Пак автогол и пак Левски е властелина на България! Съдиите посякоха ЦСКА със скандален червен картон и „сините“ са обратно в боя за титлата (СНИМКИ)

Левски горанов

Левски записа втора поредна победа с 1:0 над ЦСКА през сезона. Както и през есента, „сините“ спечелиха с автогол. Стивън Перейра се превърна в анти-героя в дербито, насочвайки в собствената си врата с глава след центриране на Паулиньо в последната минута на първото полувреме. Две минути преди това ЦСКА остана с човек по-малко след директен червен картон на Едвин Джеси, който дойде след единоборство с Иван Горанов. За Любослав Пенев предстоят и доста проблеми за следващия мач на тима, защото Евандро и капитанът Николай Бодуров бяха принудително заменени в течение на двубоя заради контузии, като травмата на защитника изглежда тежка.

В „сините“ титуляри нямаше изненади и 11-те бяха същите, които победиха Витоша с 2:0 през седмицата. При „червените“ Любослав Пенев заложи на опита в лицето на Стивън Перейра за левия фланг на защитата, вече изпробваният като бек Жанио Бикел зае коронната си позиция пред карето бранители.

Левски владееше малко повече топката в началните минути, но стигна само до две центрирания, с които Перейра и Черниаускас се справиха. ЦСКА отвърна с няколко пробива на Едвин Джеси, който бе най-активният футболист на терена и „червените“ постепенно станаха по-остри в атаките си. Джеси опита да изненада Николай Михайлов директно от корнер в 9-та минута, но вратарят на Левски внимаваше и с две ръци изби изпод гредата. В 12-та Милош Цветкович центрира към дузпата, където Станислав Костов стреля от воле, но Николай Бодуров блокира топката с тяло.

Али Соу имаше първият сериозен шанс, когато се измъкна зад защитата на „сините“, но стигна до топката почти на аутлинията и нямаше какво да направи освен да стреля успоредно на вратата. Михайлов се справи с лекота. В 23-та минута Давиде Мариани отправи първият изстрел за Левски, но той бе много неточен. В ответната атака Соу се измъкна  в наказателното поле след двоен рикошет, но топката бе доста встрани от вратата. Михайлов излезе, затвори ъгъла и изстрелът на гамбиеца бе в аут. В 28-та минута след лошо изчистване при корнер за Левски, топката стигна до Яблонски, който стреля мощно от 25 метра, но на около метър встрани от гредата.

В 29-та Али Соу пропусна най-добрата голова възможност за първото полувреме. Тиаго матира отбраната на „сините“ с извеждащ пас, но гамбиецът сякаш прибърза с удара си от движение и прати далеч от целта, въпреки че пред него бе само Михайлов. Вратарят на Левски изпитваше болки в адукторите в тези минути от мача и се наложи да получава лекарска помощ.

В 34-та минута Паулиньо спря с Евандро с нарушение в центъра на терена и си заслужи жълтия картон. Бразилецът от ЦСКА обаче получи травма в ситуацията и три минути по-късно бе принудително заменен от Енрике Рафаел. А проблемите за „червените“ тепърва предстояха.

В 43-та минута Джеси получи на левия фланг, точно пред скамейката на Левски. Ганаецът промуши топката покрай Горанов и тръгна на скорост, но капитанът на „сините“ опита да го задържи. Футболистът на ЦСКА с две ръце избута съперника си, за да се освободи, а главният рефер Владимир Вълков наду свирката за нарушение. Докато от „синята“ пейка крещяха за фаула, Вълков показа жълт картон на Горанов и вдигна директен червен на Едвин Джеси. Ганаецът остана шокиран от изгонването си над минута се чудеше как да напусне терена.

Още не успели да се окопитят от пресиленото решение на рефера, „червените“ получиха нов удар. Паулиньо получи отляво, премина през Турицов, като и с ръка си помогна да запази притежанието на топката, центрира на задна греда, където Стивън Перейра бе заел по-добрата позиция от Станислав Костов. Националът на Кюрасао изненада всички, решавайки с глава да върне към Черниаускас и си отбеляза страхотен автогол – топката мина през ръцете на вратаря и влезе под гредата за 1:0 за Левски.

„Сините“ за втори пореден мач поведоха след автогол. През есента Габриел Обертан стреля в гредата, а рикоширалата топка се удари в гърба на Черниаускас и влезе в мрежата му.

На почивката нямаше смени в двата отбора, а Левски можеше да реши всичко по-малко от 120 секунди след подновяването на играта. Бодуров се засуети при овладяването на топката пред наказателното поле и Мариани му я отне. Черниаускас излезе и блокира изстрела на швейцареца, а кълбото се върна в Станислав Костов на дъгата на наказателното поле. Голмайсторът на Първа лига стреля по тревата, но Божидар Чорбаджийски бе заел позиция на голлинията и изби.

Левски очаквано натискаше в търсене на втори гол, но „червените“ не допускаха положения пред вратата си и очакваха своя шанс на контраатака. Младият Иван Турицов получи травма в 55-та минута, но стисна зъби и доигра мача контузен.  Той получи и жълт картон за фаул срещу Паулиньо, а Хали Тиам и Цветкович от Левски също си изкараха официално предупреждения до 70-та минута. Божидар Чорбаджийски пък бе санкциониран заради крясък към съдията, който се забави с отсъждането на фаул на Костов в наказателното поле. За нападателя на Левски това бе едно от последните му действия на терена – Серджиу Буш го замени в 68-та минута.

Двубоят стана доста нервен в тези минути и двата отбора извършиха множество нарушения. Мартин Райнов си освободи пространство за удар от границата на наказателното поле, но изпълнението му бе изключително разочароващо.

В 76-та минута ЦСКА получи шанс да изравни след ъглов удар. Футболист в червено продължи с глава топката към задна греда, където непокритият Бодуров не успя да намери добре топката и я прати на два метра встрани от вратата.

Давиде Мариани напусна терена в 77-та минута, заменен от Антони Белмонт, а Жоржиньо зае мястото на Тиаго в „червените“ редици.

Черниаускас се справи с удар по тревата на Тиам в 80-та минута, a 3 минути по-късно Бодуров изправи всички в ЦСКА на нокти. Капитанът с шпагат опита да пресече подаване към Кабрал, но бутоните му се забиха в тревата и коляното му поддаде, след което от медицинския щаб на „червените“ му помогнаха да напусне терена. Докато получаваше медицинска помощ, капитанът бе замерен със снежна топка от трибуните. Бодуров се прибра в съблекалнята на собствен ход, куцайки сериозно, а неговото място в центъра на защитата бе заето от Валентин Антов.

Във втората от четирите минути продължение Жоржиньо нахлу в наказателното поле през Иван Горанов и опита центриране, което се отклони в коляното на Яблонски. Николай Михайлов обаче внимаваше и с върха на пръстите си отклони влизащата под гредата му топка. Стражът обаче получи контузия и ясно го показа с жестовете си. Въпреки това той се изправи и улови центрирането на Рубен Пинто от последвалия корнер.

Левски вече е на второ място в класирането с 48 точки, колкото има и ЦСКА. „Сините“ обаче са с по-добри показатели в преките двубои и затова вече са прд „червените“ в класирането. Лудогорец, въпреки че няма победа през пролетта, продължава да е лидер в първенството с пет точки аванс пред преследвачите си.

Снимки: Булфото

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ