсващи баскетболисти – Александър Везенков и Дий Бост, както и двама контузени. Те изнасят основната тежест. Затова последните два мача не дават физиономия на представянето, а само индикация, че ни трябват равностойни състезатели.
– Има ли откъде да намерим равностойни на Везенков и Бост състезатели?
– Не трябва да ги търсим, а да ги направим. Момчетата имат нужда от самочувствие. Да решават мачовете в своите клубове. Имаме слаби позиции на постовете плеймейкър и център. Когато някой се контузи или го няма, се оголваме.
– Разполагаме ли с юноши, които показват технически потенциал?
– Има 2-3 момчета на 18-19 години. За да стигнат до нивото на Везенков и Дий Бост, трябва да се изявят първо в своите клубове. Само два отбора – „Черно море“ и „Академик“, дават възможност да се развиват в конкурентна среда.
– Как ще убедите клубовете да пускат българи, а не чужденци?
– Клубовете инвестират пари и искат да има резултат. Чужденците затварят пътеката на българите. Постигнахме успех, че е задължително да има две наши момчета на игрището. Ще се опитаме по-натам да програмираме дори трима българи да играят едновременно. Само с административно препятствие не става. Без материал и желание няма как да направим конкурентни играчи на желаните постове.
– Преди време решихте да не се събира един от подрастващите набори в националните отбори и да не участва в мачове. Каква беше причината?
– Бях недоволен от отношението и тяхната работа в тренировки и мачове. Треньорите споделяха как момчетата са трудно управляеми. Влагат минимум усилия. Целите им са много близки. Ние също имаме пропуск. Когато видим талантливо дете, му позволяваме повече волности. На 18 години се чувства като звезда.
– Какво трябва да надградят националите за следващите европейски квалификации, които започват в края на 2019-а?
– Ще изчакаме около месец, за да мине емоцията и да разсъждаваме трезво къде сме допуснали грешки. Ще се опитаме да оптимизираме календара на първенството. Много сме зависими от мачовете в Евролигата, където играят Везенков и Бост. Ако и трети наш играч от титулярната петица отиде да играе, тогава ще бъде още по-неприятно. Важно е да има конкуренция в националния отбор на късите постове. В Европа има много силни отбори. Важно е да имаме късмет и да съберем пълен състав. Когато липсва част от тима, рухва отборният дух.
– Как ще се преборите с хулиганите сред феновете в баскетболните зали?
– От месец и половина работим по тази тема със звеното за спортно хулиганство към полицията. Обсъждаме всяка среща от първенството къде може да има проблеми. Заснемат се мачовете с 10 камери. Когато веднъж лицата, които ходят да създават суматоха, са установени, полицаите имат инструменти, за да ги спрат. Досега баскетболът беше по-свободна територия. В Гърция и Турция имат драстичен подход. Забраняват чужди фенове да гостуват, защото не могат да ги обуздаят. Но ние дотам няма да стигнем. Ще видим какво ще се случи до края на сезона. Със сериозна организация ще се справим.

„България Днес“


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ