На вниманието на всички гости на Банско: никакви коли от петък до неделя!

7 Dni Sport20.02.2019
Откриване ски сезон Банско 65

Кметът на Банско Георги Икономов даде интересно интервю за вестник „Монитор“.

– Г-н Икономов, как се готви община Банско за Световната купа по ски?

– Общо взето, подготовката е в две части – едната е в ски зоната, другата в центъра на града, на площада. Програмата е ясна. Приложението, което сме пуснали, е много добре разработено. Може да се проследи всичко, което предстои да се случи по време на състезанието. Другото важно нещо е организацията на движението. По време на Световната купа винаги затваряме ски зоната за автомобили. Тогава остава само движението с лифта, това трябва да го знаят хората, които смятат да посетят купата. Общината е един от основните спонсори на събитието, помага за Световната купа и на ските, и на сноуборда, участва в организацията на престижното състезание със сумата от 360 000 лева, защото тези събития са изключително важни за развитието на града.

– Като стана въпрос за лифт, няма как да подминем темата за изграждането на втора кабинка. Не смятате ли това се превърна в кауза пердута? Как може все пак да се случи?

– Вариантът е промяна на законодателството. Необходими са малки промени в четири закона. В закона за защитените територии, чл.21, трябва да се внесе яснота, тоест да се каже, че не става въпрос за ремонт на съществуващи съоръжения, а че може да се изграждат нови. Важно е да се промени Законът за горите, в който да се посочва, че може без смяна на предназначението на територията да се изграждат лифтове. Нужна е промяна и в Закона за земеделските земи в тази посока, както и да се добавят два члена в Закона за туризма, които да уточняват всички тези неща. Тези промени са съвсем малки, но внасят яснота в законодателството в посока да могат да се изгражда ски инфраструктура. Говорим за цяла България, не само за Банско и не само в националните паркове, но и в природните като Витоша, защото паркът е в режима на Закона за горите.

– Казвате, че промените в законодателството касаят и други общини, но Банско и Витоша май са критичните точки. Така ли е?

– Точно така е, това са критичните точки. Но вижте, че имаше брожения и за ски зона „Миджур“. В един изключително беден район общината се опитва да развие нещо. И там зелените искаха да попречат. Както казвам от много време насам, трябва да се вземе отговорно национално решение накъде трябва да върви България по посока на планинския туризъм. Моментът е настъпил и няма какво повече да се отлага.

– Банско добре се справя с развитието на туризма, но как се отразява това в бюджета на общината? Смятате ли, че някаква част от данъка на физическите лица трябва да остава в общината?

– Бюджетът на общината е с 3 млн. лева повече от миналата. По повод предложението част от данъка на физическите лица да остава в общините, това не зависи от нас. Ние много пъти сме го предлагали, но решението трябва да го вземе държавата, може би още не е дошъл моментът. Тази година имаме промени в данъците – за превозните средства, увеличава се тежестта на екологичния компонент. Имаме и нов данък за второ жилище, което не е основно. Така че налице са допълнителни тежести. При нас няма проблем с данъка за колите, естествено, че на хората няма да им е приятно, но в Банско не се карат толкова стари коли. Тук ще върна пак темата за лифта, сега правя една сметка, знаете ли колко автомобили са влезли в парк Пирин само за ден през януари заради това, че няма втора кабина. Имате ли представа колко са тези автомобили?

– Не.

– Около 1700 дневно, а месечно са около 50 000. По груби сметки това са около 150 тона въглеродни емисии в атмосферата. Какво биха казали за тези цифри „зелените“? Ето това е проблемът. Не е проблем, че ще се изсече еднократно 5000 кубика дървен материал, за да се изгради една кабина, при положение че годишният прираст на гората в парк Пирин е 20 000 кубика. За 10 години са 100 000 кубика. Тоест ние ще изсечем само 5000 кубика.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniSport.bg е дело на хората, които докато работеха в едноименния вестник, той бе най-четения спортен всекидневник в България!

Ние си тръгнахме, когато видяхме, че идват гробокопачите!

Сега пак сме тук! С Вас, които искате истинска, а не ведомствена журналистика!

7DniSport.bg е част от 7 DNI MEDIA GROUP


КОНТАКТИ